#KPVF16: Maak kennis met Wine & Willow

"Inspiratie halen we uit alle hoeken van ons leven."

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Na maanden van voorrondes en halve finales, is het op 4 juni zover: de finale van de Kleine Prijs van Fryslân! Zes finalisten zullen strijden om de winst in Neushoorn. Wie zal eerdere winnaars als Daily Bread, Sväva, The Homesick en Abdomen opvolgen? Om je vooraf alvast een kans te geven kennis te maken met de bands en artiesten, hebben we ze een vragenlijst voorgeschoteld. De finalist die we dit keer aan je voorstellen is Wine & Willow.

Wie zijn jullie?
"Wij zijn Liessanne Schenkkan en Jord Brinkhuis."

Wat voor muziek maken jullie?
"Een mix van country, Americana en pop."

Hoe lang zijn jullie bezig?
"We schrijven nu een goed jaar en treden op sinds begin februari."

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
"We zitten allebei op de Academie voor Popcultuur. Liessanne zit in haar tweede jaar, Jord in zijn laatste. Eind maart, vorig jaar, hadden we een schrijfweekend met een hele groep songwriters van de academie, inclusief onze docent Tollak Ollestad. Een van de opdrachten dat weekend was dat je een song zou schrijven samen met een andere songwriter. Tollak had het gevoel dat we goed zouden matchen en heeft ons toen bij elkaar gezet. ‘Railroad’ werd de eerste song die we schreven en meteen de geboorte van ons duo."

Door wie of wat worden jullie als duo geïnspireerd en waarom?
"Inspiratie halen we uit alle hoeken van ons leven, of dat nu het verhaal van een ander is of van onszelf, als het ons inspireert schrijven we er graag over. Liefde biedt ook altijd veel inspiratie.

Qua muziek hebben we beiden een sweet spot voor pakkende melodieën. The Civil Wars en The Common Linnets zijn voor ons een bron van inspiratie."

Wat is het leukst aan muziek maken of aan een duo zijn?
"Voor Jord is dat de creatieve magie zelve. Tijdens het schrijven op zoek gaan naar hoe je een geheel van de puzzelstukjes kunt maken en dan vooral het moment dat je beiden weet hoe de puzzel eruit gaat zien. Voor Liessanne is het de uitdaging om een verhaal en emotie zo goed mogelijk te vertalen naar muziek altijd mooi en het raken van het publiek."

Wat hopen jullie in de komende jaren te doen en te bereiken?
"Op korte termijn een aantal mooie support shows doen. Allicht een tour support doen van een grotere act binnen ons genre. Eigen werk releasen in de vorm van een EP of album. Daarnaast lijkt het ons heel leuk om ook met een hele band te gaan experimenteren. Onze songs lenen zich heel goed voor instrumenten als slide-gitaar, viool, etc."

Als jullie even mochten dromen, wat zou dan het meest ultieme zijn om te mogen doen als duo?
"Leven van de muziek, mooie reizen maken, op grote podia spelen en dat onze muziek iets kan toevoegen aan het leven van een ander."

Waar gaat jullie muziek over?
"Onze muziek gaat over de kleine en grote dingen in het leven. We staan allebei met beide benen op de grond en maken graag eerlijke muziek."

Zijn er leuke dingen die de komende maanden op de planning staan voor jullie?
"Zondag 29 mei spelen we in het voorprogramma van Eriksson Delcroix in de Prinsentuin tijdens het Friese Straatfestival in Leeuwarden. Vorig weekend speelden we op Sardinië en uiteraard kijken we uit naar de finale van de Kleine Prijs."

Wat betekent deelname aan de Kleine Prijs voor jullie en wat hopen jullie er vooral uit te halen?
"We treden nog niet zo heel lang op en voordat we meededen aan de Kleine Prijs hadden we nog niet eerder in poppodia gespeeld. Daar kunnen we nu dus kennis mee maken. Omdat er zo’n verscheidenheid aan stijlen meedoen leren ook mensen met een andere muzikale voorkeur ons kennen. Daarnaast doen we natuurlijk veel ervaring op."

Wat is het eerste dat jullie doen, mochten jullie de finale winnen?
"Een dagje naar de sauna."

De finale van de Kleine Prijs van Fryslân vindt op 4 juni plaats in Neushoorn. Tickets koop je HIER.