#WTTV16: De magie van SUUNS is nog lang niet op #WTTV16: De magie van SUUNS is nog lang niet op

Nieuwe plaat komt live ook uitstekend uit de verf

, Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Ymkje Veenstra

#WTTV16: De magie van SUUNS is nog lang niet op

Nieuwe plaat komt live ook uitstekend uit de verf

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Ymkje Veenstra ,

SUUNS is een band die al enige jaren terug te vinden is op Nederlandse festivals. Zeker nadat hun dissonante, ongrijpbare geluid van de debuutplaat plaats maakte voor een warmer geluid op het tweede album Images du Futur zijn ze niet meer weg te denken uit het festivallandschap. Dit jaar hebben ze hun derde plaat Hold/Still uitgebracht waarop de nummers weer een stuk minimaler klinken met vaak slechts afgemeten beats en fluisterende zang. Nu is het de vraag of deze nummers live ook standhouden.

Hoewel de sets van SUUNS vaak langzaam op gang komen, zetten ze hier in op een sterk begin. De dreigende beats van het nieuwe nummer Instrument zijn meteen pakkend. Terwijl het nummer op plaat nog verstild klinkt, wordt het geluid live met name bepaald door de zware drones die een mooi contrast vormen met de stem van zanger Ben Shemie. Ook 2020 is sterk als vanouds, een hijgerige track die die even opzwepend als beklemmend is. Resist blijkt eveneens een treffer van het nieuwe album, dreunende beats en breekbare melodieën wisselen elkaar hier met gemak af. Als ze halverwege dan publieksfavoriet Arena inzetten, is het feest helemaal compleet. Maar heeft de band nu al zijn kruit verschoten voor de rest van de set?


Dat valt allemaal heel erg mee. Hoewel al het bekendere werk inderdaad al gespeeld is, biedt de nieuwe plaat nog genoeg ammunitie om de rest van de set te vullen. Hierdoor komt het tempo wel een stukje lager te liggen, maar dat is geenszins een zwaktebod. Juist het duistere, tragere geluid weet het optreden tot het eind te dragen. Publieksinteractie is niet echt aan de band besteed; er wordt vrijwel geen woord gezegd en geen blik gewisseld. Ze spelen simpelweg strak door en de nummers lopen allemaal vloeiend in elkaar over. Het is alsof ze op het podium hun eigen wereld creëren. Een dreigende en gevaarlijke wereld, maar die bij vlagen ook onwaarschijnlijk mooi kan zijn en waar we allemaal eventjes deel van uit mogen maken.


De houdbaarheidsdatum van SUUNS in dus nog lang niet verstreken. Sterker nog, met hun laatste plaat op zak is hun optreden nog beklemmender en zwaarder dan voorheen. Voor sommigen zal de muziek altijd iets te klinisch en ongrijpbaar blijven, maar dat is juist precies waar hun krachten liggen en waar ze ook dit weekend weer mee weten te overtuigen. Uiteindelijk creëert SUUNS een perfecte set waarbij de oude en nieuwe nummers elkaar uitstekend aanvullen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland