Lucky Fonz III trakteert Asteriks op een veelzijdige avond

Met zijn ongedwongen houding verleidt hij het publiek

Tekst: Vincent Meininger | Foto's: Denise Janssens ,

Met zijn tweede Nederlandstalige album In Je Nakie heeft vreemde eend in de bijt Lucky Fonz III wederom een plaat van formaat afgeleverd. Om de fans van het nieuwe album te laten proeven, is een bijbehorende clubtour natuurlijk onontbeerlijk. De bezoekers van podium Asteriks krijgen, ook door voorprogramma Tenfold, een dynamische avond voorgeschoteld.

Het is Lucky Fonz III zelf die als eerste het podium opkomt, weliswaar om zijn voorprogramma Tenfold aan te kondigen. Hij toont zich oprecht verrukt dat de zaal al zo vol staat nog vóór het voorprogramma begonnen is, en dat siert hem. Tenfold is een jonge singer-songwriter in het straatje van Laura Marling en Lianne La Havas. Binnenkort komt ze met haar tweede EP. Ondanks dat ze een nieuwkomer is, lijkt ze op het podium volkomen op haar gemak. Opgeluisterd door leuke anekdotes weet ze haar nummers op overtuigende wijze neer te zetten. Met haar lijzige stem zingt ze naar de noten toe, wat haar een eigen jazzy geluid geeft. Naast het nieuwe nummer So Simple is het het sluitstuk Before We Go Somewhere dat het meeste indruk maakt. Als deze nummers illustratief zijn voor haar nog te verschijnen EP, gaan we zeker meer van haar horen.


Terwijl hij de intro van Ik ben een zeeman speelt, neemt Lucky Fonz III rustig de tijd tot hij ieders aandacht heeft. Tijdens het zachte getokkel praat hij met het publiek, zingt hij geïmproviseerde teksten en stelt vragen aan de bezoekers. Een rommelig en enigszins eigenaardig begin van een concert. Maar door hiermee alle aandacht, tot diep achterin de zaal, op zich te vestigen, toont hij aan dat het werkt. Deze losse houding is overigens typerend voor de hele avond. De geluidstechnicus Frits staat in plaats van achter zijn knoppen aan de zijkant van de zaal toe te kijken met een biertje in de hand. Op de vraag van Lucky of de zang uit de monitor wat minder mag, reageert hij laconiek met "dat doe ik straks wel, ik wil eerst mijn biertje even opdrinken".  Ondanks deze losse houding, lijdt de muziek hier geenszins onder. Sterker nog: deze open houding ten opzichte van het publiek leidt tot een intieme sfeer die de muziek alleen maar ten goede komt.

Met Ik ben een muis weet Lucky Fonz III de hele zaal stil te krijgen. Muisstil zelfs. Hij draagt dit nummer vanavond op aan een meisje uit Leeuwarden dat vorig jaar is overleden. Zij kwam altijd bij zijn optredens kijken. Ondanks de wat ridicule titel, zit er toch een diepere laag in de tekst die past bij het inleidende verhaal. Een indrukwekkende en betoverend mooie uitvoering. De overschakeling naar het volgende nummer, is tekenend voor deze dynamische avond. Met de losbandige en zedeloos gebarende meisjes van het achtergrondkoor O, Kutjes brengt Lucky Fonz III een uitvoering van Seks is leuk, die het kwik in de zaal merkbaar doet stijgen.


Tijd voor verkoeling is er nauwelijks. Wat ook een ander zegtIk heb een meisjeLinde met een e,  alle bekende nummers van voornamelijk zijn beide Nederlandstalige albums, passeren met succes de revue. Er is zelfs nog ruimte voor een verzoeknummer in de vorm van een op de mondharmonica gespeelde uitvoering van Swiebertje. Alles kan vanavond. Als het slotakkoord van het laatste nummer heeft geklonken keren wij huiswaarts met het gevoel dat Lucky Fonz III er echt alles aan heeft gedaan om het publiek een bijzondere avond te geven. Dat is hem gelukt.


---
Gezien: Lucky Fonz III + Tenfold
Waar: Podium Asteriks
Wanneer: zaterdag 9 april, 2016