Meeslepende postrock van Stems in intieme setting Meeslepende postrock van Stems in intieme setting

Brits trio begeleidt films van Méliès met verve

, Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Berber Hogendorp

Meeslepende postrock van Stems in intieme setting

Brits trio begeleidt films van Méliès met verve

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Berber Hogendorp ,

Het is inmiddels bijna vaste prik dat het Britse Stems in Leeuwarden optreedt. De afgelopen jaren speelden ze hier vrijwel elk jaar wel een, zo niet twee keer. De indrukwekkende instrumentale composities zouden in geen enkele zaal of podium misstaan, maar toch zijn dat juist de plekken waar ze vaak niet spelen. Net als voorgaande keren geven ze weer een intiem huiskamerconcert bij woongroep Hoeksterpoort. Dit is vaak de plek waar ze een tour afsluiten, maar vandaag is het juist het startpunt van een serie concerten door Nederland, Belgie en Frankrijk.

Een huiskamer van woongroep Hoeksterpoort is voor deze avond ingericht als een soort mini bioscoop met een laptop en een projector die tussen de band staan. Stems speelt vanavond namelijk niet een gewoon optreden, maar begeleidt een drieluik van films van George Méliès: The Kingdom of the Fairies, A Trip to the Moon en The Eclipse. Hiervoor hebben ze in opdracht van het British Film Institute een partituur geschreven die ze live uitvoeren. 


De combinatie van viool, gitaar en drums creëert op zichzelf al een heel filmisch geluid. Door te wisselen tussen opzwepende en dreigende elementen weten ze een meeslepende soundtrack te maken die heel natuurlijk past bij de fantasierijke films. Dit is iets wat de soundtrack van Air bij A Trip to the Moon van enkele jaren geleden juist mistte; hij had op zich interessante muziek, maar voelde als een 21e eeuwse soundtrack bij een film uit 1902. Stems slaagt er feilloos in dat gat te overbruggen en weet muziek te maken die bij de film zelf lijkt te horen. Het is niet verrassend dat ze inmiddels alweer door een andere Britse filmmaker benaderd zijn voor het maken van een soundtrack. 

In de kamer zelf heerst over het algemeen een gemoedelijke en ongedwongen sfeer. Na afloop van de films is er nog ruim de gelegenheid om samen met de muzikanten wat te drinken en te praten. 


Woongroep Hoeksterpoort lijkt de smaak nu goed te pakken te hebben wat betreft het organiseren van optredens. De afgelopen jaren hebben ze al vaker soortgelijke concerten georganiseerd, maar sinds begin dit jaar hebben ze de frequentie flink omhoog gegooid. Voor de eerste paar maanden van dit jaar hebben ze al een achttal concerten gepland, waar nog meer op kunnen volgen. Geen overbodige luxe, want huiskamerconcerten waren beduidend minder aanwezig het afgelopen jaar sinds Mijn Ouders grotendeels gestopt is met deze te programmeren in Leeuwarden. Het volgende concert hebben ze in elk geval alweer in de planning staan: woensdag 24 februari zijn de kunsten van Tolls, oftewel Daan van Beijeren, te bewonderen.

---
Gezien: Stems
Waar: Woongroep Hoeksterpoort, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 19 februari 2016
Opkomst: Goed

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland