#RSD16: Voor welk album sta jij om acht uur voor de deur van de platenzaak?

De keuze van 3VOOR12/Friesland

Redactie ,

Record Store Day is dé dag dat platenzaken over de hele wereld in het zonnetje worden gezet. Niks geen stoffig imago voor deze schatkamers aan muziek en kunst. De populariteit van vinyl groeit met de dag en tijdens Record Store Day doen veel artiesten een schepje bovenop de verzameldrift. Speciale uitgaves, heruitgaves en bonusmateriaal vullen de lijst van Record Store Day. Een club liefhebbers binnen 3VOOR12/Friesland buigen zich over de lijst releases. Ze selecteren hét album waar ze zaterdagochtend hun wekker voor zetten, om hopelijk als eerste dat album te bemachtigen.

Hoofdredacteur Theo van der Veer kiest: Big Star - Complete Columbia: Live At University Of Missouri

"Voor het album Complete Columbia: Live At University Of Missouri van de Amerikaanse cultband Big Star zou ik mijn portemonnee willen trekken. Hoewel het origineel uit 1993 ook als zilveren schijfje deel uit maakt van mijn platen collectie. Deze vinyluitgave gaat echter gepaard met vijf extra nummers. Met dit album maakte de band een even onverwachte als glansrijke rentree in de popgeschiedenis. In 1993 gingen de oer-leden Jody Stephens (drums) en zanger/gitarist Alex Chilton weer toeren in de VS (en later ook Europa, waaronder Lowlands 1993). Bijgestaan door gitarist Jon Auer en bassist Ken Stringfellow van The Posies (een band die muzikaal schatplichtig is aan Big Star). Het resulteerde in dit album Complete Columbia: Live At University Of Missouri, opgenomen op 25 april 1993 op de Universiteit van Columbia, Missouri. 

Zowel Auer als Stringfellow nemen hier en daar ook enkele lead vocals voor hun rekening. Complete Columbia: Live At University Of Missouri is gewoon een hele goeie liveplaat en prachtig monument, waarop klassiekers als The Ballad of El Goodo, September Gurls, maar ook I Am the Cosmos (oorspronkelijk van oud-Big Star lid Chris Bell) niet ontbreken. Voor iedereen die nader kennis wil maken met de band Big Star en eigenlijk zou iedereen, met enige historisch besef, kennis moeten maken met deze band!"
--------------------

Hoofdredacteur Bente Hout kiest: Sia - The We Meaning You Tour Live 2010 - Deluxe (geel vinyl)

De RSD-release die ik heel tof vind, is The We Meaning YouTour Live 2010 van Sia. Sia is een Australische artieste en in zekere zin een inspiratiebron voor de muziek die ik zelf maak. Ze is meester in het schrijven van slikke popsongs, maar weet toch veel clichés te vermijden door de bijzondere eigenheid die ze niet alleen in haar muziek, maar in al haar artistieke uitingen verwerkt. Daarnaast blijft ze vernieuwen en weet ze me daarom altijd weer te verrassen. Ik heb bijna al haar albums, en die luister ik met regelmaat.
-------------------

Concertrecensent Joyce de Bree kiest: Muse - Reapers - Pic Disc (inclusief: vouw je eigen drone!)

"Het eerste nummer dat ik van deze grandioze band hoorde en zag op de televisie was Uprising. Meteen was ik tot over mijn oren verliefd op deze muziek en besloot zowat alle albums te luisteren. Ik was dan ook dolblij dat er vorig jaar een nieuw album - Drones - uitkwam en deze heeft mij niet teleurgesteld. Het nummer Reapers vind ik heerlijk omdat typisch een Muse-nummer is. Het is lekker dramatisch en niet alleen dit nummer, maar het hele album gaat over een wereldprobleem: oorlog. Natuurlijk is de falsetto-stem van Matthew Bellamy te horen, waar je heerlijk vals mee kan zingen. De melodie bij de chorus blijft in het hoofd hangen. De funky ritmes zijn fijn om naar te luisteren, maar de scherpende solo’s gaan snoeihard zoals het hoort. Wederom een geweldig nummer van wereldband Muse van het heerlijke album Drones
--------------------

Concertrecensent Jurgen de Raad kiest: GOBLIN - Suspiria -LTD- 7"

"Als fan van oudere horrorfilms – vooral ook het jaren zeventig spul – liep ik jaren terug al gauw tegen het werk van Dario Argento aan. Zo ook zijn kraker Suspiria. Heerlijk sinister, mede door de fantastische soundtrack. Het Italiaanse prog-rock gezelschap Goblin was er verantwoordelijk voor. Nog vrij ongekend, dat zij destijds als rockband met modern instrumentarium dus filmmuziek speelden. Dit in tegenstelling tot de toen nog vaak gangbare klassieke orkesten die dat deden. Ik was vrijwel direct verkocht. Goblins eigenzinnige gebruik van synths en andere electronica dekte de lading van de film als een malle. Dus ja, voor deze gelimiteerde uitgave zou ik zeker wel op de stoep voor de platenzaak willen liggen!"
-------------------

