Tangarine in passend decor van Lutherse Kerk

Vanuit Tucson met een koffer vol nieuwe songs

Tekst: Sjoerd Nota | Foto's: Fabian Samidjono ,

Afgelopen maanden vertoefden de broers Sander en Arnout Brinks in de VS om daar nummers te schrijven en op te nemen voor hun 7e album. Met een koffer vol verhalen en nieuwe songs kwamen ze terug. Als onderdeel van een voorjaarstournee doet de tweeling met dit nieuwe repertoire Leeuwarden aan. Met de reuring van het straatfestival achter de gesloten voordeur, heeft organiserend poppodium Asteriks voor dit optreden een passend verstild decor weten te vinden.

Plaats delict is vanavond de Lutherse Kerk in de Oosterstraat. Een prachtig sober toneel waar de broers Brinks uit Assen helemaal op hun plek lijken te zijn. Enig cynisme is daarbij aan de orde. Met hun doorbraak-album Seek & Sigh uit 2013 leken de broers definitief af te rekenen met hun religieuze opvoeding. Vanavond is het juist de sacrale omgeving van de Lutherse Kerk, die de nummers en sfeer van het optreden voor velen in het publiek memorabel zullen maken.

De ambiance van de Lutherse kerk maakt dat bezoekers, die vanavond de kerkgang hebben gemaakt, muisstil en roerloos zitten te genieten van de veelal breekbare nummers. Met het publiek dicht op de huid, spelen de broers ouder werk, overwegend van de laatste twee albums die bij het Excelsior-label werden uitgebracht, maar vooral ook nieuwe nummers die tijdens een roadtrip door de VS werden geschreven en opgenomen. Daarbij wordt de vertrouwde sound van op folk en americana gestoelde songs voortgezet; precies en secuur gitaarspel en prachtige herkenbare zangharmonieën. De nummers van de nieuwe plaat, die in augustus zal verschijnen, zijn wel wat experimenteler van aard met minder voorspelbare harmonieën en meer uitwijdende solo’s, al dan niet op fraai klinkende semi-akoestische Gretsch-gitaar met flinke galm. Opvallend goed hebben de broers ook de nieuwe nummers al in de vingers.


Het lijkt een trend te zijn in de Nederlandse americana-scene; afgelopen jaren maakten ook Daniel Lohues en Stephanie Struijk een reis door Amerika, met prachtige albums als resultaat. Tussen de nummers doen de broers Brinks op hun eigenzinnige manier verslag van hun eigen ervaringen en belevenissen in Amerika; van hun eerste verblijf in New York tot zwervers in Chicago en hun camper-reis dwars door Amerika naar Tucson, Texas, alwaar de nieuwe nummers werden opgenomen. Elk verhaal vormt zo de opmaat voor een nieuwe song. Hun bezoek aan Joshua Tree National Park, waarin volgens overlevering het lichaam van countrymuziek-legende Gram Parsons werd verbrand, leidt daarbij tot een wonderschone vertolking van zijn nummer Sin City.

Vanavond blijkt opnieuw dat de optredens van Tangarine zich het beste lenen voor kleine intieme podia. Het behaaglijke samenzijn in de Lutherse Kerk bereikt hier een hoogtepunt als de broers hun fles whiskey delen. Met de koster die achter in de kerk een oogje dichtknijpt, wordt de fles whiskey in het publiek doorgegeven, de liefhebber daarbij een slokje nemende. Het optreden met de hun songs en verhalen uit Tucson doet bewonderaars van deze muzikale tweeling reikhalzend uitkijken naar hun nieuwe album. Hun geduld wordt echter enigszins op de proef gesteld; het nieuwe album zal pas in augustus verschijnen. Tot die tijd zullen fans het moeten doen met live-optredens. Op 12 juni staan de gebroeders Brinks opnieuw in de buurt op een podium, in Bakkeveen; weer op een prachtige intieme locatie.


---
Gezien: Tangarine
Waar: Lutherse Kerk, Leeuwarden
Wanneer: Zaterdag 28 mei, 2016