Karma To Burn stelt nooit teleur!

Podium Asteriks maakt belofte waar met dinsdag stonerdag

Tekst: Gerda Buist | Foto's: Froukje Venema ,

Podium Asteriks verwent het publiek met een eenmalige dinsdag stonerdag. Om de koningsnacht goed in te luiden is de Amerikaanse stonerband bij uitstek Karma To Burn uitgenodigd. Na enkele wisselingen binnen de band en een pauze van zeven jaar zijn ze weer helemaal terug en knalt het trio als nooit tevoren. Het laatste album Mountain Czar (2016) is door de liefhebbers dan ook zeer goed ontvangen. Ook supportacts Sons of Morpheus en Kamchatka zijn zeker niet de minsten en staan garant voor een heerlijke muzikale avond.

Na een kleine valse start vanwege een kapotte kabel, warmt het Zwiterse trio Sons of Morpheus het publiek op met een mix van psychedelische- en bluesrock. Heerlijke gitaarsolo’s die doen denken aan Jimi Hendrix en af en toe zijn er invloeden van The Doors te horen. Een goed geolied trio, dat muzikaal aan elkaar gewaagd is. Wat opvalt is dat tijdens de solo’s van zanger/gitarist Manuel Bissig de rol van de bas en drum zeker niet ondergeschikt zijn.  


Ook de Zweedse band Kamchatka weet het publiek prima te vermaken met een dijk van geluid. Zowel symphatieke zanger/gitarist Thomas "Juneor" Andersson als bassist Per Wiberg zingen zeer verdienstelijk en drummer Tobias Strandvik laat een knap staaltje topsport zien achter de drums. Dit trio is echt een eenheid en hun enthousiasme straalt af op het publiek. De inmiddels volgelopen zaal gaat lekker los op de alternatieve bluesrock klanken, die doen denken aan een wat hardere versie van The Black Crowes. Invloeden van bluesrock bands uit de late jaren zestig en begin jaren zeventig zijn duidelijk hoorbaar.


Headliner Karma To Burn oogt minder spectaculair dan de voorgaande bands, maar knalt vanaf begin tot eind loeiharde stonerrock door de zaal. Dit uit West Virginia afkomstige trio ontleent hun naam aan een voetnoot van Bob Dylan’s album Desire, dat zegt “I have a brother or two and a whole lot of karma to burn.” 

Deze uitsluitend instrumentale band weet ook zonder zang het publiek op te zwepen met scheurende gitaarsolo’s en een energiek optreden. Drummer Evan Devine beukt er lekker op los. Zijn enthousiasme werkt heel aanstekelijk op het publiek en ook bassist Eric Clutter boeit het publiek enorm met zijn keiharde basriffs. Gitarist van het eerste uur William Mecam feliciteert koning Willem-Alexander speciaal en voor hem spelen de heren het nummer Nine

Karma To Burn komt om te spelen en de bezoekers komen om te genieten van de muziek en worden daar absoluut niet in teleurgesteld. Het publiek wordt keer op keer getrakteerd op heerlijk snoeihard gitaarwerk en elk nummer wordt enthousiast ontvangen. Met name nummer Sixty-Two van het nieuwe album Mountain Czar gaat er lekker in. Opvallend detail is dat bijna alle nummers van Karma To Burn een getal als titel hebben, iets waarmee de band zich absoluut onderscheidt van andere bands. 

Podium Asteriks heeft de belofte van een knallende loeiharde dinsdag stonerdag zeker waargemaakt. De dansvloer staat van begin tot einde vol en er wordt volop genoten. Na afloop mengen de bandleden zich tussen het publiek en nemen alle tijd om even een praatje te maken, handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan met hun fans. Al met al een topavond voor de in grote getalen aanwezige stonerfans.


---
Gezien: Karma To Burn + Sons of Morpheus + Kamchatka
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: Dinsdag 26 april 2016