Een avond van rare types: De Geweldigheid en Orgaanklap

Lekker dansen bij Nederlandstalige punkbands

Joyce de Bree ,

Na de twee minuten stilte voor de dodenherdenking, opent Neushoorn om half negen haar deuren. Het wordt een zweterige, vieze maar ruige avond in Neushoorn met De Geweldigheid uit Kampen en Orgaanklap uit Haarlem en omstreken. De plaatjes worden gedraaid door de niet te vergeten German Glampunk DJ Ensemble die zorgt voor de heerlijke meezingers voor en tussen de bands door. Ook wordt er goed voor het publiek gezorgd. Bij Orgaanklap deelden ze zelfs hapjes uit.

De Geweldigheid
Het is de laatste keer dat De Geweldigheid te bewonderen is in het Friese land, want de mannen stoppen er na zeven jaar mee. De reden hiervoor is dat het niet altijd meevalt om geweldig te zijn, maar het is ook fijn om gewoon oké te zijn. Hun laatste optreden zal plaatsvinden op Pedro Pico Pop Festival in Raalte. Kenmerkend aan de zevenkoppige band is dat de mannen stuk voor stuk in witte hemden staan en op Facebook noemen ze zichzelf 'rare types'. Hoewel de zang niet echt zingen te noemen is, laat de frontman zich wel goed horen. Bij Mooier is dit trouwens niet het geval, het is een lekker poppy liedje die in het hoofd blijft hangen. Het is bijna lieflijk te noemen. Kruimeldief is de nieuwe single van de band en na dit nummer kijk je toch heel anders tegen zo’n voorwerp aan, want hij zuigt zo lekker. De toetsenist zingt het nummer Vies Geveurlijk, dat een mysterieus en bijna eng sfeertje met zich meebrengt. Niet alleen is dit een te gek opbouwend nummer waar het publiek wat stiller bij is, maar deze zingende toetsenist beschikt ook over een stem met een hoog bereik. Dit bleek ook al eerder toen hij voornamelijk de achtergrondzang uitvoerde. Als afsluiting wenst De Geweldigheid ons veel plezier bij Orgaanklap en wijst naar de vlag die achter hun hangt.

Orgaanklap
Er is al aardig wat bier doorheen gegaan tijdens De Geweldigheid. Inmiddels is het al wat drukker geworden in de zaal en een paar fans besluiten om dichter bij het podium te gaan staan. Orgaanklap bestaat uit vier halfnaakte mannen die Nederlandse poppunk maken. Het is al snel duidelijk dat de band de verwachtingen waarmaakt, namelijk: vies, vet en goor. Zanger Jeff Tropicana, die zichzelf voorstelt als Jett Rebel, heeft een half kapotte panty aan die hij later in de show nog meer in stukken scheurt. Al snel willen de mannen publieksparticipatie en vragen of de mensen wat naar voren willen komen om een feestje te bouwen. Ondertussen worden er ook gratis hapjes geserveerd waar het publiek van smult.

Dat ze er zin in hebben laten ze merken bij Ik heb er zin in, waar dit meerdere keren wordt herhaald. Het is erg aanstekelijk en blijft in het hoofd hangen, net als de andere nummers die deze misschien wat aparte mannen in het repertoire hebben. Indie Pop Rock Song wordt ook gespeeld, wat veel overeenkomsten heeft met het nummer Vampire Tattoo van Blue Oyster Cult. Ook word het nummer Ik ben een DJ gespeeld waarbij frontman ervan overtuigd is dat hij DJ wil worden. Op een gegeven moment klimt Tropicana op de bar, wat zorgt voor een verschrikte reactie van de barmensen die een stapje achteruit zetten. Hij pakt een beker water en gooit dit over zichzelf heen. Hierop volgt gejoel vanuit het publiek, dat overigens enthousiast lijkt over de performance van Orgaanklap. Ondertussen wordt er ook aardig veel bier gegooid maar de mannen lijken dit helemaal niet erg te vinden. Orgaanklap is een band die men niet moet missen als het om lekker gore, ruige muziek gaat. Er vindt behoorlijk entertainment plaats en elke seconde gebeurt er wel iets. Het is een groot feest, met ook wat discotoontjes tussendoor en heerlijke gitaarriffs.

---
Gezien: Orgaanklap + De Geweldigheid
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: 4 mei 2016