De mannen van Manu Armata zijn inmiddels al tweeëntwintig jaar actief in de muziek. Wat begon als een Nirvana coverband groeide uit tot een van de meest voornaamste hardcore bands van Nederland. Dit jaar bestaat de band tien jaar en dat moet gevierd worden. Op 29 april speelt de band samen met bevriende acts in Alternative Rockcafe Mukkes. 3voor12/Friesland kijkt terug met zanger WD en gitarist Eric op de afgelopen tien jaar.

De jongens van Manu Armata hebben elkaar leren kennen op de middelbare school. Geen van allen hadden instrumentale scholing gehad, maar dat blijkt niet belangrijk te zijn. Het eerste bandje van de heren vermaakte het publiek met covers van Nirvana, waarna het uitgroeide tot de rauwe stijl hardcore. Om meer precies te zijn: de New York hardcore. Dit kwam voort uit invloeden als Sick Of It All en Madball. Manu Armata onderscheidt zich door alles iets wat sneller te spelen.

De plaat waar zanger WD met trots op terugkijkt is Surpass The Master. “Alles klopt aan die plaat, de nummers en de manier waarop ze geproduceerd zijn”, aldus zanger WD. Wie denkt dat deze band maar wat doet, heeft het verkeerd. De band zorgt ervoor dat alles tot op de puntjes klopt, voordat het daadwerkelijke opnameproces begint.

Manu Armata bestaat dit jaar tien jaar en heeft in die jaren veel geleerd. Wat betreft het opnameproces is het gitarist Eric die vaak met een riff komt. Van daaruit wordt de rest van het nummer opgebouwd en gaat het balletje rollen. Als laatste komt WD met een tekst. Dit geheel wordt opgenomen als demo en zo ontstaat een nummer. Op deze manier is er geen preproductie nodig in de studio. “Dat is ook ervaring, precies weten wat er nodig is en precies weten wat je wilt, dan hoef je ook niet te zoeken”, vertelt WD.

'Dat is ook ervaring, precies weten wat er nodig is en precies weten wat je wilt, dan hoef je ook niet te zoeken'

Promo 2017

No Victory Without Strife - 2010

From The Heart in Your Face - 2011

Striking Justice - 2012

Surpass The Master - 2014

All I Have - 2016

Ze hebben naar eigen zeggen nog niet een langspeelplaat opgenomen. All I Have komt met acht nummers echter wel in de buurt van een album, dat is opgenomen in WD’ s eigen studio Double Impact. Hier is recentelijk nog een plaat van All For Nothing opgenomen, in samenwerking met de gitarist van Madball. Dit brengt ons naar een indrukwekkend oeuvre met als kers op de taart de laatste plaat, All I Have.

De ambities van Manu Armata zijn zoals veel andere bands, veel spelen en zien wat er gebeurt. Helaas is de Nederlandse hardcorescene moeilijk. Er is een overvloed aan talent. Waar ze in het buitenland onthaald worden als ware helden, is het in Nederland niet makkelijk. “Wij zijn verwend in Nederland om elk weekend een goede hardcoreband te zien, waardoor het toch minder speciaal wordt” geeft WD aan. Echt leven van de muziek zit er niet in. “Als we geld met muziek willen verdienen dan hebben we het verkeerde genre gekozen. Zelfs bands als Madball kunnen niet van de muziek alleen leven”, aldus WD. Als ze mogen kiezen wil Manu Armata naar Japan, waar mensen compleet uit hun plaat gaan. WD: “New York zit niet op hardcorebands uit Europa te wachten.”

'Wij staan liever in 40 graden te spelen terwijl het condens van het van het plafond drupt'

In de afgelopen tien jaar heeft de band enorm veel meegemaakt, met als hoogtepunt een show in theater Romein waar mensen in de rij stonden om naar binnen te mogen. Dit komt samen aanstaande zaterdag in Alternative RockCafe Mukkes. Een feest met bevriende bands die de tent naar alle waarschijnlijkheid zullen afbreken. Deze Harlinger formatie heeft gekozen om het feest in Leeuwarden te vieren, aangezien dit voor fans centraler ligt. De keuze voor Mukkes was volgens WD ook snel gemaakt. “Wij staan liever in 40 graden te spelen terwijl het condens van het van het plafond drupt, dan in Neushoorn. Neushoorn is niet verkeerd, maar Mukkes past meer bij onze stijl en visie.”

Voor 2017 zijn er verschillende optredens geboekt. Stilzitten is er niet bij, ongeacht wat de thuissituatie van de heren is, ambitie blijft. “De band zit in een constante lift, en we groeien nog verder”, zegt WD. Het doel is veel optreden en vieren dat deze band een decennium in de Nederlandse hardcorescene floreert.