In Beeld: Rosan Naar Zuid-Afrika

Op zoek naar het ‘oer’ in haar muziek

Tekst: David Wolgen | Foto's: Jeanine Leguit ,

Rosan Asmussen staat op het punt om naar Afrika af te reizen, om daar haar eerste soloplaat op te nemen. Daarom gaf ze afgelopen dinsdag haar afscheidsshow in Neushoorn Café. In het verleden stond ze al met Alain Clark op de bühne en dit jaar was ze vaste bassist tijdens de theatertour van Iris Kroes. Nu is het toch echt tijd voor haar eigen muziek.

Zuid-Afrika?
"Een goede vriendin van mij  was aan het reizen over de wereld", vertelt Rosan Asmussen. "Via haar ben ik in contact gekomen met een band in Mozambique. Eerst ga ik twee weken naar Kaapstad, om workshops te geven bij een daklozen opvang. Daarna ga ik door naar Maputo, een stad in Mozambique, aan de Indische oceaan. Daar zal ik zo’n vijf tot zeven weken blijven, om mijn album op te nemen met inheemse muzikanten daar. Daarna ga ik drie weken toeren in Johannesburg."

In welke taal schrijf je de teksten?
"Het is mijn eigen taal. Ik richt me op het percussieve. Het is de bedoeling dat het de muziek dient. Vaak hoor je al aan de emotie van de taal, wat voor verhaal er wordt verteld. Als artiest zoek ik de uiteindes van mijn wortels en ik heb sterk het gevoel dat ik die in Afrika ga vinden. Ik wil meer naar de puurheid van mijzelf. Mijn muziek vind ik nog te ‘afgeleid’." Rosan haar muziek is nu nog redelijk pop, zelf zou ze het 'Afro Latin Pop' noemen. "Als ik aan pop denk, denk ik wel aan westerse muziek". Maar Rosan wil haar muziek ver-Afrikaniseren. "Zo noem ik dat, ik weet niet zeker of dat het goede woord is, maar je begrijpt wat ik bedoel. Inheems Afrikaans, daar ben ik naar op zoek."

Voor deze avond deed ze het nog even met Nederlandse muzikanten, maar dan wel hele goede muzikanten uit het hele land. Er wordt geopend door Leeuwarder troubadour Bruno waarna de vrouwen van Mr. Right het stokje overnemen. Tegen het einde van de set vult Rosan zelf de band aan en zal het podium niet meer verlaten. Samen met Biruta zijn het nog dikke Afrobeat grooves, waarna ze dan eindelijk haar eigen werk laat horen.