#WTTV16: Hete Toeareg-blues hypnotiseert Bontebok #WTTV16: Hete Toeareg-blues hypnotiseert Bontebok

Woestijnrock van Tinariwen warmt publiek op voor avondprogramma

, Tekst: Sjoerd Nota | Foto's: Rick Slagter

#WTTV16: Hete Toeareg-blues hypnotiseert Bontebok

Woestijnrock van Tinariwen warmt publiek op voor avondprogramma

Tekst: Sjoerd Nota | Foto's: Rick Slagter ,

Ieder zichzelf respecterend muziekfestival programmeert tegenwoordig wel een Toeareg-blues band of artiest. De woestijn-blues is bij uitstek een genre dat uitnodigt om even gas terug te nemen en in het zonnetje een lekker drankje te drinken. Het Malinese Tinariwen mag op Welcome to The Village met een hypnotiserende mix van zwoele westerse blues en hete Noord-Afrikaanse grooves en vocalen het publiek opwarmen voor het avondprogramma van de eerste festivaldag.

Tinariwen was in 2001 een van de eerste bands, die de toeareg-blues op westerse muziekfestivals ten gehore bracht. Inmiddels heeft de band op vrijwel alle grote Europese muziekfestivals mogen staan en diverse andere bands uit Noord-Afrika in zijn kielzog mee naar Europa genomen. De verschijning van de vijf bandleden van de Malinees-Berberse band Tinariwen is indrukwekkend. Met prachtige kleurrijke nomadengewaden en een sobere instrumentale bezetting ontstaat vanaf het begin direct een bezwerende atmosfeer. Omdat diverse bandleden hun hoofd volledig bedekken met een sjaal en de ogen niet meer zichtbaar zijn, wordt de onderkoelde, dreigende sound versterkt. Dit voorkomen staat de interactie met het publiek echter wel in de weg. Op enige oproepen tot  handgeklap na, wordt het publiek verder weinig betrokken bij het optreden.


Voor de oppervlakkig luisteraar ligt eentonigheid tijdens het eerste deel van het optreden wellicht op de loer. Voor de kritische luisteraar en toeschouwer schuilt in de muzikale detaillering echter genoeg te genieten. Schijnbaar willekeurig wisselen bandleden tussen de nummers door instrument aan elkaar uit. En met een onverschillig ogend gemak wordt een ontzettend strakke Afrikaanse groove neergezet door de percussie en bas. Ook het gitaarspel is daarbij ogenschijnlijk niet opvallend virtuoos, maar door het onderkoelde en repeterende karakter ongelofelijk hypnotiserend. Het geheel vormt daardoor een ontzettend meeslepende sfeermachine. De mogelijke gedachte dat je zit te kijken naar een gimmick vanwege de uitbundige kledendracht, wordt direct verbannen door de overtuigende sound van de band. Naarmate het optreden vordert weten ze het publiek meer en meer op te liften en mee te voeren naar hetere oorden.


Tinariwen weet voor de luisteraar die het wil horen en voelen een - hoewel wat afstandelijk - ontzettend hypnotiserend optreden neer te zetten. Het optreden wat op het eerste gezicht oogt als inheemse folklore uit Noord-Afrika, blijkt uiteindelijk een ontzettende verslavende symbiose van westerse bluesrock en zwoele Noord-Afrikaanse ritmes. Tinariwen weet daarmee het publiek heerlijk op te warmen voor het avondprogramma van de eerste festivaldag van Welcome to The Village.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland