De tien essentiële metalplaten volgens: Jacco de Boer

Dit zijn de tien metalalbums die je niet mag missen!

Tekst: Jacco de Boer | Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Morgenavond vindt de aller eerste metal cursus plaats in Neushoorn Café. 'Een instapcurcus heavy metal' aldus de cursusleiders Jacob Haagsma (popjournalist) en metalhead Jacco de Boer. De heren worden muzikaal bijgestaan door de Friese thrash metal band Graverot. Aan het eind van de avond kunnen alle cursisten death en black metal uit elkaar te houden, kun je luidkeels meezingen met Slayer en word je in staat geacht zelf een black metal hoes te maken. Om over het grunten, headbangen en bierdrinken nog maar te zwijgen...

3VOOR12/Friesland vroeg een van de cursusleiders, Jacco de Boer, om als vooruitblik op de cursus zijn tien essentiële metalalbums voor ons te selecteren. De Boer koos vijf klassieker en vijf instant klassiekers. Natuurlijk ontbreken de albums van klassieke metalbands als Iron Maiden en Slayer niet en is niet Skandinavie maar Polen, volgens de Boer, de bakermat van de hedendaagse (Europese) metal. Gezien de albums van Batushka en Ragehammer in deze lijst met essentiële metalalbums.

. . . . . . . . . .
Iron Maiden - Live After Death (1985)
"Mijn eerste metalbandje en daarna mijn eerste cd. Ik was toen dertien en kocht die cd van mijn gespaarde zakgeld. Dat was in één keer op, meer dan veertig gulden kostte deze dubbel cd. Maandenlang was dit mijn enige cd. Maandenlang draaide ik 'm. Een betere introductie tot al het vroege werk van 'Maiden' krijg je niet. Plus dat je de band hoort in hun favoriete biotoop: een groot podium in een groot stadion."

. . . . . . . . . .
Slayer - Reign In Blood (1986)
"Geen metalliefhebber kan zonder deze absolute mijlpaal in de metalgeschiedenis. In iets meer dan een half uur levert de band in tien razendsnelle en flink uit de bocht gierende metal, monumenten af. In de geschiedenis van extreme muziek is er een vóór en ná Reign In Blood, kortom een keerpunt in de metal."

. . . . . . . . . .
Death- Leprosy (1988)
"De helaas te vroeg gestorven frontman Chuck Schuldiner van Death is dé spil geweest in de opkomst en ontwikkeling van death metal. Zonder zijn inzet aan beide kusten van de Verenigde Staten was deze stroming nooit van de grond gekomen en was het death metal virus niet op de huidige wijze overgeslagen naar de rest van de wereld. Dit is een nagenoeg perfect album, geen noot of slag te veel of te weinig en bijzonder bruut en overweldigend. En omdat Chuck meer schreeuwde dan gruntte is het fijn meezingen."

. . . . . . . . . .
Sepultura - Beneath The Remains (1989)
"Dat was toendertijd toch wel een nieuwtje, hoor. Metal uit Brazilië. Deze derde langspeler van de band betekende de wereldwijde doorbraak. Donkere, snelle, bijna ijskoude thrash met tegen death metal aan schurende vocalen. Deze plaat luisterde ik een koude, donkere en sneeuwrijke winterlang. En je zou het niet zeggen van warmbloedige Brazilianen, maar de rillingen liepen me over het lijf. De riffs waren verpletterend en zetten een nieuwe standaard voor heftigheid. Wellicht letterlijk een tijdsgewricht tussen thrash en death metal dit meesterwerk."

. . . . . . . . . .
Terrorizer - World Downfall (1989)
"Opgenomen in acht uurtjes. Daarna viel de band gelijk uit elkaar en ging de bemensing verder in bands als Morbid Angel. De combi van grindcore en death metal elementen was ongekend en gaf honderden andere bandjes het nakijken. Terrorizer stopte zowel de E de X de T de R de E de M en de E in het woord Extreme. Nog steeds tijdloos, onnavolgbaar en extreem links."

. . . . . . . . . .
Armoured Knight - Prophecy Of Tomorrow (2014)
"Ja geweldig! Jonge kids uit Chlli die maar één ding willen en dat is metal spelen uit het tijdperk dat ze er zelf nog niet waren. Het rammelt aan alle kanten, het is op een namiddag geproduceerd en de zangeres doet haar best, zeg maar. Ondanks deze randjes is het een fantastische demo omdat het plezier en het complete geloof in hun zelf er van afstraalt. De liefde voor muziek galoppeert samen met de metal uit je boxen, zeg maar. Ouderwets headbangen voor moderne tijden."

. . . . . . . . . .
Batushka - Litourgiya (2015)
"Dat ze uit Polen komen weten we, maar wie het zijn is een goed bewaard geheim. Dit vijftal weet tot in het perfecte black metal en Russisch-orthodoxe kerkmuziek te combineren. En dan hebben we het niet over een gimmick maar over een tot in het perfecte uitgevoerd concept. Overweldigend, mysterieus en door de eeuwenoude invloeden een haast tijdloos album. Bij black metal concerten wordt niet gemosht, maar stilgestaan en ondergaan. Kan iedereen aanraden Batushka te ondergaan."

. . . . . . . . . .
Wiegedood - De Doden Hebben Het Goed (2015)
"Dit Vlaamse black metal trio leverde vorig jaar dit meesterwerk af. Waarom meesterwerk? In oogverblindend tempo en lang uitgesponnen nummers zetten ze een epische atmosfeer neer en stijgen zo haast letterlijk op om ergens diep in de duisterste hoekjes van de cosmos te eindigen. Ondergaan is hier het toverwoord."

. . . . . . . . . .
Funeral Whore - Phantasm (2016)
"Soms hoeft het niet vernieuwend en grensverleggend. De primitieve en zwaar groovende death metal van Funeral Whore uit Beverwijk is daar een voorbeeld van. De stijl van deze Hollandse helden is zwaar, lomp, ranzig en zo verpletterend als een hondsdolle bulldozer. Neem daarbij de productie én vooral de geweldige groovende continue parada van riffs en je hebt letterlijk een moderne klassieker in handen."

. . . . . . . . . .
Ragehammer - The Hammer Doctrine (2016)
"Polen, wederom. Maar nu oude school black metal in een turbospeedmetal tempo en met formidabel muzikantschap in een verpletterende productie. De heren gooien het beste wat metal te bieden heeft in een blender en laten deze volledig ontsporen zodat de inhoud tot aan het plafond van de overburen spat. Wie hier niet automatisch van gaat headbangen moet naar de dokter."

. . . . . . . . . .

Jacco & Jacobs Metalcursus vindt plaats op woensdagavond 12 april 2016 in Neushoorn Café. Aanvang 21:00 uur, de toegang is gratis en aan het einde van de cursus vallen er ook nog eens 1 x 2 tickets voor Into The Grave te winnen!