Dave McGraw & Mandy Fer stelen de harten van de bezoekers

Amerikaans duo speelt Americana over eenvoud en vrijheid in een sfeervol Muziekpodium Bakkeveen

Tekst: Marije de Vries ,

Halverwege de set nemen Dave McGraw en Mandy Fer ruim de tijd om een bijzonder verhaal te vertellen over een bezoek aan de Westerkerk in Amsterdam. Dave zijn stem is fluisterend, zuchtend en soms bijna melodieus. Naast de open haard die nog na lijkt te gloeien en de huiskater die onder de stoel door langs je benen strijkt moet je je niet vergissen over waar je bent. Je zit niet gemoedelijk thuis. Je bevindt je op een landgoed in Bakkeveen, ver van thuis, en je bent hier gekomen om een optreden te bekijken.

Muziekpodium Bakkeveen bestaat sinds 2007 en is geplaatst in een deftig landhuis op landgoed de Slotplaats. Bij aanvang wordt iedereen hartelijk verwelkomd door een van de drie organisatoren/programmeurs van de Slotplaats. Met een capaciteit van tachtig bezoekers is dat geen onmogelijke taak en is elke bezoeker even waardevol. De hal is tevens de backstage, waar de artiesten je gedag zeggen en je een ongebruikt haakje voor je jas aanwijzen. Links van de hal is de huiskamer waar het podium staat. Achter het podium is de wand gevuld met boekenkasten. Andere wanden zijn bekleed met prachtig deftig behangpapier en blokken hout voor de open haard. In rijen stoelen om het podium heen zit bijna iedereen er al klaar voor.


Zonder inleiding openen Dave McGraw en Mandy Fer de show. Wat meteen opvalt is de fijne, zuivere samenzang en de prachtige klanken die voortkomen uit het gitaarspel van Mandy Fer. Het is een kort liedje, zoals de meeste van de liedjes uit de set blijkt later. Maar dat is niet vervelend. Het zorgt ervoor dat het duo de luisteraar niet verveelt met onnodige opvullende stukken maar er juist voor zorgt dat je verlangt naar meer. De korte liedjes ontnemen Mandy Fer niet de ruimte om los te gaan op haar akoestische gitaar, elektrische gitaar en zelfs banjo. Ze speelt smaakvolle en prachtige accenten in de akoestische liedjes die anders misschien saai en eentonig waren geweest. Om het duo te complementeren hebben ze een drummer meegenomen. Andrew Lauher speelt lichte percussie met kwastjes. Hij creëert zo een mooie energieke laag onder het gitaargeluid en hij speelt nooit te veel of te hard in deze huiskamersetting. Het publiek, wat voornamelijk uit Noord-Holland blijkt te komen, geniet met volle teugen van dit optreden. Er wordt hartelijk gelachen om de grapjes van Dave en Mandy en bij de solo-stukken wordt er gejoeld en geklapt. Na de eerste helft krijgt iedereen de kans wat te drinken of te kletsen met de artiest en na de pauze zit de stemming er goed in.  


Het nieuwe album 'Off grid lo-fi', dat ze vanavond grotendeels presenteren, is opgenomen door middel van zonne- en windenergie. De nummers zijn ook voornamelijk geïnspireerd op de plek waar Dave en Mandy wonen. Ze leiden een afgezonderd leven op een eiland in Noord-West Washington. Ze wonen in een houten hut waar ze zelf elektriciteit moeten opwekken. Het enige gezelschap dat ze daar hebben is dat van elkaar en de vier ezels waar ze zorg voor dragen. Aan de kans om daar grappen over te maken wordt niet voorbij gegaan: "We’re going to play a new song that we’ve really only played for ezels." Of op instagram als onderschrift bij een prachtige natuurfoto: "Is that an eagle over your donkey or are you just happy to see me?" De americana- en folksongs van Dave McGraw en Mandy Fer zijn heerlijk om naar te luisteren.


De wereld waar zij over zingen is begeerlijk en door de setting van het optreden en de teksten die ze zingen luister je er met veel verbeelding naar. De Slotplaats en dit duo blijken een bijna perfecte combinatie. De artiesten en het publiek krijgen er ook maar geen genoeg van. Er komt zelfs een tweede toegift. Na een prachtige cover van Bob Dylan’s 'It Ain’t Me Babe' lopen ze van het podium af de hal in. "Daar komen ze nog een keer!" roept een opgewonden bezoeker. Maar helaas. Het is nu echt afgelopen.

---

Gezien: Dave McGraw & Mandy Fer
Waar: Muziekpodium Bakkeveen, Bakkeveen
Wanneer: Vrijdag 29 april 2016