Tromptheater Boekingen- en Management Showcase

Tromptheater toont haar nieuwe pareltjes voor het eerst aan publiek

Tekst: Fay van Aalten ,

Het is zomaar een zondagmiddag in Leeuwarden die de start zal zijn van het Tromptheaters nieuwe boeking- en managementkantoor. Onder leiding van stagiairs Harmen Schilt en Dennis van Someren heeft het Tromptheater haar eerste vijf bands weten te vinden, allen vanaf heden te boeken via het boekingskantoor. Zippora Tieman, Joint String Friends, Dat Schilt, Plunder en Newspaper Taxi laten vandaag aan de aanwezigen zien waar hun talenten liggen, en waarom ze in de toekomst zeker geboekt moeten worden. Het belooft een interessante middag te worden.

Zippora Tieman bijt het spits af. De singer-songwriter speelde afgelopen week al in het voorprogramma van The Kik en staat nu, op blote voeten, in het Tromptheater. Ze begint sterk met het nummer Verlangen Naar Een Traan. Het is een dynamisch bolwerk van goed op elkaar afgestelde zang en gitaar, het houdt de spanning goed vast en ze krijgt de zaal ook meteen stil. Daarna neemt de kracht en energie van haar nummers echter af. Wanneer ze een Engelstalig nummer inzet over haar fiets, is de conclusie dat haar stem in het Nederlands veel sterker en energieker is. De uitspraak is hier en daar te wensen over, wat er voor zorgt dat haar stem niet tot zijn recht komt. Het is binnensmonds en het geluid is gesloten. Bij een cover van Queen is het meisje dat verlangde naar een traan opeens weer terug. Het Engels gaat met sprongen vooruit en ze zingt het nummer bijzonder oprecht, alsof het haar eigen is. Al met al lijkt podiumervaring hetgeen waaraan het deze artieste ontbreekt, talent is er in ieder geval zeker.

Van een jong, lief meisje gaan we over naar een band bestaande uit mannen van middelbare leeftijd. Joint String Friends is een formatie die het kader Wereldmuziek ruim vult en muziek van overal ter wereld haalt. In Engels, Roemeens en Tsjechisch en met nummers uit de betreffende regio’s, weten ze zich prima te uiten. Technisch gezien spelen de heren goed samen. Op instrumenten die uiteenlopen van banjo tot viool zou deze band zeker niet misstaan in een pub. Ook is het genre zo breed dat een gezelschap als deze best een avond kan vullen. Het hoogtepunt van de show doet zich voor wanneer de violist al dansend en springend het publiek door gaat, om vervolgens liggend op de grond een vioolsolo te geven. De muzikanten hebben een sociale omgang met het publiek en laat ze bij gebrek aan percussie, constant meeklappen en betrekken het publiek daarmee goed bij hun show. 

Waar Schilt en van Someren op de achtergrond hard gewerkt hebben aan deze showcase, mogen ze zich nu van hun beste kant laten zien in de schijnwerpers. Zodra de band inzet gaat het niveau dat de showcase draagt direct omhoog, maar wordt ook duidelijk dat ze te hard spelen voor het halflege Tromptheater. Dat Schilt komt toch het best tot zijn recht wanneer er een horde fans aan hun voeten staan te dansen en mee zingen. Desalniettemin maken de jongens er een feestje van en Schilt zoekt iedere vrije centimeter van het overvolle podium op om vol enthousiasme zijn gitaarspel en energieke zang te tonen. De kracht van Dat Schilt zit voornamelijk in de sterk geschreven nummers, met veel afwisseling en een hele fijne spanningsboog, waarin hard en zacht, opbouw en breaks goed met elkaar gecombineerd worden. Voeg hier Schilts podiumuitstraling aan toe en je hebt een ijzersterke rockband, die eigenlijk best nog wel een half uur langer had mogen doorspelen. 

Vanaf het moment dat Plunder het podium betreedt begint het feestje direct. Het bonte gezelschap zet in met een korte aankondiging van de gastheer, zodat hij hen daarna kan aankondigen. Dat Plunder puur draait om het bouwen van een feestje is meteen te horen aan de schelle, nogal valse fluit die door de zaal heen snijdt. De band is wellicht geschikter materiaal voor evenementen zoals Elf Fantasy Fair of LARP, aangezien het uitgangspunt ‘mensen aan het dansen krijgen’ is. Dit voert de band echter goed uit, en dansen doen de mensen zeker.

Als laatste is het de beurt aan Newspaper Taxi. De Beatles-tribute band betreedt strak in pak het podium, met Zippora Tieman als zangeres. De band begint niet zo sterk. De zang is, voornamelijk in meerstemmigheid, niet zuiver en het ontbreekt aan energie, waar de leden bijna helemaal stil staan en hun nummers meer aan het publiek voorkauwen, dan ze uitvoeren. Bij de laatste twee nummers komt hier echter verandering in. Op het moment dat er wat publiek begint te dansen slaat de sfeer opeens compleet om en staan ze vol energie en met een geweldige uitstraling op het podium. De muziek wordt dynamischer en de stem van Tieman komt volledig tot zijn recht. De band lijkt dit zelf ook door te hebben en speelt toegift na toegift, hun nieuwverkregen energie vasthoudend tot het eind. 

Al met al heeft deze showcase voornamelijk laten zien hoe gevarieerd het aanbod van het boekingkantoor is. De ene band is technisch gezien beter dan de ander, maar alle acts weten zichzelf overeind te houden door een energiek optreden neer te zetten. De vier bands zijn het zeker waard om een keer te beluisteren, en misschien zelfs wel te boeken via hun nieuwe management. 

---
Gezien: Tromptheater Showcase: Zippora Tieman + Joint String Friends + Dat Schilt + Plunder + Newspaper Taxi
Waar: Tromptheater, Leeuwarden
Wanneer: Zondag 17 april 2016