#NNF37: Film festival vergeet de muziekliefhebbers niet #NNF37: Film festival vergeet de muziekliefhebbers niet

Zeven muziekfilms die deze dagen te zien zijn in De Harmonie en Slieker Film

, Redactie 3VOOR12/Friesland

#NNF37: Film festival vergeet de muziekliefhebbers niet

Zeven muziekfilms die deze dagen te zien zijn in De Harmonie en Slieker Film

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Vandaag begint het Noord Nederlands Filmfestival, de zevenendertigste editie alweer. Het festival is ook dit jaar weer gezegend met een prima programmering, met tal van interessante, aangrijpende en mooie films. Evenals in voorgaande jaren worden de muziekliefhebber niet overgeslagen. Naast een prima live programmering, staan er ook enkele muziekfilms en documentaires, uit binnen en buitenland, op het programma.

Evenals in voorgaande jaren neemt muziek weer een prominente rol in op het Noordelijk Filmfestival. Samen met (onder andere) bevriende partijen als Explore The North en het Oranjewoud Festival presenteert de organisatie dit jaar zeven muziekfilms. Van klassiek tot hiphop en van The Beatles tot SlinCraze. Allen zeer gevarieerd van thema, maar altijd met muziek als de rode draad en allen, stuk voor stuk de moeite van het aanschouwen waard! Hieronder een opsomming van alle zeven, niet te missen, muziekfilms.


The Beatles: Eight Days A Week (Ron Howard)
Donderdag 10 november, 16:30 uur (De Harmonie Kleine zaal):
The Beatles: Eight Days A Week is verplichte kost voor elke zichzelf respecterende Beatles-fan! De Fab Four veranderden de popcultuur voor altijd en hun vakmanschap en charisma maakte hen tot één van de grootste live acts aller tijden. In deze documentaire gaat Oscarwinnende regisseur Ron Howard (A Beautiful Mind, Apollo 13) op ontdekkingsreis naar hun live-optredens. Nooit eerder vertoonde beelden worden afgewisseld met nieuwe interviews.

Oasis: Supersonic (Mat Whitecross)
Donderdag 10 november, 21:45 uur (De Harmonie Rabobank zaal) +
Zaterdag 12 november 2016, 12:30 (Slieker Film Groene Zaal):

De haat-liefde verhouding die de broers Noel en Liam Gallagher van Oasis met elkaar hebben is legendarisch en spraakmakend. De documentaire Oasis: Supersonic is een collage van niet eerder vertoond beeldmateriaal en exclusieve interviews met de broers, waarin het verhaal de band wordt verteld. In 1994 werd het eerste album, Definitely Maybe, een enorm succes. Eind jaren negentig is Oasis uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.


De Wereld maakt muziek (Margriet Jansen)
Vrijdag 11 november 19:45 uur (Slieker Film Blauwe theaterzaal):
De muziekdocumentaire De Wereld maakt muziek is een ode aan de universele taal van de muziek, maar vormt meteen ook een statement tegen het westers georiënteerde begrip wereldmuziek. Aan het woord zijn gepassioneerde muziekliefhebbers met uiteenlopende verhalen, waarbij muzikale ontwikkeling in niet-westerse muziek de gemene deler is. Muziek verbindt alles en iedereen, ongeacht waar je woont of wat je achtergrond is.


Danny Says (Brendan Toller)
Zaterdag 12 november 17:15 uur (Slieker Film Blauwe theaterzaal):
De documentaire Danny Says is een mooi eerbetoon aan het leven van Danny Fields. Zijn naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar sinds 1966 speelde Danny Fields een sleutelrol in de muziekindustrie van New York. Eerst als promotiemedewerker voor o.a. The Doors, Cream en Lou Reed, later als ontdekker en manager van artiesten als The Stooges en The Ramones. Het lukte Danny, met zijn eigenzinnige smaak en vooruitziende blik om zijn bands volop in de publiciteit te krijgen.

De Matthäus missie van Reinbert de Leeuw (Cherry Duyns)
Zaterdag 12 november 20:00 uur (Slieker Film Blauwe theaterzaal):
Maandenlang heeft pianist en componist Reinbert de Leeuw onophoudelijk en obsessief de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach bestudeerd: “Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog met de Matthäus Passion zou moeten bezighouden, zou ik dat zo doen.” Filmmaker Cherry Duyns volgt De Leeuw in de documentaire De Matthäus missie van Reinbert de Leeuw vanaf zijn eerste repetitiedagen met orkest, koor en solisten tot aan de uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

Arctic Superstar (Simen Braathen)
Zaterdag 12 november 21:30 uur (De Harmonie Kleine zaal):

Als rapper met ambitie wil je op een dag van je muziek kunnen leven en wereldberoemd worden. Het enige probleem is dat slechts een handvol mensen je taal kunnen verstaan. Nils Rune Utsi is een Sámi, beter bekend als SlinCraze, die probeert te leven van zijn muziek terwijl hij vast zit in Máze, een verlaten stadje in Lapland. Arctic Superstar is een prachtige muziekdocumentaire over opgroeien en anders durven te zijn.

Every Song a Story (Aaslaug Vaa)
Zondag 13 november 12:45 uur (Slieker Film Blauwe theaterzaal):

Verhalende songs nemen al eeuwenlang een centrale plaats in in de Noorse cultuur. Every Song a Story gaat over een kleine Noorse gemeenschap waar deze muzikale traditie nog altijd wordt voortgezet. De mensen uit Møsvatn creëren door middel van liedjes betekenisvolle verhalen over hun leven. De film gaat over het het behouden en het verder ontwikkelen van een oude traditie.


Het Noordelijk Filmfestival vindt dit jaar plaats voor de 37ste keer, van woensdag 9 tot en met zondag 13 november 2016 in de Stadschouwburg De Harmonie te Leeuwarden. Voor meer info en het programma kijk op: noordelijkfilmfestival.nl/

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland