Tim Knol staat aan de vooravond van het uitbrengen van een nieuw album genaamd Cut The Wire. Voordat het album officieel aan de man gebracht wordt in januari 2018, reist hij het land door voor een aantal huiskamerconcerten. Tijdens zo’n avond neemt hij het publiek mee voor een tweeënhalf uur durende muzikale trip, met als basis de inspiratie die hij haalt uit zijn reis door Amerika en zijn roots die liggen in West-Friesland.

De huiskamer van de Hoeksterpoort kan ongeveer vijftig mensen herbergen en binnen no time zijn de kaartjes voor het huiskamerconcert van Tim Knol uitverkocht. Het selecte groepje publiek dat een kaartje heeft bemachtigd druppelt aan het begin van de avond binnen en halen hun drankje aan de geïmproviseerde bar. Mede door de lounge jazz van Wilbert Kaal en Jort Lijzenga, komt iedereen langzaam in de stemming voor een avond Tim Knol.

Terwijl er nog druk gepraat wordt, zet Knol in en vanaf de eerste toon heeft hij de aandacht van iedereen in de kamer. Het nieuwe album Cut The Wire ligt al vanaf afgelopen juni afgewerkt op de plank, maar wordt pas in januari 2018 met het grote publiek gedeeld. Om het najaar door te komen tot de release en de tour, plaatst Knol een oproepje voor huiskamerconcerten op Facebook. Zo wordt een herfst zonder plannen omgetoverd tot een oproep met meer dan driehonderd reacties met als gevolg een huiskamertour door het hele land. Wat zowel in de huiskamerconcerten als op de nieuwe plaat terug te horen is, is de liefde voor bluegrass. Knol laat tijdens zijn optreden horen dat hij een virtuoze gitarist is, wat je door alle mooie verhalen die hij tussen de nummers door vertelt, bijna zou vergeten.

Wanneer Knol even afstand neemt van zijn gitaar en plaatsneemt achter de piano vertelt hij over het nummer dat hij schreef over zijn onlangs overleden oma. Zodra hij deze inzet verandert de gezellige huiskamer even in een ruimte waar de troubadour zijn gevoelige kant laat zien aan een luisterend publiek. Dit doet hij niet alleen met dit nummer, maar ook met prachtig tragische liefdesliedjes die hij heeft meegenomen uit Texas. Het publiek deint en neuriet mee op zowel melancholische als iets luchtigere nummers. Ze lachen smakelijk om de opmerkingen die hij maakt over lichte trauma’s die hij oploopt aan jaren tachtig disco synths en stripclubs waar hij per ongeluk terecht komt tijdens een tour in Amerika. Na veel melancholiek vanuit het Amerikaanse platteland sluit hij de avond majeur af en brengt balans door zowel de gospel als het geloof in zichzelf te bezingen.

Met een applaus van ongeveer vijftig man dat los gaat als een zaal van honderd, wordt Hoeksterpoort uitgeroepen tot de leukste huiskamer tot dusver. Een toegift is in een reeks huiskamerconcerten een zeldzaam fenomeen, maar wordt hier met een ontzettend blij publiek wel ingezet. Tim Knol weet een overvolle woonkamer in vervoering te brengen met zijn verhalen en muzikale omlijstingen. Hij speelt prachtige covers afgewisseld met nummers van vorige albums en nummers van de al aangekondigde nieuwe plaat. Met de bluegrass maar ook soulachtige klanken die gesierd worden door het virtuoze gitaarspel en een enthousiast publiek komen de verhalen alleen maar meer tot leven.

Informatie

Mocht je dit huiskamerconcert gemist hebben, omdat het razendsnel was uitverkocht, dan is er een herkansing op vrijdag 9 maart in Podium Asteriks. Daar treedt Tim Knol op met zijn band. Het album Cut The Wire wordt uitgebracht in januari 2018.