Town of Saints test nieuw album in Neushoorn Café Town of Saints test nieuw album in Neushoorn Café

De uitslag: verrassend en verfrissend

, Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Keri Stoelinga

Town of Saints test nieuw album in Neushoorn Café

De uitslag: verrassend en verfrissend

Tekst: Dolf de Vlugt | Foto's: Keri Stoelinga ,

Met het succesalbum Something To Fight With (2014) toonden de indiefolkers van Town of Saints al hun potentie. Velen zijn dan ook benieuwd naar het nieuwe album No Place Like This, wat op 1 april uitkomt. Wie niet tot die tijd kan wachten loopt op zaterdagavond even gratis(!) binnen bij het Neushoorn Café. De Groningers zijn momenteel bezig aan hun No Pub Like This Tour. Daarbij testen ze het nieuwe materiaal in de compactere tentjes, vandaar ook de keuze voor het café.

Buiten de albums om is Town of Saints een band die men in Leeuwarden graag ziet. Poppodia Romein en Asteriks raakten beide uitverkocht. Ook het optreden tijdens Welcome to The Village 2013 is eentje dat men tot op heden niet snel vergeet. Het uitbrengen van een nieuw album gaat vooraf logischerwijs gepaard met de nodige verwachtingen. Voor het optreden hoor je mensen tussen de gesprekken door wel eens iets zeggen over de band. Zo trekt een man aan de bar al snel de vergelijking met Mumford & Sons en vraagt zich af of Town of Saints qua geluid die route blijft volgen.

Het antwoord op zijn vraag volgt al snel. Het geroezemoes verstomt grotendeels zodra de eerste gitaarriffs van het openingsnummer door het knusse café golven. Zodra je de gitaarmelodie hoort besef je direct dat deze minstens een week door je hoofd blijft rondspoken, erg catchy dus. Het nummer blijkt achteraf Legions te heten en geeft direct een perfecte indruk welke richting het nieuwe materiaal uitgaat. De herkenbare indiefolk maakt plaats voor een tropische combinatie, grenzend ergens tussen Paul Simon en U2. Town of Saints verrast daarbij vriend en vijand door een compleet ander geluid op de mat te leggen.

Die tropische tinten hoor je verderop in de set ook weer terugkomen tijdens het dansbare Modern Life. Bij het horen van deze euforische gitaarmelodie krijg je spontaan het idee dat je verzeild bent geraakt in de film Cocktail. Het is dezelfde euforie die je ook terughoort op Something To Fight With. Alleen het jasje is compleet anders. Bij het horen van Modern Life rijst dan ook de vraag in hoeverre Town Of Saints heeft ingeboet qua authenticiteit. In hoeverre blijft de band herkenbaar? Een van de antwoorden ligt bij violiste/zangeres Heta Salkolahti. De Finse betovert qua uitstraling, stem en vioolspel iedere maat van de muziek, of ze nou een leadmelodie speelt of op de achtergrond blijft. Uiteraard is het charisma en stembereik van Harmen Ridderbos ook dusdanig herkenbaar dat ze de ‘blinddoektest’ ongetwijfeld doorstaan.

De nummers van No Place Like This gaan prima samen met het oudere werk van de band. Het viertal trakteert het publiek in het Neushoorn Café dan ook met nummers van het succesvolle vorige album. Een snelle uitvoering van Euphrates springt er in positief opzicht uit. Ook het ingetogen Better On Paper lijkt zijn magie nog lang niet te zijn verloren. Kortom, Town Of Saints verrast haar publiek met het nieuwe album. In dat opzicht lijken ze sterk op Arcade Fire, waarbij je bij hun albums ook vooraf niet weet wat je kunt verwachten. Het oude en nieuwe materiaal vormt al met al een verfrissende mix waarmee het viertal de komende maanden hoge ogen zal gooien op het podium.

---
Gezien: Town of Saints
Waar: Neushoorn café, Leeuwarden
Wanneer: Zaterdag 20 februari 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland