Geen verdriet maar feest bij afscheid van DIFF Geen verdriet maar feest bij afscheid van DIFF

Voor de laatste maal Back in Town

, Tekst: Helen Wittebol | Foto's: Kristian Zijlstra

Geen verdriet maar feest bij afscheid van DIFF

Voor de laatste maal Back in Town

Tekst: Helen Wittebol | Foto's: Kristian Zijlstra ,

De Prinsentuin, wat in de vroege zondagmiddag nog op een regenachtig en leeg park lijkt, verandert ’s middags in de zonnige feestlocatie waar al zo’n dertig jaar gevarieerde edities van de Prinsentuinconcerten worden gepresenteerd. Deze keer heeft DIFF het voor het zeggen. De Leeuwarder band, die eigenlijk al geen introductie meer nodig heeft, weet samen met de mede-Leeuwarders van Soul Survivors een succesvolle middag neer te zetten. Dat de middag stiekem met een spijtig afscheid zou aflopen, was aan de sfeer niet te merken.

Iets na twee uur zet Soul Survivors de eerste tonen van de middag in. Het akoestische trio, bestaande uit Bennie Spekken, Harm Bakker en Arjen Bras, wordt voor de gelegenheid versterkt door Sander Veldman. Met zichtbaar veel plezier spelen de mannen bijna een uur lang voor een steeds voller rakende Prinsentuin. Op een paar fanatiek dansende fans vooraan bij het podium na geniet de rest van de menigte, grotendeels liggend aan het water, van de muziek. Mondharmonica-tovenaar, zoals Bakker zichzelf noemt, doet zijn bijnaam eer aan. Moeiteloos laat hij de melodieën door het park klinken. De lyrische teksten van de heren worden versterkt door de diepe, driestemmige zang en uit zich in de grote variatie aan genres die het publiek voorbij hoort komen.


Een klein half uur na het verdwijnen van de laatste klanken van Soul Survivors, betreedt DIFF voor de allerlaatste keer het podium. Voor de laatste keer slaan zanger Diff Rouw, bassist Bonne van der Wal, drummer Jelle Gietema en gitaristen Lennard Fopma en Jelmer Haringsma de handen ineen. Elk festival waar DIFF komt voelt als een stamkroeg, en elke kroeg verandert in een huiskamer. Dat is dan ook precies wat de band keer op keer wil én weet te bereiken. Zelfs de zonovergoten Prinsentuin krijgt een knusse sfeer dankzij de huiselijke kleden en lampjes die elk optreden weer zorgvuldig een plekje op het podium krijgen. Naast de sfeervolle indeling van de locatie, is ook de tegenstrijd in de muziek kenmerkend voor DIFF. “Waar de muziek vrolijk is, is de tekst donker”, aldus Gietema. Hier is dan ook geen woord over gelogen. De levendige muziek krijgt een andere wending dankzij de duistere onderwerpen die de luisteraar voorbij hoort komen. Toch wordt het altijd hoopvol gebracht. Alles komt goed. Dat is het gevoel wat het publiek bij moet blijven.


Voor een band die verrassend goed op weg lijkt te zijn, kwam er afgelopen mei plots verbazend nieuws. Na ruim vier jaar heeft DIFF zijn hoogtepunt bereikt en lijkt de muzikale chemie tussen het vijftal te zijn verdwenen, delen ze de fans mee via een gedetailleerd Facebook bericht. De band bracht twee EP’s uit, Welcome to DIFF’s (2013) en Second (2015). Ook speelden ze op festivals als Eurosonic, Popronde en Oerol en waren ze te gast bij DWDD. Na het debuutalbum Count Your Losses (2015) groeide de band op muzikale wijze steeds meer uit elkaar, wat voor moeite zorgde tijdens het schrijven van nieuw materiaal. Hierdoor kwamen de individuele talenten niet meer tot hun recht, wat de band tot deze ‘moeilijke maar noodzakelijke keuze’ bracht.


Voor de allerlaatste keer weet DIFF een feestje te bouwen. Voor de aller, allerlaatste keer zetten de vijf heren een foutloos optreden neer. Zodra Jealousy wordt ingezet komen de meesten in beweging en voor het komende uur is men ook niet meer stil te krijgen. Per nummer lijken er meer en meer mensen op de dynamische gitaarband af te komen. Het enorme bereik van de stem van Rouw komt tot zijn recht tijdens nummers als Hard To Heart en Put My Life On The Line, maar wanneer Rouw afstand neemt van zijn podium en zich mengt tussen de menigte laat hij zien dat hij ook kleine liedjes moeiteloos kan overbrengen.

De middag wordt afgesloten met het nummer Whiskey. Met “bedankt voor alle mooie jaren, we houden van jullie”, verlaat de band het podium, maar niemand krijgt de mogelijkheid om te treuren over het feit dat dit dan toch écht het laatste optreden was van DIFF. Want ze brengen het hoopvol. Alles komt goed.

---
Gezien: DIFF + Soul Survivors
Waar: Prinsentuin, Leeuwarden
Wanneer: Zondag 7 augustus 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland