Double Veterans is rock-’n-roll in hart en nieren

‘Of we nu voor tien man of tienduizend man spelen, maakt ons niet uit’

Tekst: Wybren Nauta ,

Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat Double Veterans inderdaad uit een aantal ervaren muzikanten. Lee Swinnen kennen we van psychedelische rockband Tubelight en Thomas Valkiers en Niels Meukens kennen we van garagerockband The Crackups. Beide stijlen zijn nog steeds goed hoorbaar bij de huidige band. Eind deze maand spelen ze alweer op Groezrock, maar eerst staan ze nog gewoon in de Neushoorn.

De muziek van Double Veterans wordt vaak omschreven als een mix tussen garagerock en psychedelische muziek. Zelf lijkt de band het meest geïnteresseerd in psychedelica, thuis hebben ze alle drie namelijk een stevige collectie psychedelische LP’s liggen. “We beperken ons alleen natuurlijk niet enkel tot die genres. Genres maken ons niets uit, kwaliteit is wat telt.” Verder houden ze zich uberhaupt niet echt bezig met het onderscheid tussen de verschillende genres. ”Hokjesdenken interesseert ons weinig.”

Verder opvallend feit is dat de band zonder bassist speelt. Nu is dit niet ongehoord bij bands die snelle garagerock spelen, maar vaak blijft het geluid wat oppervlakkig. Dit lijkt hier echter niet het geval te zijn. “We hebben er ook nooit bewust voor gekozen om zonder bas te spelen. Toen we net waren samengekomen om nummers te maken, hadden we geen bassist. Om het gebrek aan lage frequenties te compenseren besloot Thomas (Valkiers, gitaar/zang [red.]) om zijn gitaar ook door een basversterker te sturen. Het geluid beviel ons, dus hebben we het zo gehouden.”

Space Age Voyeurism
De tweede plaat van de band, Space Age Voyeurism, is sinds vorige maand uit. Een opvallende titel die veel doet denken aan albumnamen van andere psychedelische bands als de Brian Jonestown Massacre. Het tweede album is vaak makkelijker te maken wegens opgedane ervaring of lastiger omdat je met bepaalde verwachtingen te maken hebt. Zelf ervaren ze dat echter anders. “De eerste plaat hebben we in amper een week tijd opgenomen. Voor deze plaat hebben we meer onze tijd genomen en hebben de studio opnames over een jaartje verspreid. Het is niet echt makkelijker of moeilijker, gewoon een andere aanpak.”

Naast de garagerock die we op de eerste plaat hoorden, is er op deze plaat meer ruimte voor psychedelische invloeden en nummers met een wat lager tempo. Dit was echter niet een bewuste richting. Volgens de band is het moeilijk op voorhand te bepalen hoe een plaat vorm gaat nemen. “We hebben gewoon ons instinct gevolgd en Space Age Voyeurism is wat eruit kwam. We zijn gegroeid als muzikanten en deel daarvan is wellicht hier en daar een lager tempo, meer kleur op de plaat. Je probeert een verhaal te vertellen met een plaat en soms moet je nu eenmaal gas afnemen als je een interessante verhaallijn wil behouden.”

Nederland vs. België
In Nederland is de afgelopen jaren de underground scene een stuk groter geworden en in België is al enige tijd een soortgelijke ontwikkeling gaande. Het is interessant dat hier duidelijke parallellen aanwezig zijn.Beide scenes zijn al een tijd aan het groeien en hoogstwaarschijnlijk om dezelfde redenen, maar vraag me niet wat deze precies zijn. België en Nederland lijken nu eenmaal op elkaar, maar hebben ook een andere identiteit qua cultuur. Het lijkt me dus niet meer dan normaal dat hier gelijkenissen zijn, maar dat deze zich wel op een andere manier manifesteren.”

Toekomstplannen
Begin dit jaar speelde Double Veterans op Eurosonic en nu, eind deze maand, spelen ze op Groezrock. De shows worden wel groter, maar dat deert de band verder niet.We willen vooral spelen waar men oprecht geïnteresseerd is in onze muziek. Of dat nu voor tien man of tienduizend man is maakt ons niet uit, zolang de relatie tussen de groep en het publiek zinvol is. We blijven gewoon doorgaan waar we mee bezig zijn en hopelijk kunnen we dat zolang mogelijk volhouden.”

Double Veterans treedt vanavond op tijdens tijdens ONDERGRONDS (samen met Lookapony uit Eindhoven en het Groningse WOLVON) in Neushoorn. Aanvang 21:00 uur, de toegangsprijs bedraagt € 4,00.