Uitgelicht: De allerlaatste keer Peter Pan Speedrock in Friesland Uitgelicht: De allerlaatste keer Peter Pan Speedrock in Friesland

Zwanenzang van het Eindhovens trio in Het Bolwerk Sneek

, Tekst: Theo van der Veer

Uitgelicht: De allerlaatste keer Peter Pan Speedrock in Friesland

Zwanenzang van het Eindhovens trio in Het Bolwerk Sneek

Tekst: Theo van der Veer ,

Het nieuws sloeg in als een bom, ook bij de vele fans in het Noorden. Peter Pan Speedrock stopt ermee! De band die altijd met open armen werd ontvangen in Friesland, geeft er de brui aan. Maar Peter Pan Speedrock zou Peter Pan Speedrock niet zijn als er niet eerst nog een uitgebreide afscheidstournee zou volgen die, als klap op de vuurpijl, zal eindigen met twee optredens in De Effenaar in hun eigen rockcity Eindhoven.

De band, bestaande uit zanger gitarist Peter van Elderen, drummer Bart Nederhand en basgitarist Bart Geevers (en mascotte Dikke Dennis) speelde de afgelopen twintig jaar met regelmaat in Friesland en trok bij deze concerten geheid volle zalen. De band groeide uit tot het belangrijkste exponent van de (toch al niet misselijke) Eindhovense rock scene. Maar nu, ruim vijftien albums later, vindt de band het mooi geweest. Naar eigen zeggen omdat ‘alle dromen zijn uitgekomen en alle ambities waargemaakt.’

“Het is natuurlijk erg jammer wanneer een band als deze er mee stopt” meent Sjors Kiewiet, programmeur van Het Bolwerk. “Toen dat bericht naar buiten kwam heb ik direct hun booker gebeld. We waren het er snel over eens dat ze sowieso nog een keer in Het Bolwerk moesten staan, voordat de handdoek in de ring zou worden gegooid.” En dus speelt het trio haar laatste show in Noord-Nederland in Sneek, waar de band sinds 1999 een keer of vijf heeft gespeeld.


“Toen ik als late puber, inclusief hanenkam, stage liep bij Het Bolwerk speelden ze hier tijdens de ‘Revenge of the Rock & Roll Monsters’ tour, samen met Dead Elvis en The Peacocks” weet Kiewiet zich nog te herinneren. De ruige muziek maar ook goede sfeer spraken hem destijds erg aan (’iedere vrijwilliger kreeg een gratis shirt’). Later heb ik met mijn punkbandje (PinheadZ) een paar keer hun support mogen doen, waaronder in Zalen Schaaf en Poppodium Romein. De avonturen van toen in de backstage worden uitgebreid beschreven in het boek 'Ik heb nergens spijt van' van Dikke Dennis. Nog later werd ik goed bevriend met Johannes de Boom (van the Shavers) en chauffeur Bart Wals en ging in de weekenden wel eens met de band mee op pad.”


Dat een band als Peter Pan Speedrock zeer geliefd is in Friesland vindt Kiewiet niet verwonderlijk. “Het is energiek, snoeihard en er komt ruig (maar vriendelijk) volk op af. Dat is over het algemeen een goede combi voor het Noorden.” De programmeur verwacht dan ook dat de zaal vanavond stampvol zal zijn, “met een flinke pit en een band die met een voldaan gevoel terugkijkt op hun shows en publiek in Friesland.”

In het voorprogramma staat het Steenwijkse Magnetic Spacemen, ook al geen onbekende hier in de provincie. Volgens Kiewiet is het wel zaak om op tijd te komen. “De voorverkoop loopt erg goed, dus het wordt sowieso druk. Aan het begin van de avond zijn er nog kaarten aan de deur verkrijgbaar, maar ik verwacht dat de show uitverkoopt, dus kom op tijd om aan een dichte deur te ontkomen."

Peter Pan Speedrock speelt vanavond (vrijdag 21 oktober) voor de allerlaatste keer in Poppodium Het Bolwerk te Sneek. Aanvang 21:00 uur. Een ticket kost aan de deur 16,00 euro.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland