#ETN16: Noord Nederlands Orkest met een eigen versie van In C naar Leeuwarden

Maar ook The Fire Harvest en Het Zesde Metaal op Fries winterfestival

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Explore The North heeft opnieuw een handvol namen bekend gemaakt van artiesten die op zullen treden op de komende editie van het winterfestival. Zo zal het NNO In C van Terry Riley ten gehore brengen, The Fire Harvest optreden met de kunstenaar/singer-songwriter Paul Hoek, kom het West-Vlaamse Het Zesde Metaal naar Leeuwarden en treedt Smetvis op met de schrijvers Dautzenberg en Levi Weemoedt.

Op het eerste gezicht valt de naam van het Noord Nederlands Orkest (NNO) op. Het orkest zal, speciaal voor Explore the North een eigen versie van In C, het minimalistische meesterwerk van de Amerikaanse componist Terry Riley, ten gehore brengen. Het stuk zal in een bijzondere setting opgevoerd worden in de Westerkerk. Een unieke ervaring van een toch al uniek muziekstuk!

The Fire Harvest uit Utrecht speelde dit voorjaar al eerder in Leeuwarden en met succes. Het stemmige slowcore kwartet keert dus terug in de Friese hoofdstad en neemt de Amsterdamse kunstenaar Paul Hoek (met wie frontman Gerben Houwer ooit We vs. Death vormde) mee voor een speciaal project. Minstens zo stemmig is Het Zesde Metaal, de gezelschap rondom Wannes Cappelle, uit West Vlaanderen. De band draagt haar teksten ook voor in het West-Vlaams. Tot op heden bracht de band drie albums, waarvan het tweede, Ploegsteer, een eerbetoon aan de overleden Vlaamse wielrenner Frank Vandenbroucke is. Binnenkort verschijnt Calais, het vierde album van Het Zesde Metaal en het laat zich wel raden waarover dit album zal gaan.

Smetvis is de Nederlandstalige incarnatie van Smutfish, de band rondom Melle de Boer. Binnenkort verschijnt De Vis Die Niet Kan Zwemmen uit. Aan dit album werken tal van bekende Nederlands schrijvers en artiesten mee, waaronder Freek de Jonge, Bart Chabot, Anton Dautzenberg en Levi Weemoedt. Die laatste twee neemt Melle de Boer mee naar Leeuwarden, voor het optreden op Explore The North. Uit Groningen komt A Fugitive, het soloproject Rosan Rozema (voorheen The Future’s Dust). Van haar verschijnt binnenkort de nieuwe EP Coincidence, die ze opnam in Londen.

Andere toevoegingen aan het programma zijn die van Jiddisch waves presenteert: Lucette van den Berg en Tsead Bruinja, 2manykofferdjs en de Harderwijkse dichter Erik Jan Harmens, van wei zeer binnenkort het verzameld werk, Ik noem dit poëzie zal verschijnen.

17 oktober:
Noord Nederlands Orkest (speelt ‘In C’ van Terry Riley), The Fire Harvest, Het Zesde Metaal, Smetvis (+ Anton Dautzenberg en Levi Weemoedt), A Fugitive, Jiddisch waves presenteert: Lucette van den Berg en Tsead Bruinja, 2manykofferdjs en Erik Jan Harmens

6 oktober:
Chantal Acda

21 september:
Julianna Barwick (VS), Goat (Jap), Luwten, Aldous Harding (NZ), Bonne Aparte, Lambert (Dui), DJ Marcelle, Frank Keizer, Gert Vlok Nel (ZA) en Jerry Hormone.

---
Explore the North 2016 vindt dit jaar plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 november in de binnenstad van Leeuwarden. Een Vroege Vogel Passe-Partout kost € 27,50 (ipv € 35,-). Vanaf september zijn er ook dagkaarten verkrijgbaar via www.explore-the-north.nl.