Interview: Een vette rock-’n-rollshow met Icky Pack Interview: Een vette rock-’n-rollshow met Icky Pack

“Het enige dat we weten is dat het iets te maken heeft met verf en naakte chicks”

, Tekst: Chiel Schilder | Foto's: Rick Slagter

Interview: Een vette rock-’n-rollshow met Icky Pack

“Het enige dat we weten is dat het iets te maken heeft met verf en naakte chicks”

Tekst: Chiel Schilder | Foto's: Rick Slagter ,

Het is hard gegaan voor garagerock-duo Icky Pack. Na maar liefst twintig boekingen voor de Popronde en vijf keer voor Eurosonic Noorderslag, is het de hoogste tijd om hun sleazy, lo-fi garagerock te bekronen met een EP-release. Op donderdag 3 maart presenteert het duo de EP Creep in Neushoorn.

Op een heldere donderdagavond spreken we af in de culturele hotspot van Leeuwarden. Het is ook de plek waar Icky Pack straks de EP presenteert. We bestellen een drankje uit het Neushoorn Café en nemen plaats aan een veel te grote tafel in de foyer. Leadzanger en gitarist Yorn Overwijk prefereert rode wijn boven een biertje; helemaal niet raar, maar toch een beetje vreemd als je het excentrieke rockersduo zo ziet. We proosten op hun aankomende EP en kijken terug op het afgelopen jaar.


“We werden over het algemeen veel in het diepe gegooid”, zegt drummer Jelmer Terwal over hun ervaring van de Popronde. De mannen kwamen vaak op locaties terecht waar je de techniek zelf maar moet uitzoeken. “De mensen daar hebben er vaak net zoveel verstand van als wijzelf. Je moet soms de technische problemen zelf oplossen die je normaal gesproken uithanden geeft aan een geluidsman. Ik heb ook een keer voor een andere band achter de knoppen moeten staan”, voegt Overwijk grappend toe.

De mannen zijn op zóveel Poprondelocaties aangetreden, dat ze niet precies meer weten welke herinnering bij welke stad hoort. “Als je ook elk weekend twee of drie keer weg bent geweest, dan weet je het op een gegeven moment niet meer”, zegt Overwijk. Het optreden in Haarlem weet Terwal nog wel voor de geest te halen (of was het toch Eindhoven?): “We stonden daar op het allerkleinste podium ooit!”

Icky Pack heeft ook een heel dik Eurosonic Noorderslag op het CV staan.  Onder de vijf boekingen zat een optreden voor de Hooghoudt Music Sessions in het café The Dog’s Bollocks, waar het duo al vaker heeft gespeeld. “Er zat echt een stijgende lijn in. Bij het laatste optreden was het gewoon helemaal afgeladen”, zegt Terwal. Vlak voor de aftrap van Eurosonic heeft de band nog hun laatste single This State I’m In eruit gepoept. “Het gaat over het permanent aantasten van het brein door narcotica”, zegt Overwijk. De bijbehorende video doet ook niet anders vermoeden.

“De video bestaat geheel uit 50-jaar-en-ouder beeldmateriaal van oude psychiatrische inrichtingen. Het was een soort documentaire waar ik het uit heb gehaald”, zegt Overwijk. Het nummer gaat niet letterlijk over een psychiatrische inrichting, “maar je snapt die link waarschijnlijk wel.” Er zitten ook beelden in verwerkt van een drugsvoorlichtingsfilmpje wat ze vroeger op scholen lieten zien. “We hebben geleerd dat het begint met wiet, en daarna glijd het alleen maar af”, zegt Terwal als een kind uit de klas. “Dus kinders, niet blowen, want dan raak je voor je het weet aan de heroïne”, voegt meester Overwijk toe.

Het ouderwetse geluid wat Icky Pack nastreeft, komt deels voort uit het Rockabillyverleden van Overwijk. “Ik houd heel erg van die sound. Ik heb veel als contrabassist en zanger gespeeld met die stijl, en daarin heb je die bepaalde manier van opnemen en effectgebruik die ik heel tof vind.” De mannen beschrijven hun muziek het liefst straight to the point: Sexy, Sleazy, Lo-Fi en Loud. Om het maar makkelijk uit te leggen, is garagerock het goede woord.

Voor de videoclip van hun eerder uitgebrachte single Parasatical Blues, doken de twee een koelcel in van een oude kaasfabriek in Burgum. De opnames komen ook uit die ruimte, wat een bijzonder mooie natuurlijke galm oplevert. “Oh oh, het was zo koud! Ik zat op een radiator in te spelen met een lange jas met bondkraag. Ik moest na ieder nummer mijn handen warmen aan een warmtekanon”, zegt Overwijk. “Wat je hoort op de opnames is vooral frost bite en spijt.” 

Om maar tot een goed eindproduct te komen moet je wat over hebben voor de kunsten. Dat bleek ook toen Overwijk en Terwal de opvallende bandfoto lieten schieten waarop ze werden besmeurd met een mix van yoghurt, kleurstof en ketjap. “We hebben destijds onze vriendinnen gevraagd om maar shit op ons te gooien. Dat was ook meteen een goede relatietherapie”, zegt Terwal. Als onderdeel van hun aankomende show, gaan de garagerockers een samenwerking aan met Leeuwarder kunstenaar Bonny Dijkstra. Onlangs plaatsten ze een oproep op Facebook, met de vraag naar modellen voor een live action paint-gastoptreden van Dijkstra. “Die actie is geïnspireerd op de foto. We hebben inmiddels meer modellen dan we nodig hebben en we weten ook nog niet wat Bonny precies met ze gaat doen”, zegt Overwijk. “Het enige wat we weten is dat het iets te maken heeft met verf en naakte chicks.”

Dat is alvast één goede reden om naar de EP-release van Creep te komen. We kunnen in ieder geval een oprechte show van de heren verwachten. Overwijk: “Als band is de missie eigenlijk het terugbrengen van een pure, rauwe en eerlijke manier van muziek maken. We willen gewoon een vette rock ’n rollshow aan de mensen geven. Dat is iets wat er naar mijn mening mist in Nederland op dit moment.”

Icky Pack presenteert het de EP Creep op donderdagavond op 3 maart in Neushoorn in Leeuwarden. Naast Icky Pack zullen ook Seewolf en het Limburgse  Storksky optreden. Aanvang 20:00 uur.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland