De eerste editie van Bunkerrock is een feit. Een dergelijk initiatief is een mooie gelegenheid om de zaal weer op de kaart te zetten. In samenwerking met de Popbunker wordt er een vat opkomende bands opengetrokken die de toeschouwers mogen verblijden met verschillende soorten rock. Elke band krijgt maar liefst een uur de tijd om te laten zien wat ze kunnen.

De bands die vanavond optreden staan nog aan het begin van wat ze hopen een succesvolle carrière. Het is daarom een mooie kans voor de relatief jonge bands om wat ervaring op te doen. Texas Beef Council betreedt enigszins nerveus het riante podium van Schaaf City Theater. Zodra deze punkrock/stoner/metal band begint te spelen stromen de mensen langzaamaan binnen. Het publiek bestaat vanavond voornamelijk uit familie en vrienden. Texas Beef Council moet even op gang komen. Er staat vrij veel galm over de zang en de schelle bekkens van drummer Danny Hansma doen pijn aan de oren. Gedurende het optreden vinden ze steeds meer hun weg op het podium. Door de enorme galm over de stem van zanger Eric Oguntodu zijn de teksten nagenoeg onverstaanbaar. De band barst in ieder geval wel van talent, want de nummers hebben stuk voor stuk een interessante opbouw en zitten vol met geinige breaks. Toch moet er even gevraagd worden aan de toeschouwers of ze naar voren willen komen, en dat doen ze. Een avond openen brengt altijd spanning met zich mee maar Texas Beef Council blijft keurig overeind staan.

Na het rockgeweld van Texas Beef Council gaat de avond verder met bluesrock trio Flatwound. Het publiek stroomt al snel weer binnen en ziet daar een band die zelfvertrouwen uitstraalt. Het eerste nummer doet wat glamrock-achtig aan en is een hint naar bands als The Darkness. Deze heren hebben een passie voor blues en dit is zeker terug te horen in het spel, het geheel klinkt erg strak. Zanger Harmen Schilt weet in elk nummer weer te komen met een mooie gitaarsolo. Het is fijn dat deze band is opgedoken uit de bunker. De bluesinvloeden zorgen voor een heerlijke emotionele onderlaag en zelfs het geweld van de gitaren kan dat niet ondermijnen. Schilt is een geboren podiumbeest en door de strakke basis van de ritmesectie zorgt het ervoor dat elk nummer goed klinkt. Een uur is nog best wel lang en na acht nummers is het trucje wel bekend en wordt het wat saai. De band blijft duidelijk tot op het laatste moment genieten.

Na de blues van Flatwound is het tijd voor een dynamisch duo, in de vorm van een stonerrock act Poets and Addicts. Drummer/zanger David Wolgen en gitarist Tom Schriemer weten samen het geluid neer te zetten van een volwaardige band. Het is makkelijk om de vergelijking te maken met The White Stripes, maar Poets and Addicts vullen het muzikaal wat voller in waardoor er veel lagen in de muziek naar voren komt. Elk nummer wordt aantrekkelijker door de gebruikte geluidseffecten. Dit is duidelijk niet het eerste optreden van de band, ze staan nonchalant op het podium en weten het publiek wat er is mee te krijgen. Op het laatst wordt het een uitgerekte jamsessie, maar het publiek smult ervan en springt graag mee.

Afsluiter van de avond Super Star Gods schept hoge verwachtingen wat betreft de aankleding van de show. Bij opkomst staan alle bandleden mysterieus met de rug naar het publiek toe, en het wordt duidelijk dat deze death/shock/glam/rockband goed heeft opgelet tijdens optredens van de band Ghost. Het fijne van de uitstraling van deze metalband is het feit dat ze zichzelf niet al te serieus nemen. De toeschouwers kunnen duidelijk merken dat de band lol heeft met elkaar. De aankleding en het glamrandje leiden dan ook niet af van de muziek want die staat. Grunts worden afgewisseld met mooie zanglijnen en de breaks in de nummer zorgen dat het geheel nog interessanter wordt. Dan gaan er een aantal piemels het publiek in, deze opblaasbare varianten worden door de toeschouwers heen en weer gegooid. Super Star Gods pakt het goed aan en weet een groots geluid neer te zetten.

Gezien

Bunkerrock: Super Star Gods + Poets and Addicts + Flatwound + Texas Beef Council
Schaaf City Theater, Leeuwarden
Zaterdag 8 april 2017