#OEROL16: 3VOOR12/Friesland tipt: Oerol #OEROL16: 3VOOR12/Friesland tipt: Oerol

Punk, dance, afrobeat en gospel blues

, Tekst: Theo van der Veer

#OEROL16: 3VOOR12/Friesland tipt: Oerol

Punk, dance, afrobeat en gospel blues

Tekst: Theo van der Veer ,

Terschelling staat de komende tien dagen volledig in het teken van Oerol. Theater, zang, dans en straattheater. Daarnaast pakt het festival ook weer uit met interessante bands en muzikanten op podia op de Betonning, Westerkeyn en tal van andere podia op het Friese Waddeneiland. Nog geen keuze kunnen maken over wat je wilt zien tijdens het Oerol 2016? ‘Laat je verrassen’ is voor jou te vrijblijvend? 3VOOR12/Friesland hoofdredacteur Theo van der Veer zet zijn muzikale tips op een rijtje.

Jungle By Night (Zaterdag, 18 juni 22:00 uur, de Westerkeyn, Midsland)
Behoeft deze band nog een introductie? Eigenlijk niet, maar voor al die mensen die de afgelopen jaren onder een steen hebben geleefd: deze band staat garant voor een behoorlijk feest! Met hun frisse mix van afrobeat en brass weten ze iedereen in vervoering te brengen. Wie herinnert zich Welcome to The Village, of passender, Oerol 2015 nog? Hoewel er toen op de Betonning weinig te vieren viel, vanwege de regen, wisten de Amsterdammers al op de eerste dag een van de hoogtepunten van Oerol 2015 te worden. Regen of niet, de hele Betonning stond te dansen en te deinen.


Rats on Rafts/De Kift (Zondag, 12 juni 22:00 uur, de Westerkeyn, Midsland)
Een unieke combinatie, Rats on Rafts en De Kift. De eerste maakt kille postrock en de ander theatrale, Nederlandstalige popmuziek met haar wortels in de poëzie en de fanfaremuziek. Toch is dit een combinatie die werkt en allebei de bands hebben de punk attitude hoog in het vaandel! De Noord- en Zuid-Hollanders brengen, op zeer korte termijn gezamenlijk een album uit! Een bijzonder album en waarschijnlijk ook een zeer bijzonder optreden, van twee van de beste live bands van Nederland.


André Manuel & De Kift (Zondag, 12 juni 13:00 uur, Café de Vijfpoort, Formerum)
De Twentse cabaretier en muzikant en immer kritische André Manuel is een graag geziene gast op Oerol. Enkele jaren geleden speelde hij nog met z’n band Fratsen op het hoofdpodium en vorig jaar speelde hij dagelijks in Café de Vijfpoort en mocht hij op komen draven om bij Typhoon voor een uitzinnige menigte Zandloper ten gehore te brengen. Ook dit jaar geen vakantie op Terschelling voor Manuel, tien dagen Oerol is voor de Tukker tien dagen hard werken. Zo voert hij dagelijks zijn show De Onzen (try-out) op en treedt hij met Roosbeef op als Tjing Tjing (maandag 13 juni, de Westerkeyn). Maar het meest kijken wij uit naar het optreden dat hij zondagmiddag met De Kift zal geven in De Vijfpoort!


Yakumo Orchestra (Maandag, 13 juni 22:00 uur, de Westerkeyn, Midsland)
Yakumo Orchestra zorgde vorig jaar voor een van de grootste verrassingen op Oerol. Hoewel het orkest vrij ongelukkig geprogrammeerd stond, ergens halverwege een woensdagmiddag op een verlaten Westerkeyn, wist het veel indruk te maken. In het jaar daarna zaten de heren van Yakumo niet stil, zowel als duo als met het Orkest wordt er stevig aan de weg getimmerd en hoewel het fantastisch is om voor de tweede keer op Oerol te staan (en nu op prime time), moet het optreden op Glastonbury, later dit jaar het hoogtepunt uit de nog korte bestaan van het Yakumo Orchestra worden.


C.W. Stoneking (Dinsdag, 14 juni 22:00 uur, de Westerkeyn, Midsland)
Welkom in de wondere wereld van Christopher William ‘C.W.’ Stoneking. De muzikale mix van gospel, blues, country en Caribische muziek van deze Australische singer-songwriter roept visioenen op van de jaren dertig en veertig. Of in elk geval zoals we die menen te kennen uit de films van Woody Allen. Rauwe bluesliedjes met een steelgitaar voor de zoete afwerking. Liefhebbers van het perfecte hifi geluid kunnen zich maar beter niet aan C.W. Stoneking wagen, de zang van de man klinkt als uit een AM radio of een 45 toeren plaat. Maar is dat erg? Nee, hiermee creëert de hij een authentiek geluid en lijkt hij een vreemde eend in de bijt op Oerol tussen alle sfeerverhogende bands, en zou C.W. Stoneking wel eens een van de verrassingen van het festival kunnen worden!


Voor meer informatie over Oerol en het programma, ga naar de site: oerol.nl.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland