#KPvF16: Een terugblik op acht voorrondes van de Kleine Prijs

Gitaren, vooral veel gitaren in de halve eindstrijd!

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Vanavond strijden zes bands, in Poppodium het Bolwerk in Sneek in eerste instantie om een van die felbegeerde finaleplekken van de Kleine Prijs van Friesland. Een week later treden nog eens zes bands in het strijdperk. Op weg naar misschien wel het verwezenlijken van een droom, het winnen van de Kleine Prijs van Friesland op zaterdag 4 juni in Neushoorn. Wie treedt er in de voetsporen van Abdomen, The Homesick of Sväva? De komende weken zullen we dat zien! Maar eerst de halve finales!

De voorrondes van de Kleine Prijs van Friesland 2016 begint op 26 februari in de Koornbeurs en de laatste voorronde vindt vier weken later plaats in Het Kiehool, Burgum. Een kleine vijftig bands hebben zich ingeschreven en hopen allen dat hun deelname aan de Kleine Prijs niet beperkt blijft tot dat ene optreden in een van die acht voorrondes, ergens in de provincie. Stiekem hopen ze allemaal de opvolgers van Abdomen te worden, het post-grunge trio dat vorig jaar de Kleine Prijs van Friesland won!

Eerste en tweede voorronde
Het garagerock duo Poets and Addicts gaat tijdens de allereerste voorronde in Franeker, met de hoofdprijs aan de haal. De Leeuwarders die begin dit jaar nog optraden bij de 3VOOR12/Friesland nieuwjaarsborrel, laten in De Korenbeurs Anquest, Maycingers, J.R. Smith & The Meteorites en Dirty Velcro achter zich. Een dag later staat de tweede voorronde op het programma. In Koartling in Buitenpost nemen De Rechtzaak, Blue Senses, Bad End, Outpost en Sanctuary het tegen elkaar op. Het is uiteindelijk de laatst genoemde band die het meest in de smaak valt bij de jury. De Leeuwarders, niet te verwarren met de Amerikaanse heavy metal band met dezelfde naam, zien we terug in Het Bolwerk te Sneek.


Derde voorronde
De Kleine Prijs van Friesland stijkt op zaterdag 5 maart voor de allereerste keer neer in Joure. Friesland Pop bundelt krachten met 8501indie en organiseert deze derde voorronde in Café t Hert. Vijf bands strijden om de winst en een die felbegeerde plek in de halve finales. De Leeuwarder bands Ninelives en Blisss, de ervaren muzikanten van JakeDogs uit het hoge Noorden van Friesland, de Friestalige folkband Volk en Syzygy uit Joure. Het thuisvoordeel mag voor de laatste band niet baten. Het is uiteindelijk het trio Blisss dat deze avond de champagne flessen mag ontkurken.

Vierde en vijfde voorronde
Zes acts staan op vrijdag 11 maart in Cafe Scooters Leeuwarden aan de start bij de vierde voorronde van de Kleine Prijs. Allen van een geheel ander niveau en in verschillende genres. Uiteindelijk mogen de heren van Dat Schilt de felicitaties in ontvangst nemen en mogen Wine & Willow, Stitched, Null Wave, Miranda en Ruurd Woltring die avond hopen op een wildcard voor de halve finales. De vijfde voorronde vindt een dag later plaats in Cafe Scooters Drachten. Een sterke voorronde met zes acts. Natuurlijk kan er maar een winnen en die eer valt te beurt aan Feral Tides. De jonge psychedelische bluesrockers laten Pendants, Dumang, Laws of Motion, Domestic Violence en ATF Dingo achter zich.


Zesde, zevende en achtste voorronde
In het allerlaatste weekend organiseert Friesland Pop maar liefst drie voorrondes van de Kleine Prijs van Friesland en wel in Heerenveen, de Westereen en Burgum. Het is het Leeuwarder kwartet The Blue dat goede zaken doet in de Musykfabryk. De vier maakten met hun optreden indruk en mag zich opmaken voor de halve finales. Sackback, Giants on Display, John October en Snake Tail grijpen in Heerenveen naast de zege. Op hetzelfde moment, zo’n veertig kilometer verderop, is het metalband Art of Pain dat met de hoofdprijs aan de haal gaat. De vijf Friezen laten in it Badhus in de Westereen Chased, O, Kutjes, Sick On Vacation en Brightside achter zich.

Voor de allerlaatste voorronde van dit jaar, verschijnen zes acts aan de start: de singer-songwriters Mary Hills, Marrit Anne en Elias El Gersma. Het compromisloze rock duo Backspace, het stoner trio Icecream Universe en Smiley Virus completeerden het deelnemersveld in het Kiehool Burgum. Die laatste band, halve finalist in 2015 deed wat het moest doen en evenaarde de prestatie van vorig jaar. Hen zien we dus terug in de halve finale in Het Bolwerk in Sneek.


De wildcards
Voor de volgende acts krijgt de Kleine Prijs nog een mooi vervolg: het country duo Wine & Willow, indiepop kwartet Pendants en het rauwe electropop duo O, Kutjes (allen uit Leeuwarden). De laatste wildcard van dit jaar gaat naar Brightside uit Garijp. Samen met de winnaars van de voorrondes, zullen zij strijden om zes startbewijzen voor de finale van de Kleine Prijs van Friesland 2016.

De eerste halve finales van de Kleine Prijs van Friesland vindt vanavond, 15 april, plaats in Poppodium Het Bolwerk in Sneek en volgende week vrijdag, 22 april, vindt de tweede halve finale plaats in Poppodium Iduna in Drachten. De aanvang is in allebei de gevallen 20:00 uur en de entree is gratis!