Derde editie PopCity Drachten belooft een spektakel te worden Derde editie PopCity Drachten belooft een spektakel te worden

Headliners Jett Rebel en Douwe Bob trekken publiek van heinde en verre

, Tekst: Theo van der Veer

Derde editie PopCity Drachten belooft een spektakel te worden

Headliners Jett Rebel en Douwe Bob trekken publiek van heinde en verre

Tekst: Theo van der Veer ,

Er zijn momenteel mooie dingen gaande in Drachten. Zo vindt komend weekend voor de derde maal het gratis toegankelijke PopCity in het Thalenpark, de achtertuin van Poppodium Iduna. Het park waar overigens eerder deze zomer ook al de Jûn fan Peije en DenCity plaats vonden. Op z’n zachts gezegd zou je kunnen zeggen dat het bruist in Drachten.

Reden temeer voor ons om te horen wat er aan de hand is. 3VOOR12/Friesland sprak met Mariska Tuinier, die namens Poppodium Iduna zijdelings betrokken is bij de culture revolutie die gaande is.

“Drachten is een plaats met een heel eigen karakter”, begint Tuinier, die bij Iduna verantwoordelijk is voor de PR en communicatie, haar verhaal. “Een industriële omgeving, waar hardwerkende mensen werken en wonen. In de jaren vijftig uit de grond gestampt met de komst van Philips. Wij zitten met Iduna letterlijk naast Philips en bij Dunlop, maar tegelijkertijd heeft het ook een culturele historie; Drachten was 100 jaar geleden bijvoorbeeld een van de centra van de Dada-beweging en viert dit jaar dus ook het jubileum met Dada en alles wat er ooit opgezet is.”

“De gemeente Smallingerland is de laatste jaren aan het inzetten op meer cultuur en evenementen. Elke gemeente heeft wel een paar speerpunten waarmee het zich wil profileren en zo heeft Smallingerland oa gekozen voor cultuur. PopCity wordt volledig deels gesponsord door de Gemeente. De andere twee festivals, Jûn fan Peije en DenCity, staan volledig op eigen benen. Je ziet de steun voor de cultuur ook terug bij de recente verbouwing van ons podium en bij de verbouwing van de Lawei”, meent Tuinier. “Waar andere gemeenten op cultuur bezuinigen, probeert Smallingerland het toch zoveel mogelijk intact te houden. Dat vind ik heel positief.”


In 2009 begonnen we met DenCity, aanvankelijk op het Kiryat Onoplein. Later hebben we er een PopCity stage bijgetrokken en nu zijn het twee zelfstandige festivals”, legt Tuinier uit. “Met in het eerste jaar Kensington als headliner, die waren net doorgebroken. Bijna allemaal weg geregend, maar het weerhield ruim 8000 mensen niet om naar het Thalenpark te komen. Vorig jaar hadden we opnieuw een regenachtige maar wel drukbezochte PopCity, met Handsome Poets, Armand en The Kik. Een van de laatste optredens van Armand. Ik sprak mensen die speciaal voor dit optreden naar het festival kwamen. Mensen die in de jaren zeventig Armand ook nog in Drachten hadden zien optreden, maar ook veel jongelui die juist op The Kik af kwamen, vonden het een supertoffe act.” Het zegt volgens de PR-dame van Iduna iets over de  brede programmering van het festival. “Want we hadden dat jaar ook PAUW en DeWolff. Dit jaar gaan we bovenal voor heel mooi weer, de voorspellingen zijn gunstig.”

Dat  PopCity in hetzelfde weekend geprogrammeerd staat als Welcome to The Village ziet Tuinier niet als een probleem: “Ik denk dat beide festivals een eigen gezicht hebben. Deels zal er publiek zijn dat moet kiezen, maar deels ook weer niet. Wij zijn een eendaags festival, gratis toegankelijk en alleen maar gericht op muziek. Terwijl Welcome to The Village ook op meerdere vlakken een programma aanbied. Daarnaast richten we ons in eerste instantie op Drachten en de omliggende dorpen.”


Naast headliners Jett Rebel en Douwe Bob komen ook Birth of Joy, De Kraaien en St. Tropez komende zondag naar het Thalenpark. “Ik merk aan deze line-up dat we publiek uit Drachten, maar ook van buiten Friesland krijgen. Ik heb verschillende berichten gekregen van mensen uit Zweden en Engeland die speciaal naar Drachten willen komen om Douwe Bob te zien spelen!” vertelt Tuinier enthousiast. “En”, vervolgt ze, “We hebben natuurlijk twee Friese bands op het programma. We hebben er vanaf het begin voor gekozen om de winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân (Pendants, red.) te laten openen op PopCity. Daarnaast is ook het één na laatste optreden van DIFF bij ons in Drachten. Een beetje verdrietig natuurlijk, maar ook wel weer mooi! Mensen vinden het natuurlijk reuze jammer dat die band stopt, maar ze hebben de gelegenheid om die nog bij ons te bekijken.”

PopCity vindt op zondag 17 juli vanaf 15:00 uur plaats in het Thalenpark in Drachten en de toegang is gratis. Meer informatie over het festival en de line-up vind je op: www.popcity.nl

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland