Rapveteraan Extince met Fries hiphoptalent in Neushoorn

Spraakwater Extince lest niet helemaal de dorst

Tekst: Vincent Meininger | Foto's: Gerben Duijster / www.darkster.nl ,

Extince is een van de mannen die aan de wieg van de nederhop stond. Voor vele nederhoppers van de huidige generatie is prince Extince de ongekroonde koning van de nederhop. Zo ook rapper Maddoc uit Leeuwarden. ”Focking trots” was hij toen hij werd gevraagd om een bijdrage aan een van de tracks van het nieuwe album ‘X’ van Extince te leveren. Om vanavond in zijn eigen stad in het voorprogramma van Extince te staan, moet een geweldig gevoel zijn.

Ze zijn terug: de mannen van Rap Squad Friesland. Acht jaar geleden oogstten ze succes met hun album Teken Van Groei wat hun populariteit en veel optredens door heel Nederland opleverde, waaronder als voorprogramma van Extince. Helaas bleef het bij dat ene succes en scheiden hun wegen. Nu, acht jaar later, hebben ze de handen weer ineen geslagedn en staan ze wederom in het voorprogramma van Extince. Eens kijken of Leeuwarden hun niet vergeten is.

Ze trappen af met Zomerse Steez in dezelfde setting als waarin ze acht jaar geleden geëindigd zijn: met alleen een dj als begeleiding. Het beetje publiek dat vroeg gekomen is blijkt een harde noot om te kraken. ”Wie kent RSF of nummers van ons?”, vraagt rapper Daan. Een klein groepje toeschouwers antwoordt bevestigend. ”Dit is een oud nummer in een nieuw jasje”, zegt Daan. Wie Wat Waar wordt ingezet en een aantal mensen schijnen het te herkennen. Dit nieuwe jasje, in de vorm van een live band die inmiddels op het podium staat, lijkt hun veel beter te passen. Ze hebben zichtbaar schik in hun optreden en ondanks dat het nog erg rustig is, weten Daan en Rico het publiek alvast een beetje op te warmen. Als rapper Daan ‘gaan we ook nog dansen vanavond?’ er in gooit, is dat misschien net iets te veel gevraagd zo vroeg op de avond, maar het is zeker geen onaardig optreden.


Madoc mag dan onlangs vijftien kilo zijn afgevallen, hij is en blijft de moddervetste rapper van het Noorden en dat zal hij vanavond voor eens en voor altijd bewijzen. “Dit is hiphop, vuisten in de lucht, vriend”, schreeuwt hij commanderend in de microfoon, en het publiek volgt slaafs. Samen met zijn producer Grootmeester Jan weet deze Leeuwarder in een mum van tijd een feestje op poten te zetten in een halfvolle Neushoorn. Met een joggingbroek aan en een petje op schuifelt hij van links naar rechts over het podium en spuwt zijn woorden half voorovergebogen recht in het gezicht van het publiek. Het nummer Lekker Los is met de strofe ‘ja ik ga los, ja ik ga stuk, ik ga kapot vandaag’ misschien geen taalkundig hoogstandje, effectief is het wel. Een wild hossend publiek zingt opgewekt mee.

Extince komt laat. De echte fans weten dat blijkbaar, want pas als de onbetwiste man van de avond het podium betreedt, begint de zaal echt vol te raken. Als een rapveteraan jaagt hij nieuwe nummers als Snakebuster en oude nummers als Kaal of Kammen er in een pittig tempo doorheen. Natuurlijk mag de nederhopklassieker Spraakwater vanavond ook niet ontbreken. Zodra de eerste tonen van het nummer worden ingezet, werkt een jongen zich als een bezetene vanaf de bar door het publiek heen naar het podium toe, om vervolgens de hele tekst luidkeels mee te rappen. Extince biedt hem voldoende gelegenheid om in zijn microfoon mee te rappen en ook het publiek mag meedoen: "Spraakwater lest de dorst."

De kans om samen met Madoc in diens geboortestad Leeuwarden het nummer In & Uit de Buurt te brengen, laat hij niet onbenut. Waarschijnlijk is dit de eerste keer dat er op een nederhopalbum over fierljeppen en beerenburg wordt gerapt. Het Friese publiek valt wel voor dit olijke duo. De Brabantse charmeur Extince weet precies hoe hij het publiek moet bespelen. Tijdens Viervoeter laat hij de vrouwelijke passages door verschillende dames uit het publiek rappen en weet deze Julio Iglesias zelfs nog een kus van een schone vooraan te stelen. Waar Extince eerder op de avond nog een grap maakt dat het afgelopen is, blijkt het bij de tweede keer bittere ernst te zijn. Dit maakt het verder geslaagde optreden van Extince erg kort. Hij heeft amper een uur opgetreden en het publiek heeft zin in nog een rondje. Het spraakwater van Extince is vanavond wel erg snel op en lest in dit geval dus niet helemaal de dorst.