De Kleine Prijs van Fryslan 2017 kruipt langzaamaan alweer naar een ontknoping. Na (maar liefst) negen voorrondes in het kille voorjaar stonden afgelopen vrijdagavond de eerste van twee halve finales op het programma. Plaats van handeling: poppodium Iduna in Drachten. Zeven bands namen het tegen elkaar op, met als inzet, deze avond, twee speelplekken voor de finale, die op twee juni plaatsvindt in Neushoorn, in Leeuwarden.

Aan Feral Tides XL de opdracht om, al vroeg op de avond, de toon te zetten. De eerste band fungeert op dit soort avonden tevens als ijkpunt voor de jury. De keuzecommissie, die bij deze eerste halve finale bestaat uit Marije de Vries (zangeres bij de band Wonder en redacteur bij 3VOOR12/Friesland), Jelle van Gosliga (programmeur bij Podium Asteriks en tevens oud winnaar van 'de Kleine Prijs' in 2007, met New Killer Stars) en 3VOOR12/Friesland hoofdredacteur Theo van der Veer (geen actief muzikaal verleden).

Vorig jaar al haalde Feral Tides de finale van de Kleine Prijs van Fryslan. Het toen vijfkoppige gezelschap, heeft letterlijk en figuurlijk een groeispurt doorgemaak. Inmiddels wordt de naam Feral Tides XL gevoerd, zijn er blazers toegevoegd én heeft de band muzikaal vooruitgang geboekt. Een relatief overtuigend optreden zorgt ervoor dat de band met zeven heren en één dame, zich opnieuw op mogen maken voor de finale van de Kleine Prijs van Fryslan.

Opmerkelijk genoeg zitten de twee finalisten aan randen van het deelnemersveld. Want de tweede finalist speelt als laatste. Het gaat om de post-hardcore band Cosmute. Het Stellingwerfse trio won eerder de voorronde voor thuispubliek in Wolvega en schudt publiek én jury nog even goed wakker! Muzikaal staat de band als een huis en de composities laten weinig te wensen over. Een verrassende, maar terechte finalist!

Van de bands die mogen hopen op een wildcard springen het indiepop kwartet Lowland Kid en singer-songwriter Katie Koss het meest in het oog. De jongens van Lowland Kid beschikken over een prima zanger en een arsenaal aan alleraardigste popliedjes, terwijl Katie Koss over een uniek stemgeluid beschikt. Maar ook het Nederlandstalige Braakbeer valt op! Lekker branie schoppen op het podium, dat leek het devies van de vijf jonge punkers. Helaas voor hen ging dit ten koste van de muziek. Bij het duo Old Skool en Nayeli was het muzikaal wel in orde, maar echt zich onderscheiden van de rest doen deze twee acts niet.

Komend weekend vindt de tweede halve finale plaats in Het Bolwerk te Sneek. Ook hier zullen twee acts zich plaatsen voor de finale. Vervolgens zal Friesland Pop de laatste twee startbewijzen uitdelen. De finale zal plaatsvinden op vrijdagavond 2 juni, in de grote zaal van Neushoorn, te Leeuwarden.

Gezien

Eerste halve finale Kleine Prijs van Fryslan 2017
Poppodium Iduna, Drachten
Vrijdag 21 april 2017