Het is nog niet lang geleden dat Vandenberg's Moonkings Leeuwarden heeft aangedaan. De band rond gitarist Adrian Vandenberg stond in 2016 op het podium van CityRock festival. De indrukken van de band waren heel goed. Tijdens het optreden in Neushoorn hebben ze ruim de tijd om de nummers van hun pas verschenen album te laten horen. In het voorprogramma staat het Enschedese The Road Home.

Beïnvloed door Elvis Costello en Bruce Springsteen lijkt The Road Home een wat kalmere weg in te zijn geslagen. De punkrock met een rauw randje in de beginjaren, heeft plaats gemaakt voor een wat subtielere variant, waarbij de nadruk meer lijkt te liggen op liedjes met hitpotentie. De band is al eens uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. De groep, onder andere bestaande uit de boers Luke en Kenneth Christoffel, beide op zang en gitaar, wisselen elkaar af in solozang. Het valt op dat bij Kenneth een stabielere toonvastigheid in de zang is te horen.

Het nummer Black Denim is lekker opzwepend en grijpt een beetje terug naar waar het allemaal is begonnen bij The Road Home. De interactie die de band heeft met het publiek is vermakelijk om te zien. Zanger/gitarist Luke weet de voorste rij in Neushoorn nog wat meer naar het podium te krijgen, waarbij hij de gelegenheid neemt om even een foto te maken van het publiek. "Deze is voor ons archief”, aldus Luke. Helaas is er door het strakke tijdschema geen ruimte meer voor een toegift. Na een halfuurtje spelen is de set van The Road Home afgelopen en maken ze plaats voor de headliner van de avond.

Vandenberg's Moonkings brengt een zekere allure met zich mee en dat komt voor een groot deel door het verleden van Vandenberg, die naam en faam heeft gemaakt in de bands Vandenberg en Whitesnake. De band heeft sinds kort een nieuw album uit met de titel MK II. Met dat album gaat de band de komende periode Europa in.

"Alle ogen zijn van begin af aan gericht op Vandenberg"

Wat meteen opvalt als de band het podium opkomt, is dat de overige bandleden allemaal een stuk jonger zijn dan Vandenberg. Hij wordt vergezeld door Jan Hoving op zang, Mart Nijen Es op drums en Sem Christoffel op bas. De set begint met Tight Rope, track nummer één op MK II. Alle ogen zijn van begin af aan gericht op Vandenberg. In deze formatie lijkt de gitarist als bandleider goed in zijn rol te passen, er is een natuurlijke hiërarchie voelbaar.

Op het podium in Neushoorn worden de nummers op een gepassioneerde manier gebracht. De ritmesectie is strak, maar niet op een overgeconcentreerde manier. De band is goed op elkaar ingespeeld. Halverwege de set worden de lichten gedimd en twee krukken op het podium gezet voor een intermezzo met Vandenberg en Hoving. What Doesn't Kill You en Sailing Ships worden akoestisch gespeeld. Bijzonder om te weten is dat Sailing Ships op de albumversie is ingezongen door David Coverdale (Deep Purple, Whitesnake). De band is zeker niet vies van covers. Hoving is goed bij stem en weet de pittige zangstukken van Burning Heart, Here I go Again en de afsluiter van de avond, Rock 'n' Roll van Led Zeppelin goed te benaderen.

De formatie weet met de composities van de nummers een mooi gelaagd evenwicht te vinden tussen seventies rock-’n-roll, gelardeerd met een flinke portie blues en hedendaagse rock. De moderne touch is vooral terug te horen en te zien in de solotechnieken die Vandenberg op de gitaar speelt. Dit recept smaakt goed, het blijft allemaal in de bocht en natuurlijk zijn de Hendrix en Page invloeden goed te horen in het spel van Vandenberg.

GEZIEN

Vandenberg's Moonkings + The Road Home
Neushoorn, Leeuwarden
Vrijdag 8 december 2017