Met de terugkeer van rapper Kemo The Blaxican is de harde kern van Delinquent Habits na dertien jaar weer compleet. Nieuwe ronde, nieuwe kansen moeten ze hebben gedacht. Het leverde het verrassend veelzijdige album 'It Could Be Round Two' op dat vanavond in Leeuwarden verleidt tot dansen.

Het publiek kent de mores van Los Tres Delinquentes inmiddels en weet dat ze nooit als eerste op een feest verschijnen. DJ KrisiZ staat dan ook voor een matig gevulde zaal het zweet in z’n bilnaad te draaien. Pas wanneer de charismatische Skinny Fresh uit Zwitserland het podium opklimt, weet het publiek de zaal te vinden en gaan de eerste handen in de lucht. Met gevarieerde oldskool jaren negentig beats  en een flinke dosis vocale publieksparticipatie, draait hij de meedeinende zaal op overtuigende wijze warm.

Midden jaren negentig begon Delinquent Habits uit Los Angeles als een van de eersten traditionele Latijns-Amerikaanse-ritmes met hiphop te mixen. Met deze verleidelijke ritmes weet ook het fonkelnieuwe album, waarop tevens rapper Sen Dog (Cypress Hill) te horen is, vanavond ruimschoots de vuurdoop te doorstaan. De strakke flow en idioot lijpe beats van nummers als Clone Me en One Two Three weten de heupjes los te krijgen. De knusse Arena-zaal geeft het tafereel de allure van een huisconcert.

Traditiegetrouw gaan de shotglaasjes met tequila, vanavond bijgevuld door Skinny Fresh, weer van hand tot hand. Skinny Fresh is niet slechts meegekomen als opwarmer en tequila-secondant. Met een vloeiende uitvoering van het samen opgenomen Bad Love laat hij zien dat hij genoeg branie heeft om zich tussen rappers Kemo en Ives Irie staande te houden. ‘‘Skinny Fresh could become the first international rapper to be successful in the U.S.’’, verklapte Irie eerder al. Wij zijn verlekkerd op zijn aanstaande debuutplaat.

Het korte eerbetoon met Cypress Hill-klassiekers van DJ Invincible danst lekker weg. De altijd stoer ogende Kemo blijkt getuige het fraaie Shake, een ode aan zijn overleden vader. Een typisch geval van ruwe bolster blanke pit. De kekke Otis Redding-samples laten zien dat de mannen niet alleen leentjebuur bij het aangrenzende Mexico plegen, maar ook met genres als soul en funk uitstekend uit de voeten kunnen. Bovendien boort het nummer tekstueel een diepere laag aan zonder de blijmoedige attitude van de groep te verloochenen. Het nieuwe materiaal past dan ook naadloos tussen zorgeloze klassiekers als Here Come the Horns.

Met het opgewekte California wanen we ons op de achterbank van een glanzende Amerikaan om vervolgens met alle raampjes open en de aanstekelijke Mariachi-trompet van Tres Delinquentes luid schallend uit de speakers door te rijden naar de zon. Een kofferbak vol tequila en nieuwe nummers zo fris als schijfjes citroen hebben de heren voor deze feestelijke show meegebracht. Dit shotje Delinquent Habits doet smachten naar nog een ronde.

Gezien

Delinquent Habits + Skinny Fresh
Neushoorn, Leeuwarden
Vrijdag 14 april 2017