De Staat zet uitverkocht Neushoorn op z’n kop De Staat zet uitverkocht Neushoorn op z’n kop

Materiaal kersverse album laat publiek dansen, springen en zingen

, Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Xanne Wijkamp & Petra Herder (Neushoorn)

De Staat zet uitverkocht Neushoorn op z’n kop

Materiaal kersverse album laat publiek dansen, springen en zingen

Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Xanne Wijkamp & Petra Herder (Neushoorn) ,

Met het kersverse album O laten de alternatieve rockers van De Staat weer een vuig en rauw geluid horen. Met als eerste single Peptalk geven ze een goed idee wat je allemaal kan verwachten met dit album. Met uitschieters zoals Life Is A Game (Ladadi Ladada) ga je bijvoorbeeld lekker uit je plaat. De Nederlandse shows van deze tour zijn bijna allemaal uitverkocht, wat een goed beeld geeft van de populariteit van De Staat. Als voorprogramma nemen ze avant-gardistische popband Jo Goes Hunting mee.

Hoewel de zaal is uitverkocht kan je je tijdens de show van Jo Goes Hunting toch nog goed bewegen door de zaal. De band, die voornamelijk uit Rotterdam komt en zich rond Jimmi Jo Hueting heeft gevormd, bracht afgelopen jaar het album Glow uit. Vanavond spelen ze enkele nummers daarvan, met bijvoorbeeld Hell Of Mine waar het publiek aardig op reageert. Wanneer Jimmi Jo Hueting vraagt aan het publiek: “Hoe is het Ljouwert?” komt er ook nauwelijks reactie van het publiek. De dromerige muziek wil het publiek niet bepaald wakker maken. Voor het nummer Smokey Blue vraagt de band hun goede vriend Rocco van De Staat op het podium. Hier reageert het publiek wel op en wordt er ook wat meer bewogen. Met als afsluiter Confusion brengt Jo Goes Hunting wat meer de energie waar het publiek vanavond voor is gekomen.

Dat het publiek echt voor De Staat is gekomen is meteen te merken aan het enthousiaste onthaal dat de band krijgt van het publiek. De alternatieve rockers zetten in met de eerste twee nummers van het album O, namelijk Peptalk en Make The Call, Leave It All. Het derde nummer, Down Town van I-CON wordt door meer mensen herkend dan het nieuwere werk van de band. De aankondiging van frontman Torre Florim: “Het volgende nummer is een nummer” (Blues Is Dead) laat zien hoe erg de band zich op zijn gemak voelt op het podium. Achter de band is een groot scherm te zien waarop bij elk nummer weer andere visuals te zien zijn. Bij Murder Death zijn er bijvoorbeeld grote rookwolken te zien en wordt er voor het 3D-effect ook rook de zaal in geblazen. Even later met Help Yourself draait Florim zich met zijn rug naar het publiek, om zijn gezicht via een camera en het grote scherm te laten zien. Gedurende het hele nummer speelt hij met de camera en maakt hij close-ups van zichzelf, bandleden maar ook het publiek. Waarvan sommige ook Help Yourself in de microfoon mogen meezingen. 


Systematic Lover is volgens Florim om op te dansen, maar als je liever rustig wil blijven staan kijken is het ook prima. “Doe lekker waar je zin in hebt”, zegt hij. Het ritme leent zich echter niet zo om op te dansen, in tegenstelling tot het volgende nummer Make Way For The Passenger. Het nieuwe album O, wat Florim zelf ook wel WOW noemt geeft ook potentiële hit Get On Screen ruimte waarop hard wordt meegesprongen. Na dit nummer loopt de band voor korte tijd het podium af voordat ze hun toegift brengen. Ze hebben nog wat hits voor het eind bewaard zoals Rooster-Man waar een rockende bridge aan toe wordt gevoegd. Florim zegt net besloten te hebben dat ze een oud nummer willen  gaan spelen. Namelijk The Fantastic Journey Of The Underground Man, van Wait For Evolution waarbij ze Jimmi Jo Hueting vragen om mee te zingen. Als afsluiter spelen ze Witch Doctor, waarvoor onlangs nog de video is uitgekomen. Het heeft zo lang geduurd omdat Florim een heus stukje kunst wilde creëren met Studio Smack en Floris Kaayk. Tijdens het nummer staat Florim in het midden van het publiek, zoals dat ook het geval is in de video. Het publiek gaat helemaal los voor de laatste keer vanavond op De Staat.

---
Gezien: De Staat + Jo Goes Hunting
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 5 februari 2016
Opkomst: Uitverkocht
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland