ONDERGRONDS: Wolvon + Double Veterans & Lookapony

Enthousiaste bands laten zich niet van de wijs brengen door lage opkomst

Tekst: Sannette De Groes | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Er is weer genoeg te doen op muzikaal gebied op deze donderdagavond in Leeuwarden. In café Mukkes vindt de eerste editie van Onderbuik plaats met onder andere BlackboxRed en Abdomen, en Neushoorn is vanavond het platform voor uiteenlopende garagerock. Deze counterprogrammering pakt helaas niet zo goed uit voor de bands in Neushoorn, en Mukkes lijkt daarentegen uit te puilen. Desalniettemin wordt er gewoon gespeeld. Vanavond mag de Belgische formatie Double Veterans aftrappen, gevolgd door het Brabantse Lookapony en als afsluiter het Groningse Wolvon.

De aanvangstijd van de eerste band wordt uitgesteld, want om negen uur blijft het ongelukkig stil in Neushoorn. Rond tien uur wordt er door Double Veterans niet meer op publiek gewacht en mag de Belgische formatie los. Deze kijkt uit op een zaal met daarin welgeteld twintig mensen, inclusief personeel. Dit brengt hen echter totaal niet van hun apropos, zeer enthousiast beginnen ze aan de set. Er komt een enorme muur van geluid op het publiek af. Dit is best bijzonder aangezien de formatie maar uit drie man bestaat. De muziek klinkt enorm vol en bombastisch.


Zanger Lee Swinnen heeft het uiterlijk van Richard Ashcroft (The Verve) en de mimiek van Mick Jagger. Samen lijken de drie genoeg energie te hebben om de hele zaal mee te vullen. Nummers als Teenage Girls en Jerk zorgen voor een glimlach bij het aanwezige publiek, maar daar blijft het bij. Het is duidelijk te horen dat de band geïnspireerd is door bands als The Stooges en Velvet Underground. De Britse popsound heeft zijn sporen duidelijk nagelaten in de muziek van de act. Waar de jongens enthousiast van start zijn gegaan, slaat de sfeer op een gegeven moment toch wat om. Swinnen vraagt zich hardop af ‘of wij hier zijn gekomen om te chillen of wat?’. De meeste nummers hebben exploderende instrumentale stukken waar drummer Niels Meukes helemaal los gaat. Hierbij verliest hij wel wat zijn gevoel voor timing waardoor het verre van strak is. Tijdens het nummer The Trap zijn invloeden van de White Stripes te horen. Het nummer versnelt, mede door Meukes, en lijkt steeds vuiger te worden. Dan spuugt Swinnen de zaal in, en dat lijkt op een ‘Fuck You’ naar de aanwezigen. Het is waarschijnlijk toch niet zo leuk om voor een lege zaal te spelen dus. Desondanks sluiten ze de set af zoals de meeste nummers klinken: bombastisch.


Het was de vraag of ze nog zouden komen, maar na een kleine ombouw is het tijd voor Lookapony uit Eindhoven. Door miscommunicatie komt de band veel te laat aan, toch staan ze rond elf uur paraat op het podium. Deze vierkoppige band klinkt direct een stuk minder bombastisch dan de voorgangers en het geheel klinkt lang niet zo luid. Zelf omschrijft de band hun stijl als trashy garage, maar invloeden van Oasis, Nirvana en The Verve komen duidelijk naar voren. Frontman Jasper Grave lijkt wel bezeten. We zien vanavond veel van zijn oogwit en hij lijkt compleet op te gaan in zijn eigen wereld. Er is weinig interactie met het publiek en de bandleden lijken gewoon de set af te lopen. Tussen de bandleden onderling is eveneens weinig contact. Veel van de nummers hebben een abrupt einde in tegenstelling tot de eindeloze fade outs van hun Belgische voorgangers. De teksten zijn door de uitlijning van de muziek niet goed te verstaan. Na nog geen twintig minuten houdt de act het weer voor gezien en maken ze plaats voor de laatste act van de avond: Wolvon.


Het Groningse Wolvon klinkt vanaf het begin al meer ingewikkeld dan de voorgaande bands. Hier en daar zijn zelfs invloeden van Led Zeppelin te horen. Het genre is noise/rock/postpunk/dreampop volgens de Facebookpagina en dit dekt zeker de lading. De heren staan relaxed op het podium en produceren ook weer een muur van geluid, maar helaas ten nadele van de verstaanbaarheid van zanger Ike de Zeeuw. In de zeer explosieve stukken valt hij compleet weg. Qua muzikaliteit is Wolvon de absolute winnaar van de avond, bijna nergens is een slordigheid te ontdekken. Dit komt voornamelijk door drummer Henk Wobbes, die technisch geweldig speelt en daardoor ook leuke geintjes uithaalt met tempowisselingen. Qua garagesound gaat de band veel meer de diepte in, en dit maakt elk nummer interessant. Helaas is het publiek nog steeds op twee handen te tellen, maar dit deert Wolvon niet, ze genieten van het samenspel en maken er zelf een feest van. Deze editie van Ondergronds was vol galm, feedback en vuige gitaren. Helaas was er geen publiek om het compleet te maken.
---
Gezien: Wolvon + Double Veterans + Lookapony
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: Donderdag 14 april 2016