Paceshifters komt terug naar Podium Asteriks en het is dan ook geen verrassing dat de heren voor een uitverkochte zaal staan. Het drietal uit Overijssel verkondigt alternatieve noise rock met scheurende gitaren en catchy melodieën en bestormt daarmee zowel binnen- als buitenland. Het alternatieve rocktrio wordt ondersteunt door Melonhead en beide bands nemen hun nieuwe plaat mee.

De avond begint met Melonhead. De muziek van het viertal uit Utrecht is te omschrijven als britgrunge, maar speelt eigenlijk gewoon al het goede uit de jaren negentig. De heren zijn nog maar net bezig en begin maart dit jaar werd de debuutplaat My Favorite Record uitgebracht. Als het aan de Utrechters zelf ligt, zijn ze zonder twijfel de ‘next big thing’. Zanger Siep van Rijswijk heeft een rauw stemgeluid, die goed tot zijn recht komt in combinatie met het edgy randje dat de band live weet te produceren. Geïnspireerd door Oasis, maar dan speelser. Ondanks de korte levensduur van de band, doen het enthousiasme en het samenspel van het viertal vermoeden dat ze al jaren bezig zijn. De passie is er, nu moet er alleen nog voor gezorgd worden dat de onverwoestbare energie, die op het podium wel te zien is, nog overkomt op het publiek. Want met de boze koppen, smerige solo’s en strakke riffs is Melonhead zeker live erg sterk. Nu moet dat alleen nog even worden doorgezet.

De tour van Paceshifters staat in het teken van Waiting To Derail en de setlist wordt afgetrapt met albumopener Dead Eyes waarmee de toon wordt gezet. Vanaf de eerste seconde scheurt en beukt Paceshifters het podium over van Asteriks. Het publiek zelf moet nog even op gang komen, maar aan de gezichten is te zien dat het goed is. Na Stranger, My Getaway en Yearning Desire, welke stuk voor stuk afkomstig zijn van de nieuwe plaat, komen ook de oude nummers aan bod. Met Drive Me Insane en Where You Belong gaat we terug naar het in 2012 uitgebrachte album Home en kunnen we meteen zien hoe het drietal in de afgelopen vijf jaar is veranderd. De heren blijven trouw aan zichzelf en blijven dicht bij hun muziek, maar zijn doordachter te werk gegaan voor het laatste album.

Talent en muzikaliteit zit in het bloed van de gebroeders Dokman en ook Albers is onvervangbaar. Het Overijsselse rocktrio weet precies waar ze mee bezig zijn en hoe ze dit over moeten brengen. Met een goed gecombineerde setlist worden de meekrijsers als Nothing You Can Do en Drone goed ontvangen en ook de laatste single Draw A Blank kan niet uitblijven. Enthousiast en rauw wordt er anderhalf uur lang gezweet en hoe cliché het ook is; stilstaan is geen optie. Met een kleine moshpit en een verdwaalde crowdsurfer zet Paceshifters één van de meest energieke shows van het jaar neer in Podium Asteriks. Zo’n avond mag wel vaker.

Gezien

Paceshifters + Melonhead
Podium Asteriks, Leeuwarden
Vrijdag 7 april 2017