Eerste editie Idefix mondt uit in geslaagd feestje

Chai Blaq gooit hoge ogen met debuutoptreden

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Het nieuwe clubseizoen is inmiddels weer van start gegaan, dus dat betekent ook weer een jaar vol spannende bands om te ontdekken in de Asteriks. Naast de reguliere avonden gebeurt dat dit jaar ook onder een nieuwe conceptavond voor lokaal talent: Idefix. Voor deze debuuteditie staan nieuwkomer Chai Blaq, de geweldenaars van BlackboxRed en dj-cover act 2manykofferdjs op het affiche. Programmeur Peter Dijkstra vertelt wat de trouwe hond van Asteriks voor ons in petto heeft.

"Idefix is voor ons eigenlijk een nieuwe noemer die we gebruiken om spannende lokale bands onder te presenteren", legt Dijkstra uit. "In zijn beginperiode had Asteriks eigenlijk een soort dubbele functie: ten eerste om interessante bands hierheen te halen die hier anders niet zouden spelen en ten tweede om lokale acts die verder nergens terecht kunnen een podium te bieden. Nu is het popklimaat in Leeuwarden de laatste zes jaar flink veranderd en zijn er een hoop nieuwe initiatieven bijgekomen die voor dit soort bands een podium bieden, dus zijn wij ons steeds meer op de programmering van buiten de regio gaan richten. Nou plaatsen we nog geregeld lokale acts in een voorprogramma bij grotere bands waar het past en daar willen we gewoon mee doorgaan. Tegelijkertijd zijn er acts die we wel heel graag willen laten zien, maar die niet in een voorprogramma passen. Zo is dus het idee ontstaan om een showcase avond te creëren voor lokaal talent waarvan wij het gevoel hebben dat het door kan groeien naar soortgelijke zalen in Nederland, zoals db’s in Utrecht, of nog verder. Dit kunnen dus ook bands zijn die al een stuk verder zijn zoals BlackboxRed, maar ook totaal nieuwe dingen als Chai Blaq." 


Chai Blaq
Het doel van de avond wordt bij nieuwkomer Chai Blaq al vrij snel duidelijk. Het is namelijk een band die inderdaad meer verdient dan een simpel voorprogramma te zijn. De band is het geesteskind van Michelle Samba, maar zij is verre van de enige aanwezige op het podium. Vergezeld door dj’s, danseressen, rapper Cyrilo en bosachtige visuals valt er genoeg te zien en beleven. Muzikaal kan het gezelschap ook alle kanten op, van freaky feeërieke liedjes à la Cocorosie gecombineerd met trapbeats naar pompende hiphop op nummers als My Whiskey (waar het publiek ook een glaasje whiskey krijgt) en de Drake-cover One Dance. Noem het trap, freakfolk, hiphop; je kunt een heel woordenboek gebruiken om het geluid te duiden, maar muzikaal klopt het eindplaatje wel. Uiteindelijk doet het nog het meeste denken aan het Engelse FKA twigs vanwege het diverse en experimentele karakter. Zeker een band om in de toekomst in de gaten te houden.


BlackboxRed
Op een avond voor vooruitstrevend Leeuwarder talent kan BlackboxRed uiteraard niet ontbreken. Een verrassing is het natuurlijk al niet meer; de band heeft zich al enkele jaren in de kijker gespeeld, maar ze verkeren nog steeds in bloedvorm. Misschien is het persoonlijke beleving, maar elke keer dat ze spelen, klinken ze weer feller en luider dan voorheen. Ook vanavond spelen ze weer een messcherpe show en de nieuwe visuals zijn een goede aanvulling bij de show. De scherpe randjes zijn er duidelijk nog niet af.


2manykofferdjs
Nu klinkt het op het eerste gezicht misschien raar om een avond vol spannende opkomende bandjes af te sluiten met een coveract van 2manydjs. Dit wordt echter al vrij snel duidelijk als ze binnen twee nummers heel Asteriks aan het dansen hebben. Met zijn strakke mix van mash-ups en visuals van geanimeerde albumhoezen (op zich al een noemenswaardige prestatie) tovert 2manykofferdjs het poppodium binnen no-time om in een discotheek. Je kunt zo’n act beoordelen op zijn originaliteit, keuze in nummers, de productie, maar de belangrijkste vraag is uiteindelijk of het eindresultaat werkt. Het antwoord daarop is zonder meer een resolute "ja". Het wachten is nu tot de volgende drie namen zich aandienen en dan kunnen we ons opmaken voor Idefix #2, want zo’n geslaagde avond verdient natuurlijk een vervolg.