UITfestival Leeuwarden; rijkdom aan Fries talent UITfestival Leeuwarden; rijkdom aan Fries talent

Muzikaal genieten, zowel boven als onder de grond.

, Tekst: Ilse Peterson | Foto's: Oscar Anjewierden

UITfestival Leeuwarden; rijkdom aan Fries talent

Muzikaal genieten, zowel boven als onder de grond.

Tekst: Ilse Peterson | Foto's: Oscar Anjewierden ,

“UITfestival Leeuwarden 2016 gaat niet door”, zo luidden de berichten in februari, begin dit jaar. Even leek het er op dat de organisatie het financieel gezien niet zou redden. Gelukkig keerde binnen twee weken het tij. Onze gemeente besloot dat Leeuwarden niet zonder dé aftrap van het culturele seizoen kan. Door een genereuze gift kon de muziek blijven klinken, de dansers blijven dansen, werd er poëzie gehoord en kunst bewonderd.

Na een paar hete dagen, waait er op deze zondag een aangenaam koele wind door de stad. Al vroeg lopen er duizenden bezoekers over het festivalterrein. Jong en oud, verliefde stelletjes, groepjes pubers, kinderwagens en rolstoelen, 50 tinten mens, maar bovendien veel lachende gezichten. Tijdens deze editie van UITfestival Leeuwarden, is de stad op haar mooist.


Ondergronds
Terwijl er op het Oldehoofsterkerkhof allerlei soorten dans te zien zijn, schuilen ónder het plein een aantal van de mooiste acts. Wanneer je de bordjes met 'HJIR' volgt (Fries voor ‘hier’), beland je op een benedenverdieping welke gewoonlijk slechts als parkeerkelder fungeert. Vandaag niet. Overal hoor je de muziek weerklinken van audiovisuele projecten Hjir en Sa Fier Fan Hûs. De galm is hier misschien niet bij elk optreden ideaal, maar het zorgt wel voor een unieke sfeer. Een viering van de Friese schoonheid, zijn de projecten van de Popfabryk (Hjir) en Friesland Pop (Sa Fier Fan Hûs). Het geluid van talentvolle acts uit de provincie en beelden van mooie locaties in Friesland, zijn gecombineerd tot een bijzonder resultaat. Een resultaat dat zich ook boven de grond zou mogen laten gelden. Met of zonder ‘surround sound’.


Dat zich ondergronds juweeltjes bevinden, blijkt nog maar weer eens, bij een kijkje in de Popbunker. Het Belgische Yellowstraps en de Friese Chai Blaq verzorgen hier een intiem optreden voor een handjevol mensen. Een geheel nieuwe vondst, welke uitzonderlijk goed blijkt te werken. Vooral wanneer je rekening houdt met het feit dat zij elkaar slechts twee dagen voor dit optreden hebben ontmoet. De relaxte beats en het zoete gezang doen je even vergeten dat de vakantie al bijna voorbij is. Een in slaap gevallen kleuterjongetje vangt tegen het einde van de show de aandacht. Iets wat we maar mogen zien als bevestiging van de dromerige sfeer die Yellowstraps en Chai Blaq neer weten te zetten.


Springen, zingen en stralen
De bezoeker die staat te springen om een energiekere act, hoeft zich gelukkig niet vergeten te voelen. Bij de vijver in de Prinsentuin, vindt hij verscheidene acts om het zomergevoel wat langer vast te houden. Er mag gedanst worden! De brass van het Broken Brass Ensemble doet het park vrolijk deinzen. Met een stortvloed aan enthousiasme zwepen de muzikanten uit Leeuwarden de toeschouwers op. Aankondigen dat het volgende lied over alcohol gaat, maakt al voldoende bezoekers blij om er een groot feest van te maken. Het meezingen doet verbinden en de zon straalt een beetje extra in het volle park. Een trucje wat The Cool Quest iets minder lijkt te lukken. De zanger is moeilijk verstaanbaar en weet het publiek niet volledig te pakken. Dansen alsof we willen dat een vrachtwagenchauffeur voor ons toetert, is gelukkig wat makkelijker te leren!


Terwijl de zondag verstrijkt en de temperatuur ietsjes daalt, wordt het steeds leger bij de muziekkoepel. Jammer, want de afsluitende act Sunday Sun is zeker niet van plan om hierdoor minimaal te spelen. Al zijn we onderhand niet zo’n luid publiek meer, we zijn wel het zuiverste! Aldus de band. En hoe rustig het ook mag zijn, dit optreden is hoe dan ook bijzonder. Vier jaar eerder gaven zij namelijk precies op deze plek hun allereerste show. Met hun repertoire aan catchy popliedjes en door de frequente interactie, is het nog een uurtje een gezellige boel. “Voor ons laatste liedje moeten jullie even doen alsof we super bekend zijn, oké? En je mag springen en gillen!” Ja, dan moet je wel.


Sunday Sun kwam aan het licht bij UIT Leeuwarden en mocht vanavond spelen terwijl de zon onder ging. En dat is precies wat nou zo mooi is aan dit eendaagse Friese festival. Ze brengt nieuwe artiesten aan de oppervlakte. We hopen dat veel van wat we vandaag gezien hebben dezelfde weg naar boven mag vinden.

---
Gezien: UITFestival Leeuwarden
Waar: Verspreid over Leeuwarden
Wanneer: Zondag 28 augustus 2016


 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland