Openingsweekend van het nieuwe Badhûs

Zwaagwesteinde heeft weer een poppodium

Tekst: Marije Heida ,

In Friesland kennen we It Badhûs in Zwaagwesteinde vooral als metalpodium. Sinds de sloop van het oude pand in 2014 ligt het qua optredens een tijd stil in Zwaagwesteinde, maar vanaf komend weekend opent het nieuwe Badhûs haar deuren. 3VOOR12/Friesland spreekt met bestuurslid Keimpe Jan Bosch over de insteek, de plannen en verwachtingen voor het nieuwe activiteitencentrum/poppodium.

Om te beginnen een korte geschiedenisles, want waar komt die naam It Badhûs eigenlijk vandaan? Tegenwoordig kun je het je bijna niet voorstellen, maar een douche of bad in je huis was vroeger geen vanzelfsprekendheid. Rond de tijd dat mensen zich bewuster werden van het belang van persoonlijke hygiëne, werden badhuizen gebouwd waar men zich kon wassen of in bad konden gaan. En zo simpel is de naamgeving van het gebouw in Zwaagwesteinde dan ook: It Badhûs was het voormalige pand waar de gemeenschap van het dorp rond 1955 terecht kon voor een wasbeurt. Vanaf de jaren zeventig zijn bijna alle huizen voorzien van een eigen badkamer en wordt het gebouw verbouwd en omgedoopt tot jongerencentrum en poppodium. Vanaf die tijd is It Badhûs een belangrijk middelpunt van activiteiten voor jong en oud in Zwaagwesteinde en omstreken.


Rond 2013 krijgen plannen voor het bouwen van een brede school plus sportaccommodaties op de plek van It Badhûs vorm en is de sloop van het oude complex een feit. Bestuurslid Keimpe Jan Bosch vertelt: “Twee jaar geleden werd het oude Badhûs gesloopt en is er een nieuwe multifunctionele accommodatie (MFA) gekomen plus sportpark met de naam ‘De Hege Seis’. Ook voor It Badûs was er weer plek in het nieuwe centrum en er is besloten om het jongerencentrum/poppodium op te zetten in de vorm van een stichting. Dat heeft normaliter een bestuur nodig, dus hebben een aantal studenten van D’Drive als afstudeerproject een stichtingsbestuur bij elkaar gezocht.” De Hege Seis opent precies een jaar geleden haar deuren, en nu is het ook de beurt aan It Badhûs om weer los te gaan.

“Er is veel behoefte en animo voor een dergelijk centrum in de omgeving. Dat bewees de aanwezigheid van het voormalige Badhûs al. Wat we graag willen als bestuur is dat deze plek voor alles en iedereen toegankelijk is. Het initiatief voor activiteiten leggen we voornamelijk bij de gemeenschap neer. Als er behoefte is aan een knutselmiddag, dan mag je dat aangeven en organiseren. Wil je als band een feest organiseren met nog twee andere bands, dan is daar ruimte voor. We willen vooral het ‘mienskip’ idee stimuleren. Er is geen muziekprogrammeur of activiteitenbegeleider aangesteld. Iedereen mag een idee inbrengen en de uitvoering opzetten. Wij als bestuur zullen wel toezicht houden dat alles volgens de huisregels verloopt en hier en daar bijsturen mocht het plan uit de hand lopen.”

Het muziekprogramma voor dit openingsweekend moet een afspiegeling worden voor wat het bestuur voor ogen heeft in It Badhûs. “In Friesland stond It Badhûs bekend als metalpodium. Op de één of andere manier is dat in de loop der jaren zo ontstaan. Ik weet eigenlijk ook niet waarom want het is nooit echt de bedoeling geweest, volgens mij. Maar ja, als je op een gegeven moment vier metalbands op rij programmeert, ontstaat zoiets waarschijnlijk vanzelf. Daarbij is metal een populair genre in de regio en is het dus ook niet zo gek dat in Zwaagwesteinde deze bands veel aandacht krijgen”, volgens Bosch.

Het openingsweekend wordt op vrijdag gestart met een entertainmentprogramma voor kinderen. Springkussen, schminken, een talentshow, alles erop en eraan om de kinderen uit de regio te laten zien wat er allemaal te beleven is in It Badhûs. Voor de muziekliefhebber die wat meer houdt van popmuziek is zaterdag een geschikte dag om het nieuwe podium te ervaren. Op die dag treden stonerformatie 4Twenty, indierockers Mundo Park, Tess & her Highwaypatrol met rockabilly en rock-’n-rollers Dave Vermeulen & Voltage aan in de kersverse zaal. De zondag is gereserveerd voor het lichtere vertier van cabaret en ingetogen optredens van Douwe Gerlof, YVI, Leonard Ford en Elske de Wall.


Ga voor meer informatie over de opening en de activiteiten in It Badhûs naar de Facebookpagina.