Wat begon als een plan voor een try-out voor de Leeuwarder band Legendary Jerks, mondt uiteindelijk uit in een waar festival in dat komend weekend plaatsvindt in Schaaf City Theater. Friggin’ in The Riggin’ is weer zo’n nieuw, fris initiatief van muziekliefhebbers die alles uit de kast trekken om iets moois neer te zetten. Initiatiefnemer Peter Fransz vertelt 3VOOR12/Friesland hoe het idee een plan werd en het plan een daadwerkelijk festival.

Peter Fransz duikt halverwege de jaren zeventig het punkleven in van London. Een aantal jaren later laat hij het anarchistische broeinest London achter zich en komt in 1982 in Leeuwarden terecht. De Friese Bries waait nog net niet maar begint de eerste windvlagen te vertonen. Toentertijd speelde Peter met zijn maten Anton Feddema en Rienk Jan Seepma in The Jerks. Na een aantal omwegen via andere bandjes vinden Peter en Anton elkaar weer en richten zij in 2016 de Legendary Jerks op. Een band oprichten is één ding, optreden voor publiek is vaak een tweede. “Vorig jaar was het plan om met Legendary Jerks een try-out te doen in Schaaf City Theater. Maar om daar nu helemaal alleen te spelen in zo’n grote zaal... We vroegen wat bevriende alternatieve bands of ze zin hadden om samen met ons een avond te vullen. Al gauw zaten we op zes bands, waaronder één van Neerlands eerste punkbands The Vopo’s”, vertelt Peter. Geprikkeld door de opmerking van iemand dat het behoorlijk op een festival begint te lijken, worden de eerste plannen gesmeed om toch maar daadwerkelijk een festival in elkaar te breien. Peter: “Ach ja, dachten we. Waarom ook niet? Laten we een leuk festival opzetten met een dagvullend programma. Er is een werkgroep samengesteld en we zijn de boel gaan regelen. Bij een festival hoort ook catering, merchandise en een markt. Daar ontbreekt het dus ook niet aan.”

Voor wie redelijk in de punkscene zit of zat moet toch een klein dwars sprongetje maken in de lucht met de aankondiging van de legendarische trashrockband The Cannibals. Zeker als de aankondiging meldt dat de originele bezetting naar Leeuwarden afreist. Hoe krijgt Peter dat dan in vredesnaam voor elkaar? “Tussen de bedrijven door organiseerde ik een radiodag waar veel oudgedienden uit de radiowereld op af kwamen. Zo ook mijn vriend Mike Spenser (frontman The Cannibals, red.). Hij verzorgde vorig jaar nog vanuit London radioprogramma’s voor onze eigen zender Radio Seagull. Bij mij thuis ontdekte hij waar ik mee bezig was. Hij zag het draaiboek liggen en zei: ‘Wij willen hier ook wel spelen met The Cannibals’. Tja, dan is 'nee' zeggen geen optie!” En klaar: de hoofdact van formaat is in the pocket, ondertussen melden zich nog eens vier acts en het draaiboek begint behoorlijk vorm te krijgen.

'De hoofdact van formaat is in the pocket'

Een extra dimensie aan het optreden van The Cannibals in Leeuwarden is het feit dat deze kerels toch echt, echt het bijltje erbij neer gaan leggen. Na dik veertig jaar houden de mannen het voor gezien en geven de eer aan Friggin’ in The Riggin’ Festival om hun laatste optreden te hosten. Met de bevestiging van The Cannibals als hoofdact krijgen de organisatoren van Friggin’ in the Riggin’ er nog een kadootje bij. De Britse grondleggers van de trashrock stonden erop hun Duitse vrienden van Jonah Gold & His Silver Apples mee te nemen. Deze Neanderthal Beat garagepunk band ondersteunen The Cannibals als voorprogramma. Uiteraard worden deze heren door de organisatie eveneens met open armen ontvangen. Naast deze internationale gasten staan tijdens Friggin’ in the Riggin’ ook een aantal lokale acts op het podium waaronder Rebel Radio, Black no.1, Not You en niet te vergeten de band van Peter: Legendary Jerks.

Informatie

Het Friggin’ in the Riggin’ Festival vindt op 21 oktober plaats in Schaaf City Theater. De deuren gaan open om 11.00 uur in de ochtend. Er zijn diverse uitbaters op het gebied van kleding, vinyl, sieraden, merchandise en lekker voedsel. Haal je een ticket een in de voorverkoop dan sta je voor 15 euro binnen de poorten van Schaaf City Theater. Op de dag zelf betaal je aan de deur 17,50 euro. Kijk voor meer informatie over het programma, de markt en alle andere zaken op de site van Friggin’ in the Riggin’.