Rob Klerkx staat bekend als de drummer van de Amsterdamse band Moke. Daarnaast is hij liedjesschrijver en frontman van zijn andere project Rob Klerkx & The Secret. Zij noemen zichzelf niet een band, maar een collectief die de randen van de muziek willen betreden. Ze traden op vele podia en mochten begin dit jaar hun geluid laten horen bij De Wereld Draait Door. Ze spelen diverse genres door elkaar heen: van psychedelische rock tot Americana. Weten zij Het Bolwerk te verrassen met hun veelzijdigheid?

De gitaren van Rob Klerkx, Ben Kribben, Ruard Sanders en Herman Wilken doen in deze formatie vooral het werk. De mannen en hun explosieve gitaarwerk vullen de kleine zaal van Het Bolwerk en wat dat betreft zouden ze zeker niet misstaan op het podium in de grote zaal. Voordat de gitaargeweld echt losbarst beginnen ze de set rustig met Don’t Change, een nummer afkomstig van het album Fever Dream. Het komt vooral psychedelisch over en later komen er hier en daar toch uitbraken naar rock. De snaren worden voor het eerst getest tijdens Bones, dat heel erg tegen het genre van U2 aan ligt. De herkenbaarheid is aanwezig, alleen tot nu heeft Klerkx het publiek nog niet weten te overtuigen met een uniek geluid. De performance is uitermate fijn en past binnen het beeld: veel instrumentale stukken waar de band volledig in mee gaat en het publiek laat meedoen.

Hoe gangbaar de muziek ook is, toch weet Klerkx met zijn band het publiek aan zich te binden met mysterieuze intermezzo’s en onverwachte wendingen. Vooral tijdens My Enemy komt dat naar voren wanneer hij de psychedelische kant opzoekt en de dynamiek afwisselt. De band laat de drukke rock weer even gaan en laat het publiek meegaan in de krachtige gitaarklanken en uitstekende vocale kwaliteiten van Klerkx. Diverse dimensies passeren tijdens het concert, waarbij de hevige gitaren de rode draad vormen gedurende het concert. Alhoewel Klerkx vooral het vocale gedeelte op zich neemt, met hier en daar ondersteuning van Ben Kribben, bepaalt de rest van de band het ritme. Klerkx vult aan en zet het rauwe randje neer met zijn stem.

De sounds klinken sterk uit de speakers en wordt letterlijk de zaal in gepompt. Veelzijdig is het door de passages die hier en daar verrassend zijn en er ineens veel of weinig energie van de band af komt. Toch is de muziek gangbaar en makkelijk in hokjes te plaatsen. Rob Klerkx & The Secret weet de avond te vullen door de uitstekende kwaliteiten van de bandleden te laten horen. De dynamiek in de instrumentale stukken heeft de band tot de laatste noot perfect in de macht en krijgt Het Bolwerk hierdoor mee in hun rock performance.

Gezien

Rob Klerkx & The Secret
Poppodium Het Bolwerk, Sneek
Vrijdag 10 maart 2017