Vorig jaar braken ze de tent nog af tijdens het MadNes Festival op Ameland. Nu is het de beurt aan een uitverkocht Podium Asteriks om compleet gesloopt te worden. De heren van TenTempiés maken een combinatie van Latin rock, ska en reggae met daarbij een Amsterdamse twist. Zelf noemen ze het liever Damsko Mestizo. Met het nieuwe derde album 'A Mi Propio Paso' in de broekzak, is TenTemPiés klaar voor een nieuw avontuur geheel in eigen tempo. Dat betekent niet rustig aandoen, maar er keihard in knallen met vol enthousiasme. Weten ze dat enthousiasme over te brengen op het publiek?

Het is de laatste avond van de A Mi Propio Paso tour waarmee TenTempiés door heel Nederland trekt. Met steden als Amsterdam, Utrecht en Leiden achter zich, zal Leeuwarden moeten bewijzen of ze het feest van TenTemPiés aankan. Wanneer we Podium Asteriks binnenstappen aan het begin van de avond is het nog rustig wanneer Fyahmonk & Fyahliza plaatjes aan het draaien zijn. Deze twee krijgen de eer om het publiek alvast de heupjes te laten smeren. Helaas komt het nog niet echt los. Misschien moeten er eerst wat biertjes genuttigd worden voordat het Friese publiek er warm van wordt?

Iets wat meteen opvalt als we om ons heenkijken, is dat het een zeer gemengd publiek is. Het varieert van de typische student, naar de wat oudere levensgenieters. Dit bewijst dat het genre dat TenTemPiés speelt meerdere doelgroepen aanspreekt. De natuurlijke verdeling is vervolgens van podium naar de bar óók van jong naar oud.

De lichten worden gedempt en het podium vult zich met zes heren. Op de vraag of Leeuwarden zin heeft in een feestje, klinkt er een volmondige ‘ja’. De Amsterdams/Chileense klanken beginnen te galmen door de zaal. Voor wie overigens heeft gespijbeld tijdens de Spaanse les, is er natuurlijk nog Google Translate. Zo betekent de titel Yo Te Quiero ‘ik hou van jou’. Dit nummer is samen met CUT_ zangeres Belle Doron gemaakt. Geheel onverwacht komt de dame zelf het podium op wandelen. Een actie die zeker een toegevoegde waarde heeft met betrekking tot de avond. Met gesloten ogen zingt ze: "I think I love you." Stieken houden we ook een beetje van haar…

De tempowisselingen vliegen je om de oren. Met zelfs bijna een pit gaande, weten ze het publiek zeker te overtuigen. Zanger/gitarist Maurino Alarcón lijkt onbedoeld de stembanden van de toeschouwers te bespelen. Door het publiek van laag naar hoog en vice versa te laten meezingen wordt het vermogen van de longen getest. Gitarist Jouke Schwarz gaat zelfs knielend op de grond om de noten van zijn instrument eruit te persen.

De nummers worden overigens afgewisseld tussen oud/nieuw en kalm/energiek. Krakers zoals Enciende La Luz en Que Sera maken het feestje compleet. Maar ook El Amor zorgt letterlijk en figuurlijk voor liefde. Teksten gaan volgens de band over politieke kwesties en de liefde. Dat nemen we dus maar voor lief, gezien de minimale beheersing van de Spaanse taal. Met het einde van de show in zicht, verlaten de mannen het podium. Niet geheel onverwacht komt er nog een toegift. Niet één of twee nummers. Nee. Het feestje gaat nog zeker een half uur door! Dan is het toch echt tijd om met pijn in het hart afscheid te nemen van het zomerse gevoel. TenTemPiés: bedankt voor de gezellige en vooral ook warme avond.

Gezien

TenTempiés
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 10 maart 2017