Ondanks de korte levensduur van amper vier jaar, heeft het Amsterdamse quintet The Mysterons zichzelf al stevig op de kaart gezet. Na de release van de gelijknamige EP in 2015, volgden optredens op verschillende festivals, waaronder Lowlands en ESNS. Dat ze de grote podia aankunnen, is ondertussen wel bewezen. Met het nieuwe album 'Meandering' op zak, wil de band laten zien dat ze wederom klaar zijn voor een nieuw rondje festivals. Maar is dat ook zo?

Voor The Mysterons staat het voorjaar van 2017 in het teken van het debuutalbum Meandering, waar de buitenwereld vanaf 10 februari kennis mee heeft mogen maken. Voor deze voorjaarstour laten ze de grote podia even achterwege en zoeken ze het iets kleiner op. Samen met Echo Movis staat het vijftal op 24 maart in Podium Asteriks.

De avond begint met de energieke electric indie pop van Echo Movis. Echo Movis haalt haar inspiratie uit de sixties en de nineties en heeft in korte tijd een stevig cv opgebouwd. Het drietal kunnen we onder andere kennen van ESNS en Popronde, waar ze maar liefst 28 keer op het podium mochten kruipen. Wanneer Echo Movis op de vrijdagavond haar entree maakt is het nog rustig, maar daar trekt frontvrouw Adura Sulaiman zich weinig van aan. Enthousiast maar beheerst zet ze het eerste nummer in en direct komt het publiek een stap naar voren. Het is vrijwel meteen duidelijk dat dit een act is dat gezien moet worden. Met een vleugje psychedelica en zomerse ondertonen schept het van oorsprong driekoppige bandje het perfecte festivalplaatje. Vanavond telt de band echter vijf koppen vanwege de live-ondersteuning. Er wordt een korte, maar gevarieerde set gespeeld vol strakke gitaarpartijen in combinatie met het bijzondere geluid van Sulaiman. Haar veelzijdige stemgeluid deinst alle kanten op, waardoor het kleine halfuurtje geen moment saai is.

Er wordt een uurtje pauze ingelast, om vervolgens het stokje door te geven aan The Mysterons. Het jonge quintet is ooit begonnen als een schoolopdracht en bestaat onder meer uit leden van groove band Jungle by Night en de psychedelische rockformatie PAUW. Dat de schoolopdracht inmiddels lichtelijk uit de hand is gelopen, is terug te zien aan de grote lijst prestaties die is opgebouwd. The Mysterons heeft de naam te danken aan de sciencefictionserie Captain Scarlet & The Mysterons en geloof het of niet, het past precies. Onder leiding van frontvrouw Josephine van Schaik wordt er een set gepresenteerd waar je u tegen zegt. De zachte, dromerige vocalen van Van Schaik passen uitstekend bij het repertoire van de band en de introverte zangeres geeft de donkergerande indie een mysterieus tintje.

The Mysterons is ongrijpbaar en nét wanneer je de band denkt te begrijpen, slaan ze een andere weg in. Als een zoete sirene wanen de vocalen zich een weg door de zaal en bijna in trance deint het publiek langzaam mee. De vier instrumentalisten blijven strak binnen de lijntjes, maar wanneer haar speelse stem gecombineerd wordt met het orgel van toetsenist Pyke Pasman ontstaat er een levendige geluid wat bijna buitenaards klinkt. Dat The Mysterons klaar zijn voor een nieuwe ronde festivals, is wel duidelijk.

Gezien

The Mysterons + Echo Movis
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 24 maart 2017