Redacteur Vincent Meininger kiest: Leon Bridges – Louisiana Sun

Leon Bridges is wat mij betreft de redder van de authentieke soulmuziek. Hij is niets minder dan een fakkeldrager in donkere tijden waarin andere, hier niet nader te noemen artiesten en bands, het nodig vinden om het helder klinkende glas dat soul heet met modernere geluiden te beduimelen. Toegegeven, ook daar zitten best geslaagde projecten tussen. Maar in sommige gevallen weet alleen soul in zijn puurste vorm je tot in het diepst van je ziel te raken. En voor die klassieke aanpak zit je bij Leon Bridges helemaal goed. Hij presteerde het om, pak hem beet vijftig jaar na de soulaartsvaders Otis Redding en Sam Cooke, met een onversneden soulnummer hoge ogen te gooien. Zijn eerste single Coming Home was de voorbode van het zeer geslaagde gelijknamige debuutalbum. Een plaat die klinkt alsof hij in de jaren zestig in de studio van STAX is opgenomen. De op RSD te verschijnen Louisiana Sun is dan ook, zeker op vinyl, een prachtige kans om iets toe te voegen aan het prille oeuvre van Leon Bridges, dat tot nog toe slechts een album en twee singles telt. Hoe kun je deze muziek, die je terugwerpt naar de bakermat van de soul, nou beter tot je nemen dan via de naald van een pick-up? Mijn advies: ga lekker in je slaapzakje de winkeldeur van je lokale platenboer barricaderen en pakken die plaat. Zet hem ‘s avonds thuis op, dim de lichten, neem je geliefde in de armen, single buurvrouw of buurman mag ook, en schuifel samen tot diep in de nacht. Tederheid en warmte als antwoord in een tijd waarin tegenovergestelde sentimenten zo vaak lijken te overheersen. Leon Bridges brengt licht in de duisternis, heeft hij speciaal voor ons meegebracht uit Louisiana.
--------------------

Eindredacteur Wouter Hoogland kiest: Junior Kimbrough - I Gotta Try You Girl -Daft Punk-mix

Record Store Day biedt voor veel platenmaatschappijen een uitgelezen kans om dingen uit te brengen die gewoonlijk achter in een kast zouden blijven liggen – en misschien was dat wel beter geweest. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er nou behoefte aan een akoestisch album van Anti-Flag? Ik denk dat zelfs fans van de punkband dit links gaan laten liggen.

Aan de andere kant is het wel een goede manier om dingen te ontdekken waarvan je helemaal niet wist dat je er behoefte had. Zo wordt er bijvoorbeeld een Daft Punk-remix van Junior Kimbrough’s I Gotta Try You Girl door Fat Possum op een 12” gedrukt. Een absurde combinatie natuurlijk: een stel Franse robots die een zeven minuten durende track van een zompige bluesrocker uit Mississipi onder handen nemen. Maar, wat telt: het werkt. Het is niet wat je van Daft Punk verwacht, maar het monster van langer dan een kwartier voelt aan als een roadtrip door het moerassige zuiden met de FBI op je hielen. Moeilijk in de auto te draaien, zo’n 12 inch, maar die bedenk je er makkelijk genoeg bij.
--------------------

Eindredacteur Marije Heida kiest: K's Choice - Extra Cocoon All Access

Ik zou voor deze Record Store Day uitgave van K's Choice niet per se op de stoep gaan liggen van de platenzaak, maar mocht ik hem in de platenbak tegenkomen weet ik zeker dat ik hem eruit trek. Voor mij kleven aan K's Choice zoveel goede herinneringen aan mijn studententijd, dat ik altijd een positief gevoel heb bij deze band. Het album Cocoon Crash kwam uit in 1998 en de cd ligt nu ergens in de kast grijs uitgeslagen van het vele draaien (en ouderdom, vrees ik). Van menig vrouwenstem krijg ik jeukbulten en slaan al mijn sensoren compleet op hol als ik oeverloos geblaat en gejengel uit opgedofte en overgewaardeerde keeltjes hoor. Sarah Bettens haar stem heeft bij mij de zeldzame uitwerking mijn brein tot rust te brengen. Dus naast het feit dat ik graag luister naar het betere gitaar- en brulwerk van menig langharig manvolk, kan ik op sommige momenten ook zeker de zoetgevooisde en hese stem van Sarah waarderen. Even een momentje rust...

Record Store Day is een wereldwijd evenement, waarbij een keur aan artiesten en bands speciale uitgaves doen op vinyl. In veel platenzaken zijn tijdens RSD instore optredens. In Leeuwarden kun je terecht in platenzaak Licks voor optredens van Ella & Her Man (14.30 uur) en Animal Antics (16.00 uur). Klik hier voor de volledige lijst aan RSD releases.