Een geweldige avond gitaren met eerste editie Gitaargeweld! Een geweldige avond gitaren met eerste editie Gitaargeweld!

Nederlandstalige rockscene leeft en brengt veel nieuw talent

, Tekst Fay van Aalten | Foto's: Jeanine Leguit

Een geweldige avond gitaren met eerste editie Gitaargeweld!

Nederlandstalige rockscene leeft en brengt veel nieuw talent

Tekst Fay van Aalten | Foto's: Jeanine Leguit ,

De eerste editie van Gitaargeweld! vindt plaats in Neushoorn en is een initiatief van Tom Schriemer en Harmen Schilt, waarbij het idee vorm krijgt in de kroeg. Gitaargeweld! groeit uit tot een avondvullend mini-festival met de bands Dat Schilt, Willie Darktrousers & De Splinters, Kroon. in de Arenazaal en de is het duo Fam. Veldhuis te vinden in de foyer. Muzikaal gezien lopen de genres uiteen van folk tot ware hardcore punk, maar ze delen de overeenkomst dat ze allen Nederlandstalig zijn.

De avond van Gitaargeweld! begint in de foyer met een voorprogramma verzorgt door folkband Familie Veldhuis. Na een kort intro, waarin de gitarist het ritme lijkt kwijt te raken, wordt het nummer Radijsjes ingezet. Het is welliswaar in het Engels gezongen, maar met het meest Nederlandse accent dat je je kan voorstellen. Het komt een beetje over als een slechte grap. Op de achtergrond is ondertussen een derde 'bandlid' bezig met naald en draad. Dit blijkt bij de act te horen, maar past niet bij de nummers die  gespeeld worden. Familie Veldhuis is een act met potentie, maar kan duidelijk meer vlieguren gebruiken op het podium om de muziek, het samenspel en aanvullende elementen één geheel te laten worden. 

Dat Schilt is de eerste band die het podium bestijgt in de Arenazaal. De driekoppige band van Harmen Schilt is duidelijk gegroeid. Bij het uitbrengen van het album Roos van Jericho in 2014 is goed te merken dat de band op dat moment nog maar een jaar samen speelt. Anno 2016 staat de band beter dan ooit te spelen. Schilt staat als een ware showman op het podium. Hij is assertief, sociaal en zelfverzekerd. Zijn zang is in de jaren met gigantische stappen vooruit gegaan en is het duidelijk dat hij zijn bereik kent. Als opener speelde de band een cover van de onlangs overleden zanger Armand en hiermee wordt de sfeer voor de avond gezet.

Gitaargeweld! draait om snoeiharde gitaren en even snoeiharde zang, met veel melodie en een sfeer om op te feesten. Na meerdere verzoeken aan het publiek om mee te dansen komen de mensen tijdens het laatste nummer een beetje los. Als toegift speelt Dat Schilt het outro van hun album, waarbij meteen wordt meegeklapt en is het publiek klaar om los te gaan. De sfeer is bepaald, dit gaat een avond worden om los te gaan.

Na een korte pauze is het de beurt aan Willie Darktrousers & De Splinters. Tijdens de soundcheck wordt duidelijk dat een stofzuiger die naast het podium staat, geen vergeten object van de voorbereidingen is, maar een onderdeel van de show. De focus bij deze band ligt duidelijk op de teksten. De kunst om verstaanbaar Nederlands te zingen is er een die zanger Emiel Joormann bezit en het klinkt heel fijn om een keer rollende ‘r’-en een duidelijk uitgesproken ‘e’ te horen. Het lijken verhalen die gegrepen zijn uit het leven van de alledaagse mens. Ze nemen je mee in het leven dat je zelf nooit kan leiden, maar door deze muziek toch begrijpt. Willie Darktrousers verbindt menselijkheid en de muziek die hieronder zit en is bijzonder meeslepend. Een abrupt einde of een plotselinge harde schreeuw in de microfoon door Joormann, roept tijdens enkele nummers frustratie op. Het trekt je bruut uit de sfeer waar je zo fijn in zweeft. De beruchte stofzuiger geeft het nummer Stofzuigerparadijs een extra dimensie. Het geluid blijkt totaal niet storend. Integendeel, het klinkt alsof het nummer gebouwd is met dit geluid als basis. Het is een bijzonder vernieuwend nummer en dergelijke creatieve uitspattingen staat de band ongelofelijk goed.

Hekkensluiter van de avond is de hardcore punkband Kroon.. Deze bijzonder luide band belichaamt het idee achter Gitaargeweld!. Hoewel de band technisch gezien goed is, creëeren ze een muur van geluid dat zo ongenuanceerd is, dat je aangifte wil doen van gitaarmishandeling. Het gebrek aan afwisseling in zowel zang als muziek maakt het een opluchting als blijkt dat er niet genoeg materiaal is om drie kwartier vol te maken. Waar Kroon. duidelijk in uitblinkt is het opjutten van het publiek. Vanaf het eerste nummer staan fans vooraan om mee te zingen en dansen. Een soort één-op-één moshpit ontstaat op verzoek van de zanger en het is puur door gebrek aan publiek dat er geen volle zaal op elkaar in staat te beuken. Voor hen die van harder dan hard houden is Kroon. zeker een interessante band.


De eerste editie van Gitaargeweld! is met 75 bezoekers een bescheiden succes te noemen. Het combineren van uiteenlopende genres in de rockgeorienteerde hoek, met de overeenkomst van Nederlandstalige teksten maakt het een goed doordacht concept.

---
Gezien: Gitaargeweld!
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: Donderdag 25 februari 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland