3VOOR12/Friesland presenteert… Erling 3VOOR12/Friesland presenteert… Erling

"Onze ambitie is om muziek te maken waar we zelf heel trots op kunnen zijn"

, Tekst: Theo van der Veer

3VOOR12/Friesland presenteert… Erling

"Onze ambitie is om muziek te maken waar we zelf heel trots op kunnen zijn"

Tekst: Theo van der Veer ,

Komende vrijdagavond presenteert 3VOOR12/Friesland drie hele fijne bands in Podium Asteriks. Bird on the Wire en Soldier’s Heart, twee van de drie, zijn inmiddels bekende namen. Bij het noemen van de derde naam, Erling, gaat er nog niet bij iedereen een lichtje branden. Hoog tijd om dit duo uit Groningen voor te stellen. 3VOOR12/Friesland sprak met Ard en Rosan van de band.

“Erling is Ard Boer en Rosan Rozema. Een gezamenlijke vriend van ons, Rutger, vond dat wij nodig eens muziek moesten gaan maken, omdat we beide dezelfde voorkeur voor obscure gitaarpedaaltjes hebben,” vertelt Ard Boer. “Het zegt niet zoveel over de muziek zelf maar wel over de manier waarop we ermee bezig zijn. Ik had een heel aantal tracks liggen en zocht nog iemand die het met mij af wilde gaan maken.”

Interactive Award

Boer is geen onbekende in de muziekwereld. Hij houdt zich al jaren bezig met zijn bedrijf New Music Labs met online marketing in de muziek. “De gitaar die ik gebruik met Erling is betaald door BLØF, echt!” Boer kwam op het idee een augmented reality app voor de band te gaan maken en vervolgens wonnen ze daar een Interactive Award mee op Noorderslag. “Ze willen hem vast terug als ze horen wat voor muziek ermee wordt gemaakt”, denkt Boer. Rozema kennen we hier in de provincie van The Future’s Dust en is onlangs afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. “Naast Erling houd ik me voor een groot deel van mijn tijd bezig met mijn solo-project A Fugitive”, vertelt ze. “Binnenkort zal men hier ook zeker iets van gaan vernemen!”

Erling is nu nog een duo, maar het is volgens de mannelijke helft van de twee niet ondenkbaar dat deze ooit uit zal groeien tot een volwaardige band. “We hebben in de studio nummers opgenomen zonder na te denken over hoe dat live moet. We willen gewoon de allermooiste plaat maken die we in ons hadden zonder dingen achterwege te laten omdat dit live lastig zou gaan worden. Onze show met ons tweeën is dan ook iets elektronischer dan de plaat. Maar wie weet spelen we in de toekomst een keertje met een drummer erbij. Erling is iets wat zich gaandeweg mag vormen en waar we zelf ook nog niet van weten wat het allemaal zou kunnen zijn.”

Invloed

Gevraagd naar de muzikale invloeden van Erling reageert Boer een beetje terughoudend. “Beetje gevaarlijke vraag deze”, vindt hij. “Zodra je namen gaat noemen word je met deze artiesten vergeleken, wat heel begrijpelijk is. We hebben liever dat de mensen los van alles bedenken of ze onze muziek tof vinden. Maar omdat je zo aandringt; we luisteren graag naar M83, Poliça, The Postal Service, Beach House en een hele hoop andere artiesten.”

Binnenkort komt de debuut EP van Erling uit, maar volgens de Groninger valt daar nog niet zoveel over te vertellen. “Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat hij af is. Dit is trouwens ook de plek om even te zeggen dat deze EP geproduceerd is door Johan Kooi (o.a. The Black Atlantic) en dat hij een held is. Zes tracks van bij elkaar 20 minuten en 48 seconden.” Rozema en Boer zijn momenteel aan het kijken of ze deze zelf uit gaan brengen of dat we er misschien nog wat hulp bij kunnen vinden in de sfeer van een label of iets dergelijks. “Er staan trouwens geen hits op, daar zijn we ook vrij zeker van”, meent Boer.

Ambitie

“Onze ambitie is om muziek te maken waar we zelf heel trots op kunnen zijn en vooral dat we veel plezier hebben in het maken ervan”, stelt Boer. “Als anderen het ook mooi vinden dan pakken we dat graag op door live te spelen of onze muziek uit te brengen. Maar dat laatste is absoluut niet een doel op zich. Ik zie trouwens liever mijn muziek onder één van mijn favoriete tv-series dan een show op bijvoorbeeld Down The Rabbit Hole. “Ik heb het liever allebei”, meent Rozema. “En ja, op die mooie Noordelijke festivals zouden we graag eens als artiest komen”, vult haar bandgenoot haar nog aan.

“In Asteriks gaan we met ons tweeën onze uiterste best doen om onze muziek live neer te zetten zoals wij dat graag willen”, zegt Boer. “Ik ligt ‘s nachts nog wel eens wakker van de kabels en loops die allemaal goed moeten zitten. We spelen niet met backing track vanwege onze zero-laptop policy.” Voor Rozema is het optreden in Leeuwarden zeer bijzonder en ze kijkt er naar uit weer in Leeuwarden te spelen. “Het spelen van shows heb ik zeker gemist en met The Future’s Dust hebben er een paar hele mooie plaatsgevonden in Leeuwarden, waaronder in het oude, vertrouwde Asteriks. Het toeval wil trouwens dat ik ten tijde van The Future’s Dust ook al eens samen speelden met Soldier’s Heart en Bird on the Wire. Het belooft ongetwijfeld een hele mooie avond te gaan worden!”

Erling treedt komend vrijdagavond op in Podium Asteriks tijdens 3VOOR12/Friesland presenteert... Samen met Bird on the Wire en Soldier's Heart. De zaal is open om 20:00 uur en de entree bedraagt (slechts) 5,- Euro!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland