Eefje de Visser klaar voor clubtour

Bescheiden try-out show in Neushoorn

Tekst: Sjoerd Nota | Foto's Reinier van Dijken (Neushoorn) ,

Vorige week kwam het nieuwe album Nachtlicht van Eefje de Visser uit. Als voorbereiding voor de nieuwe clubtour staat ze vanavond met een try-out show in Neushoorn. Op deze derde plaat horen we haar vertrouwde unieke palet van Nederlandstalige, schijnbaar zachtmoedige, liedjes vol associatieve tekstflarden. Toch zet Eefje de Visser met haar nieuwe plaat een stap in haar muzikale ontwikkeling, waarbij akoestische gitaren en instrumentale melodielijnen deels plaatsmaken voor meer minimalistische elektronica, stuwende beats en baslijnen. Daarmee lijkt haar muziek meer dan ooit geschikter voor de grotere zalen en de festivals.

De liedjes van Eefje de Visser kruipen sluipenderwijs in je oren. Al na een paar luisterbeurten maken originele melodielijnen en instrumentarium de nummers vertrouwd, alsof je ze al jarenlang kent. Haar ondoorgrondelijke timing en onopvallende stemgeluid maken dat zang en muziek in elkaar opgaan tot raadselachtig aantrekkelijke arrangementen. De nummers van haar nieuwe plaat zijn wat minder catchy en hoekig, maar vormen nog steeds een vertrouwde warme muzikale deken. Eefje de Visser kan in Nederland inmiddels rekenen op een flink aantal liefhebbers. De nieuwe plaat staat na een week al in de iTunes-album Top 10 en vanavond is de grote zaal van Neushoorn goed gevuld. Hoe eigenzinnig de timing en onnavolgbaar de teksten soms zijn, zelfs de nieuwe nummers worden her en der in de zaal al zachtjes meegezongen. 


Vanavond worden in Neushoorn alle nummers van de nieuwe plaat gespeeld, daarbij afgewisseld met een aantal nummers van de eerste twee albums. Tezamen vormen ze een sfeervolle en vanzelfsprekende samenstelling. Opvallend knap is hoe de zorgvuldig geproduceerde sound op de plaat op gedisciplineerde wijze op het podium wordt benaderd. De band achter Eefje de Visser onderscheidt zich in zorgvuldigheid en bescheidenheid, waardoor niet zozeer de muzikanten, maar de muziek centraal vanavond staat. Ook Eefje de Visser zelf heeft een verlegen en bescheiden podiumpresentatie. Wonderwel versterkt dit de aantrekkelijke ondoorgrondelijkheid van haar muziek.


Dat het vanavond een try-out betreft, is nauwelijks merkbaar. De nieuwe nummers worden met achteloze vanzelfsprekendheid gespeeld. Op een paar technische kleinigheden na is in niets te merken dat de band de nieuwe nummers nog maar een enkele keer live heeft gespeeld. Een prachtige lichtshow ondersteunt daarbij de dromerige sfeer die door de gelaagde nummers vol weemoed wordt opgeroepen. Met haar nieuwe plaat heeft Eefje de Visser goud in handen. Vanavond liet ze in Neushoorn zien dat ze haar sfeervolle en eigenzinnige muziek op indrukwekkende wijze live ten gehore kan brengen. Meer dan ooit lijkt haar muziek geschikt voor een breder club- en festivalpubliek. Het zou verbazingwekkend zijn als Eefje de Visser dit voorjaar tijdens haar clubtour geen volle zalen trekt.

Gezien: Eefje de Visser
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 15 januari 2016
Opkomst: Goed