Punk’s not dead, volgens het nummer en album van The Exploited. Het zou alleen slapen, net als Drachten. Hier is nog geen sprake van koopzondagen of een spetterend uitgaansleven, maar daarentegen verkoopt Iduna wel keihard tickets voor punkbands die eens in de zoveel tijd harde muziek komen laten horen. Dit maal zijn het er maar liefst vier uit het punk genre. De bands zijn afkomstig uit Nederland, Amerika en Kroatië. Headliner Ignite heeft vorig jaar een nieuw album uitgebracht genaamd 'A War Against You'. De bandnaam betekent vrij vertaald 'ontsteken'. Wakkert Ignite het punkvuur aan in Iduna?

Voordat het vuur echt ontbrandt bij Ignite krijgen we een drietal bands voor de kiezen, waarbij de energieke jonge vijfmans formatie Meddler uit Friesland als eerste aantreedt. Ze hebben al aardig naam gemaakt in deze provincie. De samenzang tussen gitarist/backing vocals Dorian Gort en zanger Ivaylo Argirov is uitstekend, mede omdat de stemmen goed bij elkaar passen. Met name bij een nummer als This is The Time zijn de heren stemtechnisch goed op elkaar ingespeeld. Erg interessant is de combinatie van de gewone zanglijnen naar harder geschreeuw. De dynamiek van de muziek van Meddler is erg vermakelijk om naar te luisteren en te kijken.

De volgende band op het programma is Camp High Gain uit Brabant. Twee leden van de band spelen tevens in Undeclinable Ambuscade, die een tour doet door Nederland op dit moment. Al snel maakt zanger en gitarist Helmer Lathouwers duidelijk dat hij veel praat, bassist Koen Fu gek is (hij maakt vaak opmerkingen dat het echt te lang reizen was naar Drachten, waarop boegeroep volgt) en drummer Jorg Smeets de boel bij elkaar houdt. Het shirt van Helmer waar ‘antishit’ op gedrukt staat refereert naar het nummer The Alternative, hier wordt namelijk “We are the alternative, this is our antishit music!” gezongen. Niet alleen de zanger zelf beschikt over een goede stem, zo ook de drummer die de backing vocals doet en af en toe ook in de lead het voortouw neemt. De samenzang tussen de twee mannen klinkt uitmuntend. Bij één van de laatste nummers Never Restrain slaat Smeets echter iets te hard met zijn drumstok die op zijn vinger terecht komt. Na een paar pijnlijke gezichten drumt Jorg verder alsof er niks aan de hand is. Na het laatste nummer Last Shot geeft Koen Fu toch toe dat het toch wel de moeite waard was om twee en half uur te reizen.

Het is iets harder dan punkrock en het heeft ook wel wat weg van metal. Volgens hun eigen biografie is Katran lastig te omschrijven. Deze Kroaatse viermans formatie tourt met Ignite en is later toegevoegd aan het programma. Tijdens het tweede nummer Walls is er iets aan de hand met de gitaar van Filip Horsch en pakt hij snel een andere en het nummer wordt verder goed opgepakt. De bandleden, met name de frontman Filip Bartol, blijkt een erg enthousiast man te zijn. Menigmaal roept hij het tot dan wat tamme publieke kreten toe. Zodra dit wordt terug geschreeuwd verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. Ghosts wordt als laatste gespeeld en in de zaal beginnen er al wat mensen onrustig te worden. Zou die moshpit dan toch nog komen?

En ja hoor, eindelijk is daar de moshpit. Ontstoken door de laatste band op het podium. Ignite komt uit Orange County Californië, wat ook te zien is in het grote logo dat prijkt boven het podium. Ze zijn al meer dan twintig jaar actief in de punkrock wereld en nog steeds draaien ze goed mee. Bekende nummers als Veteran, Nothing Can Stop Me en Let it Burn (daar is het in vuur en vlam zetten weer) worden gespeeld en keihard meegezongen door leden van de vorige bands en de toeschouwers.

Ongeveer op de helft van de set verschijnt er een dame genaamd Ellen, op het podium. Zij reist mee met de band. Samen met de heren van Ignite zet zij zich in om onderzoek naar hersentumoren aan te moedigen en de aandacht rond dit onderwerp te verspreiden. Het doel heet Live for Better Days en dit gelijknamige nummer wordt na haar toespraak, en hard gejoel vanuit het publiek, ingezet. Het is een rustig nummer vergeleken bij de rest, maar valt desondanks goed in de smaak. In plaats van een beukend en schreeuwende meute, ontpopt zich een aandachtig luisterend punkpubliek.

Een andere smaakmaker is de cover Sunday Bloody Sunday van U2. Deze versie is in het begin vergelijkbaar met het origineel maar eenmaal bij het refrein sneller en harder. Vergeleken bij de voorprogramma’s heeft zanger Zoli Teglas een hoog klinkende stem, wat zorgt voor een ander geluid wat je normaal gewend bent van punk. Het is erg prettig om naar te luisteren. Teglas is duidelijk de frontman van de band en probeert veel contact te maken met het beukende, bierdrinkende publiek. Meneer Zoli bedankt deze dan ook vele malen voor hun aandacht en hij en de rest van de band verlaten buigend en klappend het podium.

Punk leeft zeker deze middag/avond in Iduna, Een overvolle zaal, vier goede bands en toch nog een moshpit bij Ignite maakt dat waar. Op de vraag of Ignite het publiek in vuur en vlam heeft gezet is het antwoord zeker ja. Veel bekende meezingers stonden op hun setlist en menig hart ging oplichten bij het nummer Live For Better Days. Niet alleen de headliner heeft dit waar gemaakt, de drie voorprogramma’s hebben dit ook gedaan. Met de dynamische show van Meddler, het doorzettingsvermogen bij Camp High Gain en de variatie van punk en metal bij Katran is de punk in Drachten wederom tot leven gebracht.

Gezien

Ignite + Katran + Camp High Gain + Meddler
Iduna, Drachten
Zondag 23 april 2017

Ignite