Flamingods neemt Asteriks mee op wereldreis Flamingods neemt Asteriks mee op wereldreis

Dansend Leeuwarden sluit succesvol seizoen af

, Tekst: Helen Wittebol | Foto's: Ronald de Jong

Flamingods neemt Asteriks mee op wereldreis

Dansend Leeuwarden sluit succesvol seizoen af

Tekst: Helen Wittebol | Foto's: Ronald de Jong ,

Terwijl Pinkpop haar eerste festivaldag van 2016 viert, vindt er in Asteriks een feestelijke seizoensafsluiting plaats. Ook voor de headliner Flamingods is de avond bijzonder, de vijfkoppige band presenteert namelijk zijn derde album Majesty. De multi-instrumentalisten bewegen enthousiast over het podium, én door de zaal. Dankzij de combinatie van wereldse instrumenten en zeer opvallende visuals, is er voor het publiek geen tijd voor verveling.

Iets na 21.00 uur klimt de Leidse band Torii nonchalant het podium op. Terwijl de nog magere opkomst zich afwachtend naar voren beweegt, zet het vijftal het eerste nummer in. De band staat onder de leiding van Domenico Mangione, die met zijn rechterhand in het gips een opvallende verschijning is, maar onmiskenbaar de aanvoerder van de band. De mannenen weten zonder enige moeite de zaal in te pakken met een sterke afwisseling van zowel gitaarpop als psychedelica met lichte jazzy invloeden. Na een klein half uurtje sluit Torii het optreden af met het nummer Honey, en krijgt het publiek even de tijd om tot rust te komen.


Na de ombouwing van Torii naar Flamingods is het kleine Asteriks podium bijna niet meer te herkennen. Voorzichtig maar enthousiast, klimmen de Brits/Bahreinse mannen met moeite over het groot aantal exotische instrumenten. Alleen de uitstraling van de vijfkoppige band geeft al meteen aan dat het publiek een bijzondere show kan verwachten. Met een muzikale combinatie van psychedelica, lichte rock en de multiculturele achtergronden van de diverse bandleden, weet de band zichzelf tijdens het eerste nummer perfect op de kaart te zetten. De ondersteunende visuals, waarin beelden uit eigen video’s en bekende tekenfilms te zien zijn, zijn een grootse toevoeging.

De in 2009 opgerichte band begint als slaapkamerproject van zanger en multi-instumentalist Kamal Rasool. Hierbij werd hij vaak geholpen door muzikanten die, net als hijzelf, in de Arabische eilandstaat Bahrein woonden. Om verder te kunnen met zijn muziek, verhuisde Kamal naar Groot Britannië en hij werd al snel op de voet gevolgd door zijn bandleden. Londen is dan ook de plek waar Flamingods haar definitieve vorm vond.


Rasool weet het publiek halverwege de set te vertellen dat Majesty zowel muzikaal als tekskstueel een conceptalbum is. Hiervoor is de plaat dan ook opgedeeld in twee ‘verhalen’. De eerste vijf tracks staan voor Ochtend, Licht & Het Goede, terwijl de laatste vijf tracks staan voor Avond, Duisternis & Het Kwaad. Majesty is hun eerste release via Soundway Records.

Flamingods is niet alleen leuk om naar te luisteren, ook op het podium wordt er een grote show neergezet. Een enkeling staat nog wat schuw aan de zijkant of achter in de zaal, maar de eerste paar meter voor het podium verandert al snel in een indrukwekkende dansvloer. Geen enkel bandlid lijkt één vaste plek te hebben en het is bijna een stoelendans, zo druk wordt er onderling gewisseld van instrumenten en posities. De band is perfect op elkaar afgestemd en op een klein technisch misverstandje met het keyboard na is er een uur lang geen fout te ontdekken. Men geniet, een betere afsluiter van het clubseizoen had niemand kunnen bedenken.

---
Gezien: Flamingods + Torii
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 10 juni 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland