Amerikaanse Youtuber Noah Guthrie creëert gemoedelijke sfeer in Neushoorn Amerikaanse Youtuber Noah Guthrie creëert gemoedelijke sfeer in Neushoorn

Meeslepende covers, songs waarop je kunt swingen en humor zijn belangrijkste ingrediënten

, Tekst: Vera Jannink | Foto's: Keri Stoelinga

Amerikaanse Youtuber Noah Guthrie creëert gemoedelijke sfeer in Neushoorn

Meeslepende covers, songs waarop je kunt swingen en humor zijn belangrijkste ingrediënten

Tekst: Vera Jannink | Foto's: Keri Stoelinga ,

Na in voorprogramma’s van artiesten zoals Ed Sheeran, Cobra Starship en Ben Rector te hebben gestaan speelt de Amerikaanse YouTuber Noah Guthrie ook op maandag in Neushoorn de sterren van de hemel. De blues- en popachtige singer-songwriter speelt hier niet alleen de op Youtube te vinden covers als Sexy and I Know It en Valerie, maar verwarmt het publiek vooral met zijn debuutalbum Among the Wildest Things.

De Nederlandse band Yellow Grass opent het voorprogramma door te vragen of het publiek er klaar voor is. Het publiek reageert niet enthousiast, waarna frontvrouw Nienke Cusell zegt: ''We vragen het aan het einde nog wel een keer.'' Spotify vergelijkt de band onder andere met Stu Larsen en Bear’s Den. De band begint zijn programma met melancholische klanken terwijl de Arena in de Neushoorn nog wat voller stroomt. Na elk nummer stemmen de gitaristen de akoestische gitaren opnieuw op elkaar af zodat er een sound ontstaat waar je u tegen kunt zeggen. Yellow Grass bestaat normaal gesproken uit zes bandleden maar vanavond zitten er drie op het podium. Tussen de nummers door vertelt Cusell achterliggende verhalen van de nummers zodat het publiek hier een beeld van krijgt. Er wordt zo een karakteristiek beeld neergezet dat de band kenmerkt. Ze sluiten hun repertoire af met hun spiksplinternieuwe nummer Thunder.  Er wordt gecheckt of het publiek warm is gemaakt en enthousiast geluid klinkt weder. Missie volbracht.


Noah Guthrie komt eveneens op met akoestische gitaar. Zijn broer Ian Guthrie vergezelt hem en neemt plaats achter het drumstel. De nummers die de gebroeders Guthrie spelen hebben vaak een achterliggende gedachte. Zo begint hij zijn show met New Beginning. ''I hope you guys like lovesongs or sad songs because most of my songs are lovesongs. Or sad songs.'' Met zijn humoristische praatjes tussen de songs door weet Guthrie het publiek erbij te houden en gelach klinkt regelmatig door de zaal. Dit zorgt voor een gemoedelijke sfeer. Guthrie speelt veel materiaal van zijn in 2013 uitgebrachte debuutalbum Among The Wildest Things. Meeslepende covers, songs waarop je kunt swingen en tussendoor een vleugje humor vormen de ingrediënten die Guthrie prima weet af te stemmen.


Tijdens een nieuw nummer valt de microfoon uit en wordt Guthrie gedwongen te improviseren. En dat doet hij! Hij stapt naar voren zodat hij vrijwel in het publiek staat en gaat verder alsof het niets is. De zaal is ondertussen muisstil waardoor er ruimte is voor enkel stemgeluid en een kippenvelmoment. Guthrie gebruikt dit moment volop door af te wisselen tussen hard, zacht, hoog en laag. Waardering klinkt in de toejuiching wanneer de laatste noten plaats maken voor stilte. Na dit ogenblik vindt er een vervolg van het concert plaats alsof er niets is gebeurd: zelfs George Michael wordt gecoverd en ook Sexy And I Know It wordt niet achterwege gelaten, hierbij zingt het publiek luidkeels mee. Het concert wordt na een toegift van twee nummers afgesloten met de woorden: “Leeuwarden, you have my heart.”

- - -
Gezien: Noah Guthrie + Yellow Grass
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: Maandag 29 februari 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland