A balladeer geeft met nieuw album kijkje in eigen keuken A balladeer geeft met nieuw album kijkje in eigen keuken

Publiek fungeert als achtergrondkoor tijdens intiem optreden

, Tekst: Siegriet de Vries | Foto's: Wim Berkhoff

A balladeer geeft met nieuw album kijkje in eigen keuken

Publiek fungeert als achtergrondkoor tijdens intiem optreden

Tekst: Siegriet de Vries | Foto's: Wim Berkhoff ,

Terwijl de knus ingerichte huiskamer van de Hoeksterpoort zich langzaam vult met gezellig gepraat, vult deze zich daarna al snel met sprankelende gitaartokkels, lenig pianospel en bijbehorend geneurie. Dit alles door de ster van de avond Marinus de Goederen, alias a balladeer. Zonder (Bløf)bassist, drummer of andere ingevlogen hulpartiesten doet a balladeer vanavond een intiem optreden. Het solo spelen maakt hem op een interessante manier zichtbaar kwetsbaar als muzikant. Daardoor ontstaat een warme, open en persoonlijke sfeer, die de Goederen extra aanzet door persoonlijke verhalen rond het ontstaan van zijn liedjes te vertellen. De Goederen neemt het publiek mee in zijn muzikale wereld. De vloeiend beheerste instrumenten dienen als vervoermiddel.

Marinus - zo mogen we hem vanavond wel noemen - trapt de avond af met een bekend nummer van het tweede album Panama maar volgt daarna met minder bekende tracks van zijn nieuwe plaat A Wolf At The Door. Voor de pauze komen nummers van alle albums voorbij en doet a balladeer zijn artiestennaam eer aan door veel ballades te zingen. Hierdoor krijgt de set een wat eentonig gevoel maar het niet te ontkennen gevoel van eerlijkheid dat in de klanken te horen is maakt dat ruimschoots goed. Het eerste helft sluit a balladeer af met de monsterhit over zijn persoonlijke held Sam.

Na de pauze krijgt het optreden een golf aan creatief momentum en worden kraakheldere a capella-verkenningen afgewisseld met lekker stevig gitaarspel. Dit alles zonder één misse noot. Tegen het einde ontwikkelt de avond zijn hoogtepunt met een vlekkeloze cover van het B-side nummer Under The Ivy van muzikaal voorbeeld Kate Bush en de nummers Trust Fall en 10 Things To Win You Over. Daarbij zet de zanger zijn publiek in als achtergrondkoor. Hierdoor brengt hij zijn muziek nog dichterbij en tilt daarmee de term 'intiem’ naar een hoger niveau. Als afsluiter zingt het hele publiek mee met de 'evergreen' Jolene waarmee a balladeer nogmaals laat zien dat hij naast een fantastische muzikant ook een geweldige entertainer is.


---
Gezien: a balladeer
Waar: Woongroep Hoeksterpoort, Leeuwarden
Wanneer: 1 april 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland