Tijdens het bezoek aan Deepgrooves is er flink wat bedrijvigheid in de Blokhuispoort te Leeuwarden, waar de nagelnieuwe vinylpers-fabriek van Chris Roorda en Pascal Thulin is gevestigd. Na het openingsfeest van twee weken geleden lijkt er een last van de schouders af te zijn gevallen bij de heren. Lijkt... Er is nog heel veel werk te doen de komende tijd. Het oogt allemaal rustig bij de vinylpers-fabriek, maar er is een zekere mate van alertheid voelbaar. Ook tijdens het interview neemt Chris kort de tijd om passerende belangstellenden wat te vertellen over de fabriek.

"Het openingsfeest was een mooie afsluiting van een vrij hectische periode waarin alle inspanningen samenkwam, resulterend in een grote apotheose", begint Chris te vertellen. Deepgrooves is nu de tweede vinylpers-fabriek van Nederland naast RecordIndustry in Haarlem. Daar waar RecordIndustry de grote productievolumes voor haar rekening neemt, heeft Deepgrooves meer de focus op het bedienen van een niche in de markt.

De liefde voor de vinylplaat en de ontevredenheid over de vaak matige tot soms armetierige kwaliteit van de aangeschafte vinylplaten inspireerde de entrepreneurs Chris en Pascal om een vinylpers-fabriek te beginnen. Met dat plan onder de arm moest er in een relatief korte tijd veel informatie verzameld worden over deze maakindustrie. "Gelukkig hadden wij zelf al heel wat expertise opgedaan en hebben wij heel veel ontbrekende kennis bij conculega's vandaan kunnen halen."

Deepgrooves

'Als je wilt nastreven om het beste product te kunnen leveren wat je kan leveren, wat heb je daar dan voor nodig? Dat was ons startpunt'

"Het begon allemaal met een vinylplaten-machine die diep uit Afrika vandaan moest komen. De machine moest 250.000 dollar kosten, er zat geen handleiding bij, ook was er geen verzekerd transport mogelijk. Bij de Afrikaanse vinylplaten-machine kwamen er ook nog de vervoerskosten en invoerrechten bij. Een te groot bedrijfsrisico voor ons. Je krijgt als ondernemer met heel veel zaken te maken, zoals: overheidsinstanties, communicatie, printing, rechten en werkkapitaal met het bijbehorende papierwerk. Dat moet je dan allemaal gaan kanaliseren. Vooral het aantrekken van kapitaal door investeerders die juist ondernemerschap in de regio aanmoedigen is voor ons ironisch genoeg een vrij moeizaam proces geweest. Dankzij deze kapitaalverstrekkers komt er een compleet nieuwe creatieve industrie bij, waarvan het marktpotentieel nooit is onderzocht. Wij hebben het stapje voor stapje doorgezet", blikt Chris terug.

Luisteraars (her)ontdekken het vinyl en beginnen het steeds meer te waarderen. Er is nog steeds een stijgende trend gaande in de verkoop van vinyl. De oplages worden groter, platenzaken schieten als paddenstoelen uit de grond en de online verkoop is booming business geworden. "De marges voor de artiest zijn aantrekkelijk en het is een product dat mooier oogt in de presentatie. Daarnaast is de kwaliteit van het vinyl ook een stuk beter geworden."

Inmiddels is Pascal ook aangeschoven bij het interview, om iets te gaan vertellen over het productieproces."Bij ons ligt de aandacht meer op het maken van een product met een hoge kwaliteitsstandaard in kleine oplages voor de independent platenlabels. Door ons op die manier te specialiseren verwachten wij dat er ook complexe klantvragen gaan komen. Wij willen iedereen die bij ons een orderaanvraag doet een gelijke kans bieden om een zo goed mogelijk product op de markt te brengen. Het maakt daarbij niet uit hoe ingewikkeld het product is om te maken."

Na een periode van onderzoek en geholpen door de kennis en kunde van directe contacten uit de branche, is Deepgrooves uitgekomen bij een Zweedse machinefabrikant. Deze kon een vinylpers-machine bouwen volgens nauwkeurige specificaties en leveren tegen de gewenste voorwaarden. Tijdens een rondleiding werd duidelijk dat je er met de vinylpers-machine alleen nog niet bent. Er moet ook een enorme stoomketel en koelwater-installatie met geïsoleerde leidingen aan te pas komen om te kunnen persen. "Zo ver wij weten zijn wij de eerste 'groene' vinylperserij ter wereld, wij halen energie uit 100% biomassa", weet Pascal trots te melden.

De fabrikanten in spé richten zich naast het persen van vinyl ook op vormgeving, artwork, packaging en mastering. De overige bewerkingen, zoals het maken van buiten -en binnenhoezen en het maken van stampers (matrijzen) voor het persen, wordt uitbesteed aan leveranciers. De technische mogelijkheden van het vinyl persen reiken tegenwoordig ver. Dat kan van enkelvoudig gekleurd vinyl tot meervoudig gekleurde splatter-motieven zijn, voor leuke psychedelische effecten op de draaitafel." Naarmate de complexiteit toe gaat nemen, zal zich dat natuurlijk vertalen in meer toegevoegde waarde en een hogere kostprijs. Dat is dan de keuze van de klant." Transparantie naar de klant is voor Deepgrooves een kernwaarde. "Wij zien voor ons ook een adviserende rol naar de klant toe, wij worden daarbij ondersteund door nauwkeurig geselecteerde leveranciers en fabrikanten uit de vinylindustrie die decennia lange ervaring hebben in de diverse productieprocessen”, vertelt Pascal. De ondernemers zien op de langere termijn ook wel samenwerkingen zitten met de opleidingen als de Popacademie en d'Drive, om kennis uit te wisselen. "Maar dat is voor later."

"Zonder veel inspanningen te hebben gedaan in de publiciteit rond de fabriek, weten klanten ons nu al te vinden." Over een potentieel marktaandeel daar kan Deepgrooves op dit moment niets over zeggen. "Wij zijn ambitieus maar willen ook niet te ver in de toekomst kijken. Het kan zijn dat er binnen een korte termijn nog zo'n volautomatische vinylpers-machine bijkomt. Daar is de productieruimte en de capaciteit op ingericht. Er zijn al vele opdrachten in de portefeuille, deze worden zo snel als mogelijk ingepland."

Er is geïnvesteerd in een website, die op de avond van de officiële opening online is gegaan. De klant kan bij gewone orders in een aantal stappen eenvoudig door de menu's navigeren en de gewenste opties aanvinken en bestanden kunnen makkelijk worden geüpload. Ook is er een live pricing tool, waarbij de klant meteen kan zien wat een order kost, exclusief BTW wel te verstaan.

De komende weken richt Deepgrooves zich op het proefproduceren. Waarbij er ruimte is om de procesvariabelen fijn af te stemmen en de interne infrastructuur zo efficiënt mogelijk in te richten. "In de testperiode gaan wij vinyl persen met stampers van Deeptrax-releases, het platenlabel van Chris. Hiermee gaan wij luistersessies doen. Met dezelfde stampers laten wij het vinyl ook bij andere fabrieken persen voor referentie doeleinden. De eerste resultaten uit de test zijn al veelbelovend. Onze proefpersingen hebben nu al een betere dynamiek met een schoner en dieper klankbeeld dan het referentiemateriaal."

Deepgrooves

Deepgrooves