Abdomen op jacht naar de SENA Performers POPnl Award

Een roadtrip naar Amsterdam in beeld

Tekst: Marije Heida | Foto's: Denise Janssens ,

Jaarlijks worden de SENA Performers POPnl Awards uitgereikt in De Melkweg in Amsterdam. Dit jaar strijden 14 bands om de publieksprijs en/of de juryprijs. Abdomen is als winnaar van de Kleine Prijs van Friesland 2015 de band die onze provincie mag vertegenwoordigen. Ze reizen met een goed gevulde bus aanhang af richting Amsterdam. 3VOOR12/Friesland reist mee voor een uitgebreid beeldverslag. Biertje?

De SENA Performance POPnl Awards is één van de grootste bandcompetities van Nederland en kan een beginnende band een behoorlijk duw in de goede richting geven. Over het algemeen is dat richting een 3FM-achtige waardering in de vorm van Serious Talent of het spelen op grotere zomerfestivals. Het meest recente voorbeeld is The Brahms die vorig jaar de geldprijs van 5000 euro mee naar huis mocht nemen.

Abdomen wint in 2015 de Kleine Prijs van Friesland en één van de voordelen van het winnen van die prijs is dat je mag meedoen aan de POPnl Awards. Er wordt vanuit de organisatie een bus geregeld en als band mag je deze compleet vol laden met vrienden, familie en aanverwante aanhang. Peter, Redmer en Roel recruteren een halve bus vol mensen voor hun twintig minuten durende optreden in De Melkweg.

De heenreis verloopt niet heel vlot. Een half afgesloten Leeuwarden zorgt ervoor dat de stad uitrijden langer duurt dan normaal, bruggen vliegen om de haverklap open, plaspauzes volgen elkaar in rap tempo op en uiteraard is met een grote bus Amsterdam inrijden niet heel simpel en tempobevorderend. In de bus geeft Roel aan de ze niet heel veel verwachten van de competitie. "Wij voldoen niet echt aan het profiel voor een winnaar van een dergelijke wedstrijd. Het zijn toch vaak bandjes die het goed doen bij een breed publiek die winnen", aldus Roel. Desalniettemin is een optreden in de Melkweg geen gekke plek en is er een kans dat er optredens uitgesleept kunnen worden voor bijvoorbeeld de Popronde.

Geheel volgens de voorspelling van Roel wint Abdomen geen prijzen. Dit jaar gaat de publieksprijs naar de soul/funk formatie Hard & Heady en de juryprijs wordt gewonnen door het vrolijk springerige indiebandje Radio ELIZA. De terugreis is er niet minder uitbundig om.

Bekijk hier het uitgebreide beeldverslag van een dagje mee op reis met Abdomen en aanhang naar de SENA Perfomers POPnl Awards in de Melkweg, Amsterdam.