Friese artiesten eren hun helden tijdens ‘Zomercafé’ Friese artiesten eren hun helden tijdens ‘Zomercafé’

Neushoorn Café blijft deze zomer open voor serie unieke concerten

, Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Oscar Anjewierden

Friese artiesten eren hun helden tijdens ‘Zomercafé’

Neushoorn Café blijft deze zomer open voor serie unieke concerten

Tekst: Theo van der Veer | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Daar waar menigeen denkt aan een welverdiende vakantie en voor bepaalde tijd de deuren sluit, blijft Neushoorn Café deze zomer gewoon geopend en vinden er elke donderdag zomeravond concerten plaats. Concerten waarbij Leeuwarder muzikanten hun muzikale helden in het zonnetje zetten. Heksenhamer, 0Fight8 en Marije de Vries, het is slechts een greep uit de selectie muzikanten.

Laatstgenoemde is in het dagelijks leven zangeres bij de band Wonder en opende de serie unieke concerten. Zij bracht een muzikaal eerbetoon aan haar muzikale helden Fleetwood Mac. Een week later gevolgd door Ivar Lofström die het geheel iets breder trok en een heel genre eerde door rock classics ten gehore te brengen. Vorige week deed de band Louder dit nog eens dunnetjes over. Zij brachten een zomeravond lang eveneens rock classics, maar nu de klassiekers die deel uitmaken van het rijke oeuvre van Nirvana. Het concept blijkt goed uit te pakken en de opkomst is niet onaardig.


Neushoorn programmeur Wietze Meetsma is dan ook een tevreden man: “Meestal is er in de zomer weinig of geen aanbod bij ons. Maar we willen toch open blijven. We hebben een heel mooi café en dus hebben Jan Pier (Brands, red.) en ik zitten brainstormen. We kwamen op het idee om bands te vragen om een ode aan hun (muzikale) helden te brengen. We hebben enkele Leeuwarder bands en muzikanten gevraagd. Marije de Vries, die Fleetwood Mac deed was te gek! En er komt ook wel aardig wat volk op af. Hopelijk maken op deze manier ook weer nieuwe mensen kennis met ons café.”


Meetsma vindt het leuk om bands een opdracht mee te geven: “Je vraagt ze en dan eerst reageren ze verbaasd. Neem bijvoorbeeld 0Fight8. Dit is  een hardcore band en ze twijfelden eerst over wat ze zouden brengen. Uiteindelijk kwamen ze met Misfits op de proppen. Dat verwacht je niet, maar het is wel heel leuk. Een ander voorbeeld is rapper Sidoc die een eerbetoon aan Tupac brengt. Ik ben daar zelf heel benieuwd hoe dat gaat uitpakken.” Het aanbod is divers en gaan van singer-songwriter naar punk en Friestalig naar metal. “We hebben in eerste instantie gekeken wie er beschikbaar waren. Er zijn meerdere artiesten benaderd, maar niet iedereen kon.”


Hoewel de serie zomeravond concerten nog maar halverwege is, is Meetsma stellig over de toekomst van dit project: “Volgend jaar gaan we dit zeker doorzetten. Het café is er uitermate geschikt voor, het geluid goed en het cafe is wat ons betreft daardoor een volwaardige zaal. Het heeft zich met de Popronde afgelopen jaar al bewezen.” Voor Neushoorn enerzijds een ideale aanleiding om het café open te houden. Maar het is ook een mooie gelegenheid om iets speciaals met de artiesten te doen, vindt Meetsma. “Zelf noemen we dat Poppodium 2.0”, vertelt hij. “Niet louter bands boeken, maar ze ook een opdracht meegeven. We willen in de toekomst kijken hoe we dat vaker kunnen toepassen bij onze reguliere programmering.”

Neushoorn Zomercafé vindt elke donderdagavond plaats tot en met 1 september. De aanvang is 22:00 uur en de toegang is gratis. 4 augustus: Heksenhamer doet Fryske Ferskes; 11 augustus: Siroc doet 2Pac; 18 augustus; 0fight8 doet Misfits; 25 augustus: Nothing doet New Wave Classics; 1 september: Spijcker doet ZZ Top. Meer informatie vind je op: www.neushoorn.nl

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland